Kizlarimiz Elbruz’a tirmanacak

Güncelleme Tarihi:

Kizlarimiz Elbruz’a tirmanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kafkas Dağları'nın en yüksek zirvesi Elbruz iki genç kadın dağcıyı bekliyor. Ayşin Özer ve Nurcan Volkan bu zirveye bağımsız tırmanacak olan ilk Türk kadınları olacak.

Biri 25, diğeri 24 yaşında iki genç kadın ve iki yakın arkadaş. Hayattaki en büyük arzuları ne evlenip çoluk çocuğa kavuşmak, ne de zengin olup yüzme havuzlu bir evde yaşamak. Onların tek derdi dağa tırmanmak. Yükseğe, daha yükseğe, daha da yükseğe...

Ayşin Özer ve Nurcan Volkan. Her ikisi de üniversitede başlamışlar dağcılığa. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Ayşin yatırım uzmanı olarak çalışıyor. Üniversiteye girer girmez dağcılık kulübüne üye olmuş. Kulübün başkanı aynı zamanda okulda öğretim üyesi olan Attilla Erdemli'den kış ve yaz temel eğitimini almış. Bu arada Toroslar'da birçok zirveye tırmanmış. Şimdiye kadar Aladağlar'da Kaldı, Alaca, Güzeller zirvesine, Kaçkarlar'da Kaçkar zirvesine ve Hasandağı'na çıkmış.

Nurcan Volkan ise Hürriyet Dergi Grubu'ndan çıkan Emlak Market dergisinde muhabir olarak çalışıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun. Dört yıldır dağcılık yapıyor. Şimdiye kadar Kaçkarlar'a, Uludağ'a, Hasan Dağı'na, Aladağlar'da Lahit Kaya'ya tırmanmış, Kızılkule, Kızılkaya, İtoturumu ve Bozkaya zirvelerine duvar tırmanışı yapmış.

Ve bu iki kafadar şimdi gözlerini Avrupa'nın en yüksek zirvesine dikmiş durumda. 5633 metre yüksekliğinde bu zirveye şimdiye kadar bağımsız iki Türk kadını hiç çıkmamış. Ayşin ve Nurcan ilk olmak istiyorlar. Akıllarına nereden gelmiş bu fikir peki? ‘‘Bu sene yaptığımız dünya turundan’’ diyorlar. İnanılır gibi değil ama bu iki kız, bu yaz Macellan'ın tam tersine sürekli doğuya gidip batıya varmışlar. Van'dan başlayarak İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Tibet, Çin, Moğolistan, Sibirya, Rusya, Alaska, Kanada'dan geçerek Amerika'ya varmışlar. ‘‘Pakistan'dayken dağlara çıkmak için, insan yığını dolu trenlerde sürünen dağcıları gördüm. Ve çok gariptir yurtdışındaki dağalara çıkmanın o kadar da zor ve abartılacak birşey olmadığını farkettik. Ve Ayşin'le birlikte kendimize hedefler belirledik.’’ diyor Nurcan.

Fakat tabii ne kadar kolay görünse de önce yüksek irtifa ile deneyim kazanmaları gerekiyor. İlk yüksek irtifa deneyimlerinin Amerika'da Rocky Dağlarında kazanıyorlar. ‘‘75 günde dünya turnesi yapınca ve de Rocky dağlarında da tırmanınca deli güveni geldi galiba bize. Yüksek irtifaya devam etmek istiyorduk ve Elbruz'a tırmanmaya karar verdik. Sonra daha da yükseğe’’ diyor Ayşin.

Ancak her güzel proje gibi bu projenin de belli bir maliyeti var. Onlara ilk yardımı sağlayan İstanbul Kuruçeşme'deki Planet Spor Kulübü. Planet'in sahibi Ziya Cecan tırmanışa kadar spor kulübünde antrenman yapmalarına olanak sağlıyor. Fakat işin en zor kısmı olan nakit sorunu henüz çözülmüş değil. Kızların tırmanışı için, hesaplamalarına göre 10 bin dolar gerekiyor. Bir iki ay içinde gerekli parayı bulamazlarsa projeyi rafa kaldırmak zorunda kalacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!