Kızkalesi'nde iki iskelet daha

Güncelleme Tarihi:

Kızkalesinde iki iskelet daha
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 14:54

İçel'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Kızkalesi Beldesi'nde, geçen yıl ekim ayında 22 iskeletin bulunduğu Kızkalesi'ndeki kazı çalışmalarına, elektirik döşenirken 2 iskelet daha bulunması üzerine yeniden başlandı.

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı ve İçel Müze Müdürlüğü'nce ortaklaşa gerçekleştirilen "Kızkalesi Kazı ve Restorasyon" çalışmalarına, Arkeoloğ Güler Gürkan'ın başkanlığında 38 kişilik ekiple yeniden başlandı. Kazı Başkanı Gürkan, Korkos antik kenti kapsamındaki  Kızkalesi'nde, geçen yılki çalışmalarını bu yıl da sürdüreceklerini söyledi.

KALE İÇİNDEKİ MİMARİ YAPI

Amaçlarının kalenin orta iç alanındaki altyapıyı ortaya çıkartmak olduğunu belirten Gürkan, kale içinin 7 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını, bunun yarı bölümünü tamamladıklarını, ikinci dönemde de yüzey temizliğini bitirmeye çalışacaklarını ifade etti.

Gürkan, geçen yılki çalışmalarda ortaya küçük buluntu yerine mimari alanda çok zengin sayılabilecek mekanların ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Gözetleme ve koruma özelliği bulunan bu kalenin askeri nitelik taşıdığı, askeri yapılar dolayısıyla da imtiyaz sahibi komutanların burada ikamet ettiği netleşti.

Kazılarda, burada büyük bir yapı kompleksi bulundu. Mozaik tabanlı, birbirine bitişik ve kademeli olarak yükselen odalar ortaya çıkarıldı. Kompleksin güneyinde küçük bir şapel olduğu belirlendi. Şapel içinde yaptığımız çalışmalar sırasında, kaleyle aynı mimari özellik gösteren bir mezar ortaya çıkarıldı. Ancak, gömülerin gelişigüzel yapılmasından, burada daha önce define amaçlı kaçak kazı yapıldığı anlaşıldı.

YENİ İSKELETLER ÇIKABİLİR

Geçen yılki kazılarda, şapel etrafında her biri farklı istikametlere yönelik, çok sade ve basit mezarlar ortaya çıkmıştı. Buradaki iskeletler yüzeye çok yakın gömülüydüler. İskeletlerin çok eskiye dayanmadığı yönünde bulgular vardı. Sadece şapel tabanında bulunanlar antik döneme ait gömülerdi. Bunlar da 8 adet. Kazı dönemi bittikten sonra devam eden restorasyon nedeniyle elektrik tesisatı döşmesi sırasında bulduğumuz 2 tanesiyle birlikte buradan çıkan iskelet sayısı 24 oldu. Son iki iskeleti temizledik ve İçel Müze Müdürlüğü'ne götürdük. Buradan, incelenmek üzere Kültür Bakanlığı Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü'ne gönderilecek."

Haberin Devamı

"Kazılar sırasında yine iskelet çıkabilir" diyen Gürkan, kalenin tabanındaki çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!