Kızılay’a uluslararası ültimatom

Güncelleme Tarihi:

Kızılay’a uluslararası ültimatom
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2004 01:27

Kızılay’ın geçici başkanı Talat Yılmaz, yargının ‘ihtiyati tedbir’ kararı ve Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu ile Kızılhaç Komitesi’nin ‘ültimatomu’na rağmen dün kongreye gitti. Yılmaz, tek adaylı kongre sonucu resmen Kızılay Genel Başkanı oldu.

ANKARA 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ‘ihtiyati tedbir’ kararına ve Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin ‘yargı kararına uy’ ültimatomuna rağmen Kızılay’ın olağanüstü kongresi dün yapıldı. Tek genel başkan adayı ve tek liste halinde seçime giren geçici Başkan Talat Yılmaz ve listesi yönetime seçildi.

GÖNEN ALINMADI

Yargıda açtığı davaları kazanan eski Başkan Ertan Gönen ve arkadaşları yasal-hukuki olmadığı gerekçesiyle dünkü Genel Kurul’a katılmadılar. Gönen’in avukatı Ayten Gür, mahkemenin ihtiyati tedbir kararıyla birlikte icra takibi için, kongrenin yapıldığı Karayolları Genel Müdürlüğü Salonu’na geldi. Mahkeme kararı, Kızılay görevlisi Mustafa Kaplan ve Kızılay avukatı Ömer Kaman’a tebliğ edildi. Buna karşılık da, Bakırköy, Eyüp ve Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemeleri’den alınan ihtiyati tedbir talebinin reddine ilişkin kararları İcra Memuru’na ibraz edildi. Gönen’in avukatı Gür de, bu kararların 8. Ankara Asliye Hukuk’un ‘ihtiyati tedbir’ kararını ortadan kaldırıcı nitelikte olmadığını söyledi. Basının dışarı çıkarılmasından sonra kapalı kapılar ardında yapılan kongrede oy kullanan 312 delegeden 307’sinin oyunu alan Talat Yılmaz, Kızılay Genel Başkanı seçildi.

KIZILHAÇ’TAN ÜLTİMATOM

Kızılay’daki gelişmeleri izleyen Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi, kongre öncesi ‘Geçici Yönetim Kurulu Başkanı’ diye hitap ettiği Talat Yılmaz’ı, mektupla uyardı. Mektupta, yargı kararlarına karşın olağanüstü genel kurulun toplanmasının kaosa neden olabileceği uyarısı yapıldı. Yasal durumun açıklığa kavuşmadan kongrenin yapılmaması gerektiği belirtildi. Yargı kararlarına rağmen Genel Kurulu’n yapılması karşısında, Kızılay’ın üyeliğinin askıya alınabileceği belirtiliyor. Böyle bir kararın, Türkiye aleyhine uluslararası bir skandala dönüşebileceği ve AB sürecini de olumsuz etkileyeceği savunuluyor.

Suç duyurusu yapacağım

ESKİ Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, kongrenin, yasa, tüzük ve yargı kararlarına ayrırı yapıldığı gerekçesiyle mevcut yöneticiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na yarın suç duyurusu yapacağını açıkladı. Av. Ayten Gür de Kızılay Tüzüğü’ne göre Kızılay’a yeni üye olan ve dünkü kongrede yönetime seçilen Başkan Talat Yılmaz ile üyeler Haldun Ertürk, Sirel Atay, Ahmet Lütfü Akar ve Tekin Küçükali’nin seçilme haklarının bulunmadığını bildirdi. Seçimden sonra teşekkür için kürsüye çıkan Genel Başkan Talat Yılmaz ise ‘Kızılay’ı şerefli ve güvenilen bir kurum haline getiremezsek, dolambaçlı yola başvurmadan onurlu insanlar olarak başımızı eğip gideriz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!