Kız kaçırmada ceza komedisi

Güncelleme Tarihi:

Kız kaçırmada ceza komedisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evlenmek için kız kaçırana yasalarımız 10 yıla kadar hapis öngörüyor. Ama aynı kız ‘‘fuhuş’’ için kaçırılmışsa, cezası 3 yıla kadar hapis. Anayasa Mahkemesi de, bunun Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.

ANAYASA Mahkemesi, evlenmek için kız kaçıranlara 10 yıla kadar, ‘fuhşa teşvik’ amacıyla kaçıranlara ise 3 yıla kadar hapis cezası verilmesindeki farklılığın Anayasa'ya aykırı olmadığı sonucuna vardı.

Türk Ceza Yasası'nın, 436'ncı maddesi, fuhuş yaptırmak için bir kız veya kadını kendi rızasıyla, cebir ve şiddet kullanarak ya da aldatmayla alakoyan veya bu amaçla bir yerden bir yere götürenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor. TCK'nın bir başka maddesi ise reşit olmayan bir kızı zorla, evlenme amacıyla veya şehvet hissiyle kaçıranlara 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

TCK'nın söz konusu iki maddesi, iş bulma vaadiyle 2 kızı kandırıp fuhuş amacıyla başkasına satmaya kalkışan 2 sanığın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı'nın Anayasa'ya aykırılık iddiası üzerine Anayasa Mahkemesi'nin gündemine geldi. Davanın görüldüğü Gürgentepe Asliye Ceza Mahkemesi bu iddiayı ciddiye alarak, Anayasa Mahkemesi'ne, fuhuş amacıyla kız veya kadın kaçıranlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören maddenin iptalini istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi, bu iki suça farklı cezalar verilmesinin Anayasa'ya aykırı olmadığı sonucuna vararak, TCK'nın 436'ncı maddesinin iptal edilmesi istemini reddetti.

Yüksek Mahkeme, yasama organının kamu düzenini korumak için düzenleme yaparken, ceza hukukunun genel ilkelerine bağlı kalmak koşuluyla, hangi eylemlerin suç sayılacağını ve suç sayılan eylemlere ne kadar ceza verilebileceğini belirleme yetkisi bulunduğunu bildirdi.

Yangın söndürücü

Çevik Kuvvet'in roketatara benzetilen yeni teçhizatı, ‘‘yangın söndürücü’’ çıktı. Yetkililer, gösterilerde çıkabilecek yangınlarda kullanılmak üzere alınan cihazın, 13 litre su aldığını, bu suyu hava ile birlikte basınçlı şekilde namlusu ile fırlattığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!