Kız çocuklarını güçlendirelim

Güncelleme Tarihi:

Kız çocuklarını güçlendirelim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2014 01:38

Her 10 kız çocuğundan biri cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye’de ergen kız çocukları ve genç kadınların yüzde 11’i kendi iradeleri dışında cinsel ilişkiye zorlanıyor. Evliliklerin 4’te 1’i çocuk yaşta yapılıyor. Ankara’da 4 sivil toplum kuruluşu ağı ve Türkiye’deki BM kuruluşları, bu tabloda olumlu bir değişiklik yapabilmek için 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü için bir araya geldi ve neler yapılabileceğini tartıştı.

Haberin Devamı

MELEK Karaaslan’ı hatırlıyor musunuz? 16 yaşında evlendirilmişti, iki çocuğu vardı, üçüncüye hamileydi. Eşinin ailesi tarafından 3 ay tuvalete kapatıldı, aç susuz bırakıldı, işkence gördü. Hastaneye götürüldüğünde 30 kiloydu, öldü.

KADER’İN KISA HİKÂYESİ

Ya Kader Erten’i? Kısa hayatının hikâyesi de “12 yaşında evlendirildi, 13’ünde anne oldu, 14’ünde öldürüldü” kadar kısaydı. Tıpkı, Nuran Halitoğulları’nınki gibi. O da kaçırılarak tecavüze uğramış, jandarma tarafından kurtarılmış, ailenin talimatıyla babası tarafından kabloyla boğularak öldürülmüştü.

ŞİDDET ÇOCUKKEN BAŞLIYOR

Sadece 3 örnek, hiçbiri münferit değil. Türkiye’de her türlü şiddete maruz kalan ve öldürülen kadınlar, bu vahşeti yaşamaya daha çocukken başlıyorlar. Her 10 aileden 4’ünde yaşanan bu şiddet, yasalara ve alınan önlemlere karşın yetersiz uygulamalar nedeniyle azalmadan sürüyor, belki de artıyor. Bu konuda en fazla sorumluluğu üstlenen siyasiler ise çözüm yerine yangına körükle gidiyor. En az konuşulanlar ise tecavüzcülere ve kadın katillerine uygulanan ceza indirimleri, cezasız kalan onca suç...

Haberin Devamı

BM, 2011’DE İLAN ETTİ

2011’de Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm dünyada kız çocuklarının haklarına ve karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek için ilan ettiği 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü, kutlanacak bir şey olmadığından, bir bayram değil, mücadele günü. Kız çocuklarının şiddetten korunması, haklarının tanınması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması için erkeklerin de bu mücadelede rolünün çok önemli olduğuna işaret eden BM, bu yıl günün temasını “Şiddet döngüsünü kırmak için kız çocukları güçlendirelim” olarak belirledi. Bu nedenle 150’den fazla kurumsal üyesiyle 4 sivil toplum kuruluşu ağı ve Türkiye’deki BM kuruluşları, ortak bir bildiri yayınladı.

4’TE BİRİMİZ ÇOCUK YAŞTA EVLENDİK

- UNICEF verilerine göre dünyada her 10 kız çocuğundan biri cinsel şiddete maruz kalıyor...

- TÜİK istatistikleri 2013 yılında Türkiye’de evlenen kadınların yüzde 24’ünün 16-19 yaşları arasında olduğunu ortaya seriyor.

Haberin Devamı

- Kız çocukları gelişmiş ülkeler de dahil tüm dünyada, cinsel sömürü ve istismara uğruyor, pornografinin nesnesi haline getiriliyor, insan ticaretine maruz bırakılıyor.

-Hürriyet’in 2007’den bu yana sosyal sorumluluk projesi olarak işlettiği Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar arasında, kız çocuklarının fiziksel, duygusal, cinsel şiddet, zorla evlendirme baskısı ve aile içi cinsel istismar, okula göndermeme şikâyetleri önemli bir yer tutuyor.

Kız çocuklarını güçlendirelim

SURİYELİ ÇOCUKLAR DAHA KORUMASIZ

ÇOCUĞA Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ve Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği Tematik Grubu, yayınladığı ortak bildiride şöyle diyor:
- “Erken/zorla evlendirilen kız çocuklarının, Suriyeli ve diğer mülteci ve sığınmacı kız çocuklarının, Roman kız çocuklarının, engelli kız çocuklarının, LGBTİ çocukların ve mevsimlik tarım göçünden etkilenen kız çocuklarının özel koruma önlemleriyle desteklenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Kız çocuklarının kolluk kuvvetlerine başvurduklarında haklarının korunması gerektiğine dikkat çekiyoruz. Çatışmalı ortamlarda kız çocuklarının taciz ve tecavüze karşı her zamankinden daha korunmasız olduklarını biliyoruz.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLARI KORUYUN, DESTEK HATTI KURUN

ANKARA’da açıklanan bildiride, yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:
- Ergen çocuklara ve ailelerine toplumsal cinsiyet, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve haklarının öğretilmesi
- Özellikle kız çocuklara şiddet suçuna karşı sıfır tolerans ve bu tür suç işleyenlerin cezasız kalmaması için mücadele
- Şiddet yaşamış ya da şiddete tanık olmuş çocukların korunması ve desteklenmesi
- Erken ve zorla yaptırılan evlilikler, cinsel taciz, cinsel şiddet, namus bahanesiyle işlenmiş suçlar için bireysel ve toplu şikâyet mekanizmalarının kurulması
- Yardım/destek hatlarının açılması

TOPLANTIDAN NOTLAR - Hacer BOYACIOĞLU/ANKARA

Haberin Devamı

DÜNYANIN BU KADAR BÜYÜK OLDUĞUNU BİLSEYDİM...

DÜNYA Kız Çocuklar Günü için 150’den fazla kurumsal üyesiyle 4 sivil toplum kuruluşu ve Türkiye’deki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları Ankara’da bir araya geldi. Toplantının moderatörlüğünü yapan BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zeliha Ünaldı, amaçlarını şu sözlerle anlattı: “Bir çalışma için Batman’a gittiğimde öğrendiğimiz bir hikâye var. Batman’ın bir köyünde 15 yaşındaki bir kız çocuğu, 55 yaşında bir adamla evlendiriliyor. İlk kez köyünden dışarı çıkıyor. Bir gün doktora gitmesi gerekiyor. Doktor, ‘Niye böyle bir şeye ‘Evet’ dedin’ diye soruyor. Kızın yanıtı ise, ‘Dünyanın bu kadar büyük bir yer olduğunu bilseydim, karşı çıkardım’ oluyor... İşte biz de dünyanın büyük bir yer olduğunu, sesimizi duyurabildiğimiz kadar çok insana anlatmaya çalışıyoruz...”

Haberin Devamı

KÖTÜ DOKUNUŞ ÖĞRETİLMELİ

ULUSLARARASI Çocuk Merkezi Çocuk Hakları Politikaları ve Savunuculuğu Sorumlusu Adem Arkadaş, “Çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğu öğretilmeli, ‘Hayır’ diyebilmeyi öğrenmeliler. İyi-kötü dokunuş anlatılmalı” dedi.

ÇOCUĞUN YARARI GÖZETİLMELİ

AVUKAT Ogün Kayacan da, hukuki süreçlerde de çocuğun yararı ilkesinin gözetilmesi gerektiğini belirtti. Buna karşın İzmir’de dahi çocuk tutukevi ile mahkemeler arasında 2 saatlik bir uzaklık bulunduğunu hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!