Kıtaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Kıtaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ağustos'taki Yüksek Askeri Şûra'da, Kara Kuvvetleri'ndeki 8 korgeneral, boşalacak 2 orgenerallik için yarışacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Karadayı ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Boztepe emekli olacak. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ise kıta görevine çıkacak.

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ağustos ayındaki yıllık 2. olağan toplantısı karacı generallerin yarışına sahne olacak. Sekiz korgeneral, emeklilik nedeniyle boşalacak orgenerallik rütbesine çıkmak için ter dökecek. Bu yıl Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe emekli olacak. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ise bu yıl kıtaya çıkacak. Bir'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak olan Orgeneral Atilla Ateş'ten boşalacak 1'inci Ordu Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ateş, iki yıllık Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden sonra 2000 yılında emekli olacak. Bir ise orgenerallikte bekleme süresini gelecek yıl dolduracak ve emekliliğe adım atacak. Genelkurmay'daki kilit görevlerden biri olan Genel Sekreterlik görevinde de nöbet değişimi olacak. Bu görevi üstlenen Tümgeneral Erol Özkasnak, bu yıl kıtaya çıkacak. Özkasnak'ın geçen yıl kıtaya çıkması gerekirken, irtica ile mücadeledeki yoğunluk nedeniyle karargâhta bir yıl daha kalması kararlaştırılmıştı.

KARACILARDA HEYECAN

Boşalan iki orgeneral rütbesi için şu korgeneraller yarışacak: 3'üncü Kolordu Komutanı Edip Başer, 4'üncü Kolordu Komutanı Tamer Akbaş, 9'uncu Kolordu Komutanı Erdinç Demirbilek, 6'ncı Kolordu Komutanı Aytaç Yalman, MGK Genel Sekreterliği Başyardımcısı Teoman Erkan, Kuzey Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Ali Yalçın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Metin Sağlam, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Yalçın Ertan.

HAVADA OR YOK

Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında ise orgeneral ve oramiral rütbelerinde boşalma olmayacak. Hava Kuvvetleri'nde Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Vural Avar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Cumhur Asparuk, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Orhan Köse, 6'ncı Müttefik Hava Taktik Komutanı Korgeneral Erol Olcay'dan bir ya da ikisinin emekli olması bekleniyor. Avar'ın, rütbe bekleme süresi üç yıldır, Korgeneral Asparuk'un ise iki yıldır uzatılıyor. Askeri kaynaklar bu iki korgeneralden birinin emekli olacağını, görevde kalanın ise geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı olacağını belirtiyorlar.

1 AMİRAL EMEKLİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise iki koramiralin kaderi belirlenecek. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Aydan Erol ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Alpkaya'dan birinin emekli olması, diğerinin ise görev süresinin uzatılması bekleniyor. Görevi uzatılan koramiral, gelecek yıl Donanma Komutanlığı'na oturacak, iki yıl sonra ise Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!