Kitapseverlerin büyük randevusu

Güncelleme Tarihi:

Kitapseverlerin büyük randevusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

TÜYAP tarafından bu yıl onaltıncısı düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı başladı. 9 Kasım tarihine kadar açık olacak fuara 200'ün üzerinde yayınevi katılıyor.

YAYIN dünyasının, geleneksel olarak her yıl tekrarlanan büyük buluşması başladı. Tüyap tarafından düzenlenen 16.İstanbul Kitap Fuarı, bugün Tepebaşı Tüyap Sergi Sarayı'nda açıldı. Yayınevlerinin en yeni kitaplarıyla okurun karşısına çıkacağı, yerli ve yabancı çok sayıda konuğun katılacağı fuar, 9 Kasım'a kadar sürecek. 200'ün üzerinde yayınevinin katılacağı fuarın ana teması ise İfade ve Yayınlama Özgürlüğü.

Onur konuğu Günyol

16. İstanbul Kitap Fuarı'nın onur konuğu Vedat Günyol. Sanatçı, Türk düşün ve yazın dünyasındaki aydınlanmacı ve yenilikçi çalışmalarıyla tanınıyor. Türk edebiyatına 1966'dan başlayarak Yeni Türkiye Adına, Giderayak/ Yaşarken, Yaza Yaza Yaşarken, Güne Doğarken, Çağdaş Türk Edebiyatının Kıyıcığında gibi yapıtlar armağan eden Günyol, çok sayıda yabancı eseri de dilimize kazandırdı. Usta yazar, Varlık Yayınevi Emeğe Saygı Ödülü, 1989 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü'nün de aralarında bulunduğu pek çok ödülün de sahibi.

Ünlü konuklar

Kitap fuarı bu yıl edebiyat dünyasıın birbirinden ünlü konuklarını ağırlayacak. Bunlar arasında en ilgi çekici olanlardan biri, ülkemizde de yayınlanan Kadın Düşmanı Sözlük'ün yazarı Agnes Michaux. Henüz 29 yaşında olan Fransız kadın yazar Michaux, tüm dünyada büyük yankılar uyandıran kitabında, Aristophanes'ten Tournier'ye pekçok filozof ve politikacının kadınlar hakkındaki ilginç görüşlerini birararaya getiriyor.

Pek çok romanı ülkemizde de yayınlanan Lübnanlı yazar Amin Maalouf da fuarın konuklarından. Bir başka önemli konuk da İngiltere'den: John Berger. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmeni olarak tanınan Berger, aynı zamanda iyi bir romancı, senarist ve belgesel yazarı. Yaşamını, Fransa'nın küçük bir köyünde sürdüren John Berger'ın Sanat ve Devrim, Yedinci Adam, Domuz Toprak, Zambak ve Bayrak, Düğüne, gibi kitapları ülkemizde de yayınlandı.

İngiltere'den iki konuk daha var bu yıl. Biri çağdaş İngiliz şiirinin ustalarından Peter Porter. Diğeri bir başka şair John Ash. Avustralya doğumlu olan Porter, 1951'den bu yana Londra'da yaşıyor. 1983 yılında yayınlanan Collected Poems; Fast Forward yapıtları arasında en ünlüsü.

John Ash'in ilk şiir kitabı Casino ise Fransız Simgeciliği'nin etkisinden kurtulma yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Fuarın konuklarından biri de bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü adaylarından İtalyan yazar Mario Luzi.

İsviçreli şair Philippe Jaccottet, İngiliz felsefeci Paul Strathern, Alman yazar Wolfgang Koydl, Alman felsefeci ve yazar Thorsten Becker, İngiliz gazeteci Robin Blackburn fuarın diğer yabancı konukları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!