Kitap kurdu first lady

Güncelleme Tarihi:

Kitap kurdu first lady
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin yeni first ladysi Laura Bush'un, selefi Hillary'yle tek benzerliği eşine verdiği destek

Laura Bush olmasaydı George W. Bush asla ABD Başkanı seçilemezdi. ABD'nin yeni first ladysi Laura Bush, Yunan Tragedyası okumuş ve Dostoyevski hayranı. First Lady'nin yeni dönemde kütüphaneyi elden geçirip Beyaz Saray'da okuma günleri düzenlemesi bekleniyor.

Beyaz Saray bembeyaz olacak

LAURA Bush için her şeyden önce ailesi ve çocukları geliyor. Jenna ve Barbara, üniversite

eğitimi görüyorlar. Anne ve babalarının isteği doğrultusunda kızlardan biri Yale, diğeri ise Teksas Üniversitesi'nde okuyor. Laura-George W.Bush, kızlarının siyasetten ve medyadan uzak durması için büyük özen gösteriyor.

Laura Bush'un önem verdiği bir konu ise kızların babalarıyla yeterince vakit geçirmesi. Seçim

kampanyası sırasında program yapılırken, Bush'un sık sık çocuklarıyla bir araya gelmesi sağlandı. Anaç ve sevecen bir yapıya sahip olan Laura temizliğe de büyük önem veriyor.

Yeni first lady'nin özellikla siyasi hayatın stresinden uzaklaşmak için ev temizliği yaparak, kafasını boşalttığı anlatılıyor. Laura Bush'u yakından tanıyan Dallaslı ressam Pamela Nelson, ‘Laura sinirlendiğinde, her yana temizleyici püskürtür’diyor.

Laura Bush'un bu özelliğini duyanlar, ‘Gelecekte Beyaz Saray, beyaz bembeyaz olacak’ diye espiri yapıyorlar.

HER başarılı erkeğin ardında başarılı bir kadın vardır. George W.Bush'un arkasındaki kadın ise Laura Bush. 20 Ocak'ta Beyaz Saray'ın resmen yeni ev sahibesi olacak olan Laura Bush'un selefi Hillary ile tek benzerliği de eşine verdiği güçlü destek. Hillary'e göre siyasetten uzak durmayı yeğleyen Laura Bush'un daha çok okuma-yazma oranının artırılması, sanat faaliyetleri ve meme kanseriyle mücadele gibi konularla ilgilenmesi bekleniyor.

Laura Bush ve George W.Bush, aynı lisede okudular. Ancak yolları ilk kez 1977 yılında bir barbekü partisinde kesişti. Arkadaşları ne yapıp, ne edip, 30 yaşındaki Bush ile 31 yaşındaki Laura Welch'i bir araya getirmeyi başardılar. Her ne kadar aracılar sayesinde buluşsalar da ilk bakışta birbirlerinden hoşlandılar.

Çok değil, tanışmadan 3 ay sonra, çift nikah masasına oturdu. Evlilikleri boyunca Laura ile George W.Bush bir elmanın iki yarısı gibi birbirlerini tamamladılar. Laura, sakin, George W ise hiperaktif bir yapıya sahip. Laura çekingen, George ise dışa dönük, yerine göre saldırgan. George W. konuşmayı seviyor, Laura ise dinlemeyi.

Bush çiftinin hayatı çalkantılarla geçti. Laura, eşinin alkol alışkanlığına ve haylazlıklarına göğüs germeyi güçlü kişiliği sayesinde başardı. Müstakbel first lady, hayatının en değerli hediyesini eşinin 40'ıncı doğumgününde aldı.

George W'nin en büyük zaafı alkoldü. Alkolü fazla kaçırınca saldırganlaşıyor, ne söylediğini bilmiyordu. Laura, sürekli eşini frenlemeye çalışıyordu. 40'ıncı doğumgününde George, bir daha ağzına alkol almayacağı konusunda eşine söz verdi. Laura'nın da desteği sayesinde bu kötü alışkanlıktan kurtulmayı başardı.

Laura, Bush ailesiyle büyük uyum sağladı. ABD'nin ‘first annesi’ olarak anılan kayınvalideki Barbara Bush ile çatışmaya girmektense, uzlaşmayı ve yaşlı kadının deneyimlerinden yararlanmayı tercih etti. Laura Bush, henüz 17 yaşındayken bir trafik kazası yapmış ve kazada yaşıtı olan bir arkadaşı ölmüştü. Seçim kampanyasında bu konuyu yüzüne vuracaklarını bilen Laura Bush, bu konuda Barbara'dan taktik istedi. Kayınvalidenin yanıtı basitti, ‘soğukkanlı ol.’

GEORGE BİR ÖĞRETMENLE EVLİ

Laura Bush, 8 yıldır Teksas eyaletinin first ladysi. 1973 yılında Güney Methodist Üniversitesi'nden mezun olan ve Teksas-Austin Üniversitesi'nde kütüphanecilik eğitim alan Laura Bush, Yunan tragedyası eğitimi aldı. Houston ve Austin'de öğretmenlik ve kütüphanecilik yapan Laura Bush, Teksas'ta kitap fuarları, sanat aktiviteleri ve hayır işleriyle ön plana çıktı. Tam bir kitap kurdu olan first lady'nin favorisi ise Dostoyevski.

Laura Bush, her ne kadar siyasetten uzak durmaya çalışsa da, 1992 yılında kayınpederi George Bush'un seçimlerde başkanlık koltuğunu Demokrat Bill Clinton'a kaptırmasının ardından kendini ister istemez seçim yarışının içinde buldu. Çünkü George W.Bush, babasının rövanşını almayı kafaya takmıştı. Ve bu yolculukta Laura, 23 yıllık eşini yalnız bırakmadı.

Hayatı boyunca seçim kampanyalarında konuşmayacağına dair eşinden söz olan Laura Bush, 2000 yılının Temmuz ayında yapılan Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nda konuşma yaparken buldu. George W.Bush, bilgisizlik ve cehaletle suçlanırken, Bayan Bush, ‘Unutmayınız ki, George W.Bush, her geceyi bir öğretmenle geçiriyor’ diyerek sert çıktı.

EŞİNİ OPRAH ŞOVA İKNA ETTİ

Her ne kadar ‘George’un danışmanı değilim. Eşiyim. Siyasi meseleler konusunda ona tavsiyede bulunmuyorum. Meseleleri ve kişileri tartışıyoruz' dese de Laura, seçim kampanyasında Bush'un ağır topu oldu. Bush'u kadınların ilgiyle izlediği ‘Oprah Winfrey Şov’a katılmaya ikna eden kişi de Laura Bush. Kadınların ve siyahların idolü olan Oprah Winfrey'i yanağından öpen George W.'nin bir anda kamuoyu yoklamalarında puanları yükselmeye başladı.

George W.Bush, eyalet eyalet dolaşıp, oy avına çıkarken Laura da boş durmadı. Laura, bir defasında 18 saat içinde 32 ayrı radyo kanalına çıkarak, seçimlerle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. 7 Kasım'da ABD oyunu kullandığında, bir Bush, bir rakibi Al Gore, başkan ilan edildiğinde sevinci de üzüntüyü de eşiyle paylaşan Laura oldu.

ABD tam 6 hafta boyunca yılan hikayesine dönen seçim yarışının nasıl sonuçlanacağını bekledi. Son gülen Bushlar oldu. George W.Bush geçen hafta ABD Başkanı Bill Clinton ile buluşurken, Laura Bush da selefi Hillary Clinton ile Beyaz Saray'ı gezdi. Beyaz Saray, Laura Bush için yabancı değil. Kayıppederi George Bush'un başkanlığı döneminde en az iki kez Beyaz Saray'da kaldığını belirten Laura, yine de Clintonlar döneminde first konutu epey değişmiş buldu.

Hillary mi? Barbara mı?

LAURA Bush, Hillary Clinton ile birlikte Beyaz Saray'ı geçerken, ABD Beyaz Saray'ın yeni evsahibesinin nasıl bir first lady olacağını tartışmaya başladı.

Washingtonian Magazine isimli derginin editörlerinden Chuck Conconi, ‘Laura Bush, muhtemelen sanıldığından daha güçlü ve akıllı bir insan. Bana kalırsa eşi için önemli bir danışman olacak, ancak eşine danışmanlık yapan, ancak arka planda kalmayı tercih eden Nancy Reagan gibi bir yol izleyecek’ diyor.

Yeni first lady'nin görev sırasında kayınvalidesi Barbara Bush'un deneyimlerinden de faydalanacağı söyleniyor. Barbara gibi anaç, sevecen ve güleryüzlü bir portre çizen Laura, Teksas'ta sosyal aktivitelerle de öne plana çıktı. Laura'nın Beyaz Saray'a da kendine tarzını getirmesi bekleniyor.

Laura'nın ilk iş olarak Beyaz Saray'ın kütüphanesini elden geçireceği ve sanat faaliyetlerine açabileceği söyleniyor. Bushlar ile Beyaz Saray'ına Teksas tarzı da geri dönecek. Beyaz Saray'ın bahçelerinden barbekü dumanları yükseeye başlayacak.

Seçim kampanyası sırasında da Laura Bush'un en çok karşılaştığı soru; ‘Kimin gibi bir first lady olmak istersiniz? Hillary Clinton mu? Barbara Bush mu?’ oldu. Laura da hep, ‘Sanırım, Laura Bush gibi olacağım’ yanıtını verdi. Seçimlerden sonra da Laura, first lady Hillary Clinton'a atıfta bulunarak, ‘Size Senatörlük seçimlerine katılmayacağıma dair garanti verebilirim’ diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!