Kısır yapıyor iddialarını böyle bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Kısır yapıyor iddialarını böyle bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 11:30

Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde, kısırlık yaptığı iddiasıyla tetanos aşısı olmak istemeyen köylü kadınları ikna etmek isteyen Sağlık Grup Başkanı Dr. Beyza Özçınar, ilk aşıyı kendisine yaptırdıktan sonra köydeki evlerini tek tek dolaşarak, kadınları aşı olmaya ikna etti.

Haberin Devamı

SAĞLIK EKİPLERİ EV EV AŞI YAPTI

Ergani Sağlık Grup Başkanı Dr. Beyza Özçınar’ın da katıldığı mobil sağlık ekipleri, İlçeye bağlı Kocaali Köyü’ne giderek, aşı çalışması yaptı. Özçınar’ın da katıldığı aşı çalışmasında, evleri dolaşan sağlık ekipleri, köylü kadınları aşı olmaya ikna etmek için uzun süre dil döktü. 16-49 yaş arasındaki kadınlar ile 0-6 yaş arası bebeklere yönelik, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, difteri, çocuk felci, zatürre, hemofilus influenza tip b ve hepatit b aşısı yapmak için Kocaali Köyüne gelen sağlık ekipleri, köy okulunda karargah kurdu.

Köylerdeki kadınların, tetanos aşısının kısırlık yaptığı söylentileri üzerine aşı olmak istememesi üzerine Dr. Özçınar, kadınlara aşılarla ilgili bilgi vererek, ilk aşıyı kendine yaptırdı. Kocaali Köyü’ndeki evleri, sağlık elemanları ile dolaşan Beyza Özçınar, kadınlara aşı olmanın yararlarını detaylarıyla anlatarak onları aşı olmaya ikna etti. Yeni doğan bebekleri de aşı yapan sağlık ekipleri, daha sonra ilköğretim okuluna geri dönerek aşısı eksik olan öğrencilerin aşılarını tamamladı.

Kadınların aşı olmak istemediği köy ve mezralara giderek kadınları ikna etmeye çalışan Ergani Sağlık Grup Başkan Dr. Beyza Özçınar, son 3 ayda, köylerdeki 1500 bebek ile 500 kadının aşılandığını söyledi. Aşının kısırlık yaptığı dedikodularının çalışmaları zora soktuğunu belirten Dr. Özçınar, şöyle dedi:

"Kırsal kesimde maalesef aşının kısırlık yaptığına ilişkin doğru olmayan iddialar dolaşıyor. Dün gittiğimiz köyde de kadınlar bu nedenle aşı olmak istemeyince, onların gözü önünde ilk aşıyı kendime yaptırdım. Ben de onlar gibi doğurganlık yaşında olan bir kadınım. Aşı olduğumu görünce ikna olup, aşılarını yaptırdılar. Bugün gittiğimiz köy, aslında en çok sıkıntı yaşadığımız bir köydü. Ancak, dün aşı yaptığımı duymuşlar ve bugün ev ev dolaşarak yaptığımız konuşmalar sonucu ikna olup aşılarını yaptırdılar."

Ergani ilçe merkezinde 5, köylerde de 6 olmak üzere toplam 11 aile hekimliği merkezi bulunduğunu ifade eden Dr. Özçınar, her merkezde 1 veya 2 doktor bulunduğunu, her doktora da 3-4 köyün bağlı olduğunu söyledi. Aslen Bursalı olan 1.5 yıldan bu yana Ergani’de görev yapan Dr. Beyza Özçınar, yaptığı görevin kutsallığına inandığını ve bölgede görev yapmaktan memnun olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!