Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeni yüzyılda yeni mikroplar çıkacak

Enfeksiyona bağlı hastalıklar, 21'inci yüzyılda ciddi bir risk olarak insanlığın karşısına çıkacak. Bilim adamları, dünyanın ebola, HIV ve Hepatit C gibi daha önce bilinmeyen, son derece ölümcül yeni virüsler tarafından tehdit edileceği konusunda hemfikirler. Özellikle tropik bölgelerden gelecek olan virüsler konusunda oldukça endişeli olan uzmanlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek teknikler üzerinde çalışıyorlar. Ebola, AIDS ve hepatit C karşısında alınan sonuçların umut kırıcı olduğunu söyleyen bilim adamları ‘‘Bilinmeyen düşman ile savaşmak çok güç‘‘ diye konuşuyorlar.

Kadınları tehdit eden gen

Sigara içen kadınların erkeklere oranla 2 kat daha fazla akciğer kanseri riski taşıyor olmasının nedeni bulundu. ‘‘Journal of the National Cancer Institute’’de yayınlanan araştırmaya göre suçlu, bir gen. Erkeklerde faaliyet göstermeyen, ancak çok az sigara içen kadınlarda bile aktif hale gelen bu gen, akciğer kanserine yol açıyor.

Gribe karşı iki yeni ilaç

ABD, ülke çapında sayısız insanı yatağa seren gribe karşı piyasaya yeni iki ilaç sürdü. Büyük reklam kampanyalarıyla birlikte satışa sunulan ilaçların adları ‘‘Relenza’’ ile ‘‘Tamiflu’’. Relenza adlı ilaç, Glaxo Wellcome tarafından, Tamiflu ise Roche Laboratuvarı tarafından üretiliyor. Yetkililerin verdikleri bilgiye göre, iki ilaçtan Relenza önde gidiyor. 24 Aralık tarihinden bu yana 51 bin Relenza reçetesi yazılmış. ABD'de her yıl 50 milyon kişi gripten yatağa seriliyor ve bu vakalardan 40 bini ölümle sonuçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!