Kış aylarında daha çok hastalanıyor olmamızın üşümemizle ilgisi var mı?

Güncelleme Tarihi:

Kış aylarında daha çok hastalanıyor olmamızın üşümemizle ilgisi var mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 16:05

Kış aylarında daha çok hastalanıyor olmamızın üşümemizle ilgisi var mı? Yoksa düşünülenin aksine üşümediğimiz ortamlarda hastalığa yakalanma riski daha mı fazladır? işte cevabı..

Haberin Devamı

Aslında soğuk algınlığı gibi kış aylarına özgü bazı hastalıklar, havanın sıcak ya da soğuk olmasıyla değil, maruz kaldığımız mikroplarla ilgili. Yazın, güneşten bize ulaşan morötesi ışınlar mikropları öldürüyor. Ayrıca kapalı bile olsa genellikle sürekli havalanan ortamlarda veya açık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz.

Yazdan farklı olarak, kış aylarında kapalı ortamlarda diğer insanlarla daha çok iç içeyiz. Bu ortamlarda mikropların havaya hızla yayılmasının başlıca sebebi, yeterince havalandırılmıyor olmaları. Böyle olunca, öksürük ve hapşırıkla başkaları tarafından da solunan havayı mikroplarla doldurmuş oluyoruz. Özellikle hapşırıkla esnasında ağzımızdan çıkan havanın hızının saatte 176 kilometreye ulaştığı oluyor. Yani mikropların havaya çok büyük bir hızla yayıldıklarını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Aynı zamanda tenimize de yapışan bu mikropları genelde kapı kolları ve elektrikdüğmeleri gibi herkesin sıklıkla dokunduğu yerlere de bulaştırmış oluyoruz. Temizlenmediği takdirde saatlerce, hatta bazen günlerce yaşayabilen mikroplar, hastalıkların kış aylarında artmasına sebep oluyor. Her 4 soğuk algınlığı vakasından 2 tanesine, tıp dünyasının çok yakından tanıdığı 4 virüsten biri neden oluyor. Bu virüsler, solunum yolları hücrelerinde enfeksiyonlara yol açıyorlar. Uzmanlar, virüslerden kaynaklanan 250 farklı soğuk algınlığı tipi olduğunu belirtiyorlar. Soğuk algınlıklarının geri kalan yüzde ellisi ise, henüz bilinmeyen ve tanımlanmayan virüsler oluşturuyor. İşte bu nedenle, hiç kimse bu hastalığa karşı oluşturulmuş bir bağışıklık sisteminden söz edemiyor.

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!