Kırmızı pasaportla kaçakçılık

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı pasaportla kaçakçılık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 16:38

Türkiye'de ilk kez kırmızı pasaportla gümrükten kaçak eşya sokulduğu belirlendi. İstanbul ambarlı gümrüğünde maddi değeri 2 trilyon liraya yakın sigarayla 500 milyar lira değerinde tıbbi cihaz ele geçirildi. Yakalanan üç kişi Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Üç kişi ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

23 kasım'da ambarlı gümrüğünde ele geçirilen sigaraların İran'ın Tebriz kentinden, tıbbi cihazın ise Slovakya'dan Türkiye'ye sokulmak istendiği belirlendi.

Kaçak sigara ve tıbbi cihazın Slovakya'daki N.Y. ve İran'daki T.E. adlı büyükelçilik görevlilerinin diplomatik kırmızı pasaportları kullanılarak Türkiye'ye sokulduğu belirlendi.

İki kırmızı pasaport gümrükte yakalanan kaçakçılar A.T.T., E.K. ve M.A.K. adlı üç kişinin üzerinden çıktı.

Bu kişilerin uzun yıllardır elçilik ve konsoloslukların gümrük işlerine baktıkları biliniyor.

Dipmotik pasaport sahiplerinin bu üç kişiye vekalet verdiği de belirlendi. Kanunlara göre kırmızı pasaport sahipleri üçüncü şahıslara kendi eşyalarının taşınması için vekalet verebiliyor.

"Naklihane hakkı" adlı bu hakkın kullanılmasında kırmızı pasaport sahipleri, gidecekleri ülkeye hareket etmeden iki ay önce ve döndükten 6 ay sonrasına kadar eşya gönderebiliyorlar.

Ambarlı'da yakalanan üç kişi ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Savcılığın bu kişilere 9'ar trilyon lira para cezası kestiği öğrenildi. İlk kez belirlenen kırmızı pasaportlu gümrük kaçakçılığının, yurt dışı ayağı olan bir şebeke tarafından yapıldığından şüpheleniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!