Kırmızı pasaport çift numaralı olacak

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı pasaport çift numaralı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın üstünde kırmızı pasaport bulunmasından sonra, diplomatik pasaportların yenilenmesiyle ilgili teknik çalışmalara başladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Necati Utkan, dünkü haftalık basın toplantısında, ‘‘Kanada'da bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu'nun kırmızı pasaportlara ilişkin yaptığı çalışmaları değerlendiriyoruz. Kırmızı pasaportlara uluslararası bir standart getireceğiz. Öyle sanıyorum ki, yenilenecek kırmızı pasaportlarda çift numara bulunacak ve optik okuyucuya tutulduğunda pasaportla ilgili tüm veriler ortaya çıkacak’’ dedi.

ÇAKICI'NIN İADESİ

Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi sürecinin normal seyrinde olduğunu da belirten Utkan, Belçika'nın Çakıcı'yı sorgulama isteminin de Fransız makamlarına ait bir değerlendirme olduğunu bildirdi. Çakıcı'nın Türkiye'ye iade talebinin teknik olarak 25 Eylül'e kadar yapılması gerektiğini hatırlatan Utkan, Fransız ve Türk makamları arasındaki temasların olayın başından beri sürdüğünü, Dışişleri Bakanlığı'ndan istenilen bilgilerin gizli bir tahkikat içinde ilgili kurumlara aktarıldığını kaydetti. Belçika'nın Çakıcı'yı sorgulama talebine de değinen Büyükelçi Utkan, ‘‘Belçika'nın bu talebi, Türkiye'nin iade talebi yapılıp değerlendirilinceye kadar geçecek süre zarfında Fransız adli mercilerinin takdir haklarına bağlı bir husustur. Fransızlar eğer uygun görürlerse bu olanağı sağlarlar’’ dedi.

ATAÇ'IN ÇAĞRILMASI

Utkan, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nde görev yapan MİT görevlisi Yavuz Ataç'ın merkeze çağrılmasına ilişkin soruları yanıtlarken de, ilgili kurumdan kararnamenin hazırlanması için 19 Ağustos'ta Dışişleri Bakanlığı'na başvurulduğunu ve aynı gün içinde bakanlığın, kararnameyi hazırlayarak Başbakanlığa ilettiğini bildirdi. Utkan, ilgili kararnamede Yavuz Ataç'ın dışında başka bir isim olmadığını da belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!