KİPTAŞ evlerinde gecikmeli teslim

Güncelleme Tarihi:

KİPTAŞ evlerinde gecikmeli teslim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından KİPTAŞ, kurulduğu günden bu yana 17 bine yakın konut yaptı. KİPTAŞ, son olarak İkitelli Başakşehir 4. Etap'ta altı bin konutun yapımını bitirdi. Ancak iki ay önce kuraları çekilen evler hálá hak sahiplerine teslim edilmedi. KİPTAŞ, önce evlerin aralık ayında teslim edileceğini duyurdu. Ardından evlerin ancak nisanda oturulabilir hale geleceği açıklandı. Altı bin KİPTAŞ üyesi adına Genel Müdür İsmet Yıldırım'a Başakşehir 4. Etap'la ilgili merak edilen konuları sorduk.

Başakşehir 4. Etap'tan ev alan İstanbullular büyük bir sabırsızlık içinde evlerini teslim almayı bekliyor. Ne zaman teslim edeceksiniz?

- Konutların yüzde 95'i tamamlandı. Bazı bloklarda yüzde 5'lik eksiklikler var. Bunları tamamlamaya çalışıyoruz. Geçici kabuller yapıldı. Son kabulleri yaparken çok titiz davranacağız. Kusurlu ve ayıplı binalar kesinlikle teslim alınmayacak.

Önce eylül, sonra aralık dendi. Şimdi nisanda teslim edilecek, deniyor. Kesin bir tarih veremiyor musunuz?

- Konutları etap etap ihaleye verdik. Birçok müteahhit firma KİPTAŞ'a iş yapıyor. Bazı firmalar işlerini bitirdiler. Bazıları kalan eksikleri tamamlamaya çalışıyor. Sıkıntı biraz da buradan kaynaklanıyor.

KİPTAŞ hedefini tutturamadı mı?

- Hedefi tutturamama kesinlikle söz konusu değil. ‘‘48 ay ödeme, 24 ayda teslim’’ prensibiyle hareket ediyoruz. Bugüne kadar 17 bine yakın konut yaptık. Bütün konutları hedeflenen tarihlerde hatta daha önceden hak sahiplerine teslim ettik. Başakşehir 4. Etap'ın temelini Aralık 1998'de attık. Aradan tam iki yıl geçti ve konutlar bitti.

Ev sahiplerinin daha ne kadar beklemeleri gerekiyor?

- Çok zor durumda olan bazı üyelere evlerini ocak ayında teslim etmeyi düşünüyoruz. 4. Etap, nisan ayına kadar her açıdan oturulabilir duruma gelecek. Konutların hepsi bitti ancak yeni bir evin oturulabilir hale gelmesi birkaç ayı buluyor.

Altyapı çalışmaları tamamlandı mı?

- Yollarımız yapıldı. Çevre düzenlemeleri bitti. İki trilyonluk ağaç aldık. Bunlar dikiliyor. Elektrik bağlandı. Evini teslim alan üyeler İSKİ'ye hemen abone olabilecekler. İSKİ hazırlığını yaptı. En önemli konu doğalgaz. Kombiler takılıyor. İGDAŞ'la 4. Etap için görüşmeler yaptık. İGDAŞ en kısa zamanda gaz vermek istiyor ancak bu biraz da BOTAŞ'a bağlı. İETT durakları belirlendi. İstanbul'un en merkezi bölgelerine seferler yapılacak. Ulaşım sorunu olmayacak.

Ocak'tan sonra taşınacak aileler çocuklarını nerede okutacaklar?

- Biri özel diğeri Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmek üzere iki okul yaptık. Trilyonlar harcadık. Okullar bitti. Ancak bu yıl eğitime açılması mümkün değil. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulu devralması gerekiyor. Milli Eğitim, bunun ancak önümüzdeki eğitim yılı olacağını söylüyor. Aileler çocuklarını 1. ve 2. Etap'lardaki okullara gönderebilirler.

Zamlar fazla değil mi?

Üyelerin itiraz ettiği bir konu da şerefiye parası. KİPTAŞ, şerefiye ödeyecek üyelere ocak ayında başlayan bir ödeme planı çıkardı. Şerefiye alacak üyelerin ise borçları iki yıl sonraki taksitlerden düşülecek. Burada adaletsizlik yok mu?

- Burada vatandaşın bir kaybı yok. Şerefiye alanların parası borçlarından kesilecek. Şerefiye verenler de bunu taksitle ödeyecekler. Şirketin finans dengesiyle ilgili bir düzenleme bu. KİPTAŞ yüzde beş gibi çok asgari bir karla bu işi yapıyor. Vatandaştan alınan yine vatandaşa hizmet olarak geri dönüyor.

Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında KİPTAŞ'ın son bir yılda yaptığı zamlar çok değil mi?

- 4. Etap'ta çok ciddi ve büyük bir yatırım yapıldı. 18 ayda 6 bin konutluk bir şehir yükseldi. Kolay iş değil. Ne İstanbul'da ne de Türkiye'de bu kadar kısa sürede ve bu kadar kaliteli konutlar üretip bu fiyatlarla vatandaşa teslim eden başka bir kuruluş yok. Bu konuda iddialıyız. Zamlarımız makul. Bayındırlık Bakanlığı'nın belirlediği birim fiyatlar ve İTO'nun inşaat fiyat endeksine göre zam yapıyoruz.

Merter'de yapmayı düşündüğünüz alışveriş merkezi projesi ve Anadolu yakasında planlanan villa kent projeleri ne oldu?

- Projeler hala gündemimizde. Merter'de yapmayı planladığımız alışveriş merkezi için arsa sahipleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Villa kent projesinin arsasını aldık. 13 bin konutluk dev bir proje olacak. Aydos'ta başlattığımız konut satış kampanyası devam ediyor. İstanbul halkı KİPTAŞ'ın tüm projelerine büyük bir ilgi gösteriyor ve destekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!