Kinoa nedir, nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları neler?

Güncelleme Tarihi:

Kinoa nedir, nasıl tüketilir Kinoanın faydaları neler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 17:02

Kinoa ile yapılan lezzetler son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale geldi. Makarna ve pirincin ikamesi olarak görülen kinoa, omletten salataya, dolma içlerinden çorbalara, hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Peki, kinoa tam olarak nedir, nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları neler?

Haberin Devamı

Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir.

Ayrıca kinoa tohumu yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K vitaminleri vardır. Bu zengin içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç kolesterol yoktur. Bunlar dışında kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir.

KİNOA NASIL PİŞİRİLİR?

Kinoayı pişirmeden ve haşlamadan önce soğuk suyla, mutlaka iyice yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz. Eğer yıkamazsanız tüketirken acı ve buruk bir tatla karşılaşabilirsiniz.Yaklaşık 1 bardak kinoa, 2 bardak suda haşlanmalıdır. Kinoa miktarını belirlemeden önce bilinmesi gereken en önemli nokta, pişen bakliyatın çiğ haline oranla üç kat daha büyük olmasıdır. Özetle 1 su bardağı kinoa, piştikten sonra üç su bardağı olacaktır.

Haberin Devamı

Kinoayı haşlamaya başlamadan önce yeterli miktarda suyu kaynatın. Suyu kaynadıktan sonra yine yeterli miktardaki kinoayı sıcak suya atın. Fakat bundan önce suyun içine bir miktar tuz ilave etmelisiniz. Kinoayı ekledikten sonra suyun yeniden kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika sonra kinoa haşlanmış ve pişmiş olacaktır.

KİNOALI TARİFLER

Kinoa Kısır Tarifi

• 1 su bardağı kinoa
• 2 su bardağı su
• 4-5 taze soğan
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• Yarım demet maydanoz
• 1-2 yeşil biber
• 1 kırmızı biber
• 1 domates
• Zeytinyağı
• Limon suyu
• Tuz• Karabiber
• Kırmızı biber
• Kimyon

Kinoayı bir kap içine koyup, üzerini su ile kaplayın. 20 dakika kadar o şekilde bırakın. Ardından en azından 3-4 kere yıkayın. İyice yıkadığınız kinoaları, kaynamış su içine atarak, suyunu çekene kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelince, cam bir kaseye koyup, buzdolabına kaldırabilirsiniz.Bu şekilde pişirdiğiniz kinoalara salçaları ekleyip iyice karıştırın. Ardından biber, domates ve maydanozu da ekleyip karıştırın.

Haberin Devamı

Brüksel Lahanalı Kinoa Salatası

• 500 gr brüksel lahanası
• 2 Su Bardağı kinoa
• 1  Su Bardağı kuru kızılcık
• 2/3  Su Bardağı ceviz
• 1/4 Su Bardağı portakal suyu•
1/4 Su Bardağı zeytinyağı
• 2 YK elma sirkesi
• Tuz
• Karabiber

Bürüksel lahanalarını ince ince doğrayın. Kinoları iyice yıkayıp, haşlayın. Ceviz ve kızılcıkları minik minik doğrayın. Daha sonra bir kapta portakal suyu, zeytinyağı, sirke ve baharatları karıştırın. Bütün malzemeleri bir araya getirip sosunu döküp servis edin

 

BAKMADAN GEÇME!