Kimse beni susturamaz

Güncelleme Tarihi:

Kimse beni susturamaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2002 02:13

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, enstitünün Türkiye Jeoloji Araştırmaları ve Deprem Bilgi Merkezi'ne bağlanıp, bu merkezin kurucu başkanlığına da kendisinin de getirilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Işıkara ‘‘Bu fikre şiddetle karşı çıkıyorum. Ben böyle bir kurumun başkanı olmam. Işıkara Hoca'yı susturmanın yolu budur mu demek istiyorlar? Kimse beni susturamaz’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal ile birlikte dün enstitüde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Işıkara, 27 MHP'li milletvekili tarafından TBMM'ye verilen yasa teklifine şiddetle karşı çıktığını söyledi.

TARZIM DEĞİL AMA...

Öfkeli olduğu gözlenen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara şunları söyledi:

‘‘Başbakanlık bünyesinde Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü zaten var. Yeni bir sisteme gerek yok. Özellikle adım zikredilmemişse bile ‘Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün müdürü kurucu başkan olur' denmesini, üzüntüyle karşılıyorum. Ben özerk üniversitenin, özerk öğretim görevlisiyim. Verdiğim demeçlere rektörüm kısıtlama getirmez. ‘Doğru bildiklerini söyle' der. Böyle bir kurumda bürokrat olarak çalıştırmak, belki de Işıkara Hoca'yı susturmanın bir yoludur. Çok dolduğum için kusura bakmayın. Böyle konuşarak tarzımın dışına da çıktım.’’

DESTEK DEĞİL DARBE

Rektör Prof. Dr. Sabih Tansal da sözlerine ‘‘Bu deprem çalışmalarına darbe vurmaktır’’ diye başladı. Prof. Dr. Tansal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘TBMM'ye verilen bu kanun teklifi ile 135 yıllık kurum ortadan kaldırılmak isteniyor. Burası 1982 yılına kadar rasathaneydi. 1982 yılında YÖK ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlandı. 20 yıl içinde enstitü uluslararası düzeyde eğitim ve araştırma yapan bir yer haline geldi. Burada 3 ana bilim dalı olarak, lisansüstü eğitim yapılmaktadır. 20'nin üzerinde öğretim üyesi, 25'in üzerinde araştırma görevlisi, 200 çalışanı, 40 civarında mühendis bulunmaktadır. Burada 60 civarında öğrenci vardır. Bunların gelecekleri ve yaptıkları faaliyetler ne olacaktır?’’

TÜBİTAK DA KARŞI

Prof. Dr. Işıkara, gazetecilerin soruları üzerine, yasa teklifinin yanlış olduğunu tekrarlayarak, şunları anlattı:

‘‘Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne işlerlik kazandırılmalıdır. Bu işlerlik kazanırsa, yasa teklifine gerek kalmaz. Sayın milletvekilleri bunu bilmiyor. TÜBİTAK da aynı şemsiye altına sokulmak isteniyor.TUBİTAK da buna karşı.’’

Prof. Dr. Işıkara, en büyük tesellisinin başbakan, yardımcıları ve hükümetten kendilerine tepki gelmemesi olduğunu söyledi.

İnternetten depreme hazırlık

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Siemens Business Services adlı şirketin ortaklaşa oluşturduğu depreme hazırlık web sitesi, dün sanal alemde hayata geçirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde hazırlanan ve vatandaşların afetlere karşı hazırlıklı olmaya yönelik temel bilgileri içenen web sitesine ‘www.iahep.org’ adresinden ulaşılabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!