'Kimlik bilgilerim çalındı mı' diyen ne yapmalı?

Güncelleme Tarihi:

Kimlik bilgilerim çalındı mı diyen ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 14:40

Türkiye'den yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızmasının ardından yetkililer, “ne yapılmaması gerektiğini” anlattı. Örneğin “Kimlik bilgilerini sızdıran internet sitelerine girmeyin, bilgisayarınız virüs kapabilir” denildi. Peki vatandaş ne yapmalı?

Haberin Devamı

2013’te ehliyet fotokopisinin kötü niyetli birinin eline geçmesiyle hayatı kararan @aka_parantez adlı Twitter kullanıcısı cevap veriyor: Önce E-Devlet sitesine girin! İşte hikayesi:


1- 2013'te 2 sayfa sabıkası olan bir adam ehliyet fotokopim üzerine resmini yapıştırıp tekrar fotokopisini çekerek yeni kimlik üretmiş.

2- Bu fotokopiyle kendisine 4 farklı telefon hattı çıkarmış. Turkcell'e bu hatları şikayet ettim ve kapattırdım. Savcılığa şikayette bulundum

3- Ama telefon hatları buzdağının görünen kısmıymış.


4- Trafikte üzerinde soğuk damga bile olmayan bu fotokopiyle 2 kez ceza yemiş. Cezalar benim adıma geldi. Ehliyetimden ceza puanları düştü.

5- Fotokopiyle ev kiralamış ve kira sözleşmesi yapmış. Ev sahibine bir dünya borç takıp kaçmış.

6- Bu kira kontratı ve fotokopi ehliyetle elektrik ve su aboneliği yaptırmış.

Haberin Devamı


7- İstanbul'un bir ucunda kiraladığı evin elektrik borcunu ödemediği için bedaş gelip benim evimin elektriğini kesti.

8- Çünkü bedaş bir aboneliğinizdeki borcunuzdan dolayı sadece o meskeni değil bütün diğer aboneliklerinizin de elektriğini kesiyor.

9- Elektriğimi geri açtırmak ve bedaşa bunun bir hırsızlık olduğunu kanıtlamak için günlerce uğraştım.

10- Benim adıma hgs çıkartmış ve tabi ki hiç bir geçişi ödememiş. Şu an buradan adıma ciddi bir borç yekünü gözüküyor.

11- Turkcell, hatları kapattırdığım halde bana icra davası açtı. Tebligat gelmediği için davayı kaçırdım ve arabama haciz koyuldu.

12- Haczi iptal ettirmek ve Turkcell'e suçsuzluğumu kanıtlamak için yine uzun uğraşlar verdim. Sonunda iptal ettirmeyi başardım.

13- Savcı, adamın adını soyadını bildiğimiz halde tc kimlik no yoksa hiç bir şekilde adamı bulamayız dedi.

14- Çeşit çeşit uğraşlar verip adamın ceza yediği arabanın ruhsatından adamın tc'sini buldurdum. Adamın zaten hapiste olduğu ortaya çıktı.

15- Bir kaç celseden sonra adam az bir ceza aldı ama kimlik hırsızlığından veya resmi evrakta sahtecilikten değil nitelikli dolandırıcılıktan

16- Yani devlet şu an sadece basılı bir kimliği kimlik hırsızlığı/resmi evrakta sahtecilik olarak görüyor.

Haberin Devamı

17- Şimdi adam yargıtaya ciddi çalışılmış bir itirazda bulunmuş. İtirazında bu sürecte hiç bir zarar görmediğimi iddia etmiş.

18- 2.5 koca yılım bu işin tantanasıyla geçti. Bunun stresiyle kaç gece uykusuz kaldım, kaç günüm resmi kurum kapılarında geçti kimbilir.

19- Kimlik hırsızlığı bu kadar kolayken, devlet sizin kimlik bilgilirinizin çalındığını ancak taklit kimliği görürse kabul ediyor.

20- Gelelim önlemlere : edevlet bu işin en önemli kısmı. Edevlet şifreniz yoksa hemen yarın bir ptt şubesine gidip 3-5 lira vererek alın.

21- Edevletten adınıza kayıtlı tüm telefon hatlarını kontrol edin. Sizin bilginiz dışında bir hat varsa hemen savcılığa gidip şikayet edin

Haberin Devamı

22- Edevletten mahkeme dava dosyası sorgulama linkini haftada bir düzenli olarak kontrol edin. Adınıza bir dava açılırsa buraya düşer.

23- Tüm operatörlere mevcut numaranızı belirtip bilginiz ve imzanız dışında yeni hat açtırmak istemediğinizi içeren imzalı dilekçe yollayın.

24- Edevletten trafik cezalarını kontrol edin. Adınıza ya da plakanıza ceza kesilmişse burada çıkar.

25- Bedaş igdaş ve iski gibi merkezlere gidip abonelik numaranızı belirtin ve "bilgim ve imzam dışında yeni abonelik açtırmayacağınızı+

26- Açılırsa bundan doğacak borçlardan kurumun sorumlu olacağını" içeren dilekçe verin.

27- Edevletten vergi borçlarınızı düzenli olarak kontrol edin.

Haberin Devamı

28- Edevlet üzerinde hgs ve ogs geçiş ihlallerinizi sorgulayın. Kimliğinizi kullananlar rahatlıkla bu geçiş hesaplarını açtırabiliyorlar.

29- Anne kızlık soyadınız, doğum tarihiniz internette çarşaf çarşaf yayınladığı için banka hesaplarınızı kontrol edin+

30- hesaplarınıza girip eft/havale vb.limitlerinizi sıfırlayın ya da tamamen kapatın. Gerektiğinde anlık olarak açın kullanın ve geri kapatın

31- Banka müdürleri bir sisteme girip adınıza çekilmiş tüm kredileri görebiliyorlar. Tanıdık vb bulup rica minnet adınıza alınmış/çekilmiş +

32- Tüm kredi ve kart bilgilerini kontrol ettirin.

33- Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dışarıda sizi ayağınızdaki dona kadar soyup soğana çevirmek isteyecek bir ton dolandırıcı var.

Haberin Devamı

34- Benim başıma gelmez demeyin. Önleminizi alın. Burası Türkiye. Yeni Türkiye.

35- Daha önce kimlik bilgileri çalınmış biri olarak yaşadıklarımı ve alabileceğiniz önlemleri içeren bir flood yaptım.

BAKMADAN GEÇME!