Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? İşte bu soruya Diyanet'in yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür İşte bu soruya Diyanetin yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 17:11

'Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?' sorusu son günlerde cevabı en çok merak edilen soruların başında yer almaya başladı. Peki, kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurban kimlere farz?

Haberin Devamı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala milyonlarca Müslüman'ın yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biri de 'Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?' oldu. Kurban ibadetinin kimlere vacip olduğunu sorgulayan vatandaşlar, konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarını araştırıyor. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bilgiler ışığında konu hakkında detaylar...

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

Haberin Devamı

BORCU OLAN KURBAN KESMELİ Mİ?

Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli (nisap) miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir. Hz. Peygamber (s.a.s.) imkân bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mâce, Edâhî, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkân bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir malî imkâna sahip olmak gerekir ki, bunun ölçüsü de kişinin temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- 80.18 gram altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır.

Kişinin malı olmakla birlikte borcu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!