Kim'in yeni generali koltuğuna hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kimin yeni generali koltuğuna hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 16:57

Kuzey Kore’nin hasta diktatörü Kim Jong Il’in en küçük oğlunu Salı günü dört yıldızlı general olarak ataması, ülkenin yeni liderinin kim olacağına dair en önemli mesaj olarak kabul ediliyor. Şimdi merak edilen soru, çok az tanınan Kim Jong Un’un liderlikte ne kadar başarılı olacağı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Kim Jong Il’in 28 yaşındaki oğlu Kim Jong Un'un ülkenin 1.2 milyon kişilik ordusunun generali olarak atanması, Kuzey Kore basını tarafından çok önemli bir hamle olarak yorumlandı. İşçi Partisi’nin 30 yıl aradan sonra düzenlediği ve ülkenin dört bir yanından yüzlerce temsilcinin katıldığı kongrede yapılan atama, Kim Jong Un’un Kuzey Kore’nin gelecekteki liderliğine giden basamaklardan birini oluşturdu.

 

Seul’deki Kookmin Üniversitesi akademisyeni Andrei Lankov, “Beklendiği gibi aile hanedanlığındaki dönüşüm gözler önünde gerçekleşiyor. Şu ana kadar yaşananlarda, Kim Jong Il’in 1970’lerde ‘Sevgili Lider’ olma yolunda gördüğümüz sürecin aynısını görüyoruz. Bugün görülen tek fark, büyük bir acele içinde olmaları” dedi.

Haberin Devamı

 

Lankov, “Kim Jong Il resmen basında yer almadan önce, neredeyse 10 yıl süren bir “gayri resmi” propaganda yapıldı. Oğlu içinse bu süreç iki yıldan daha az bir vakit aldı. Anlaşılan o ki, Kim Jong Il ve çevresindekiler Sevgili Lider’in daha ne kadar liderlik edebileceği konusunda emin değil” ifadesini kullandı.

 

Orduda general rütbesine atanmasının ardından, Kim Jong Un’un İşçi Partisi’nde önemli mevkilere getirilmesi bekleniyor. Sevgili Lider ile sıkça askeri teftiş ve gezilerde görülen kız kardeşi Kim Kyong Hui’nin de dört yıldızlı generalliğe getirilmesi, Kuzey Kore’nin Kim hanedanlığına bağlı iktidarının devam edeceğinin bir işareti.

 

YENİ LİDER KİM?

Kim Jong Un’un, İsviçre’de, Kuzey Kore elçiliği yakınlarındaki bir yatılı okulda eğitim aldığı biliniyor. Burada İngilizce, Fransızca ve Almanca öğrenen Jong Un, arkadaşları tarafından çabuk öfkelenen ve NBA’ye ilgi duyan biri olarak biliniyor.

 

Haberin Devamı

Bazı analistler, Jong Un'un Kuzey Kore halkına tanıtılması sürecinin çok hızlı yaşanmasının nedenini babasının hastalığının ilerlemesine bağlıyor. İki yıl önce felç geçiren Sevgili liderin aynı zamanda pankreas kanseri olduğu iddia ediliyor.

 

Güney Kore’den alınan istihbarata göre, iki yıldan kısa süren propaganda sürecinde, Kim Jong Un vatanseverliğini öne çıkaran parçalar ve yeteneklerini öven şiirlerle halka tanıtıldı. Diğer kaynaklar ise, Kim Jong Un’un ordudaki askerler arasında şimdiden “Komutanımız” ve “Genç General” olarak adlandırıldığını, işçilerin ise Ocak’taki doğum gününde ona bağlılık sözü vereceklerini belirtti.

 

ASIL SINAV ŞİMDİ DEĞİL

Haberin Devamı

Bölgesel kuvvetler Çin, Japonya, Rusya’nın yanı sıra ABD de Pyongyang’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu ülkeler, Mart ayında Güney Kore’ye ait bir savaş gemisinin batmasının ardından son 10 yılın en gergin günlerinin yaşandığı Kore yarımadasında yaşanan güç değişimini kaygılı bir şekilde izliyor. 

 

Analistler ise, Kuzey Kore’nin asıl sınavını Kim Jong Il’in ölümünün ardından vereceğini belirtiyor. Sevgili Lider’in ölümünün ardından önde gelen yardımcılarından Jang Song Taek’in Kim Jong Un’un vekili olması bekleniyor.

 

Seul’deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi akademisyeni Moo Jin, “Yönetici sınıf arasında bir sürtüşme olabilir ancak askeri darbe veya büyük bir başkaldırma çok küçük bir olasılık gibi gözüküyor. Bunun sebebi ise elit sınıfın ve Kim hanedanının kendilerini aynı gemide yol alıyor kabul etmeleri” dedi.

Haberin Devamı

 

Jin ayrıca, “Yönetici sınıfı arasındaki doğabilecek bir kavga, arkasındakilerin onu ne kadar iyi desteklediğine de bağlı” ifadesini kullandı.

 

"Kim Jong-un appointed general in first official hint he will be next leader of North Korea" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!