Kim, kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Kim, kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hüseyin Kıvrıkoğlu: Orduyu 2000'li yıllara hazırlayacak

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu 1934 yılında doğdu. Birinci Ordu Komutanlığı'na, 1996 yılında NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, 63 yaşında ve 4 yıl kıdemli. Orgenerallikteki 4 yıllık süresi bu yıl dolacak olan Orgeneral Kıvrıkoğlu, 1998 yılında Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın emekliliğiyle boşalacak Genelkurmay Başkanlığı makamının en kuvvetli adayı. Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, bu makama gelmesi halinde 67 yaşını dolduracağı 2001 yılına kadar görev yapabilecek. Böylece, Türk Silahlı Kuvvetleri 2000'li yıllara Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun komutasında hazırlanacak.

İlhan Kılıç: Kanada'da pilot oldu

Hava Kuvvetleri'nin yeni Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, 1936 yılında İstanbul'da doğdu. Hava Harp Okulu birinci sınıfını bitirdikten sonra Kanada'ya gönderildi. 1957 yılında Kanada Hava Harp Okulu'ndan mezun oldu. Pilotaj eğitimini Kanada'da tamamladı. 1980 yılında tuğgeneralliğe terfi ettirildi. 1985 yılında tümgeneralliğe terfi ettirilerek, Hava Teknik Okullar Komutanlığı, daha sonra Hava Harp Akademisi Komutanlığı ve 1987-89 yılları arasında Genelkurmay Antlaşmalar Daire Başkanlığı görevinde bulundu. 1989 yılında korgeneralliğe terfi ettirilerek Hv.K.K.lığı Tetkik Kurul Başkanlığı'na atandı, 1990-92 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı, 1992-95 yılları arasında Hava Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulundu. Ağustos 1995'te orgeneralliğe terfi ettirilerek MGK Genel Sekreterliği'ne atandı.

Salim Dervişoğlu: Denizler hâkimi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Oramiral Salim Dervişoğlu 1936 yılında İzmit'te doğdu. 1967 yılında Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1981 yılında tuğamiralliğe terfi ederek, Deniz Kuvvetleri Personel Daire Başkanlığı, NAVSOUTH Plan Daire Başkanlığı, Çıkarma Filo Komutanlığı, Deniz Harp Akademisi Komutanlığı, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1987 yılında tümamiralliğe terfi ederek, Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı, Hücumbot Filo Komutanlığı, Harp Filo Komutanlığı görevlerini yürüttü. 1991 yılında koramiralliğe yükselerek, MGK Genel Sekreter Yardımcılığı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 1995'te oramiralliğe terfi eden ve Donanma Komutanlığı'na atanan oramiral Dervişoğlu evli ve 3 çocuğu var.

Fikret Özden Boztepe: Ege'den Jandarma'ya

Yüksek Askeri Şura'da kuvvet komutanları büyük oranda belirlenirken, Jandarma Genel Komutanlığı'na da emekli olan Orgeneral Teoman Koman'ın yerine Orgeneral Fikret Özden Boztepe atandı. Boztepe, Genelkurmay Personel Başkanlığı döneminde başarılı çalışmalarıyla tanınıyor. Boztepe, Ege Ordu Komutanlığı'ndaki başarılı çalışmalarından sonra Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilerek komuta kademesindeki en kritik görevlerden birinin sahibi oldu. Boztepe, bu görev ile Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına da katılacak. Kuvvet Komutanlıkları Yüksek Askeri Şura'da net olarak belirlenirken, Jandarma Genel Komutanlığı için Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Doğu Aktulga ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in de adı geçiyordu.

Çevik Bir: İrticanın korkulu rüyası

Orgenaral Çevik Bir 1939 yılında İzmir Buca'da doğdu. 1958 yılında İstihkam Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan, 1970 yılında da Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde kıta komutanlığı, karargah subaylığı ve Mons/Belçika'da SHAPE Harekat Dairesi Plan Subaylığı görevlerinde bulundu. 1983 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, bu rütbe ile Mons/Belçika'da SHAPE Lojistik ve ENF Daire Başkanlığı ve 4'üncü Zırlı Tugay Komutanlığı'nda görev yaptı. 1987 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1991 yılında korgeneralliğe terfi ederek, Somali Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 1995'te orgeneralliğe terfi eden ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı'na atanan Orgeneral Çevik Bir, İngilizce biliyor. Evli ve 1 çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!