Kim değiştirdi su borularını?

Güncelleme Tarihi:

Kim değiştirdi su borularını
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

İSKİ'nin son 4.5 yıllık dönemde eski su şebekelerinin yüzde 92'sini yenilediği yolundaki açıklaması, İstanbul'un eski belediye başkanlarını kızdırdı. Nurettin Sözen ile Bedrettin Dalan, kendi dönemlerinde de su şebekelerinde yenileme yaptığını söylediler...

Büyükşehir Belediyesi'nin yayın organı İstanbul Bülteni’nde yeralan, İSKİ'nin son 4.5 yılda eski su şebekesinin yüzde 92'sini değiştirdiği haberi, eski başkanlar Bedretin Dalan ile Nurettin Sözen'in tepkilerine neden oldu.

İstanbul Bülteni'ndeki yazıda, İSKİ'nin son 4.5 yıllık dönemde eski su şebekelerinin yüzde 92'sinin yenilendiği, 3 bin 897 kilometrelik içmesuyu şebeke borusu döşendiği, yüzde 65 olan su kaybının yüzde 33'e indirildiği bildiriliyordu.

Eski şebekede patlayan boruların Duktil Font borularla değiştirilmesine kendi döneminde başlandığını belirten eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, şunları söyledi:

‘‘Şebekenin tamamının değiştirilmesi için gerekli 130 milyon marklık Alman kredisini ben aldım. Onun yüzde 90’ını biz yeniledik. En zor yerler olan Beyoğlu, Fatih gibi suriçi bölgelerinde şebekeyi biz değiştirdik. Yani 120 yıllık boruları değiştirdik. Bir ara, ayda 120 kilometre boru değiştirmeye başlamıştık. Getirdiğimiz boruların bir kısmını değiştirmeye fırsat kalmadan seçimler yapıldı. Kalanları da bizden sonrakiler değiştirdi. İSKİ’yi devamlılık olarak kabul edip, bizim yaptıklarımızı da katıyorlarsa, ona söyleyecek bir şeyim yok. Ama, şebekenin yüzde 92’sinin son 4.5 yılda değştirildiğini söylüyorlarsa, doğru değil. Üstelik Veysel Eroğlu (Şimdiki İSKİ Genel Müdürü) benim danışmanımdı. Eroğlu bunları bilmeyecek de, ben mi bileceğim? Ayıptır, bilmez olur mu?'

Dalan'dan sonraki belediye başkanı Nurettin Sözen ise şunları söyledi:

‘‘Dönemimizde değiştirilen ve eklenen şebeke uzunluğu 4 bin 985 kilometredir. Bunun 3 bin 96 kilometresi değiştirilen borularıdır, 2 bin kilometresi de yeni şebeke hattıdır. Bu dönemde şebekenin yüzde 92’sinin değiştirilmesi söz konusu değil. 5 yılda ne yaptığımızı belge olarak basına da, halka da, kendilerine de devrettik. 5 yıllık icratlarını kitap olarak bastırsınlar da görelim. Çünkü o resmi belge, dışına çıkamazlar’’ dedi.

İSKİ’nin dış kredileri

Göreve geldiği günlerde, önceki İSKİ yönetimlerinin dış kredi kullanmalarını eleştiren Tayyip Erdoğan, görev süresinin ikinci yılında, ekonominin kurallarına uymak zorunda kaldı. İ SKİ yönetimi, Fransız Hükümeti’nden, 13 milyon 583 bin 075 Frank, Fransız Banque Paribas’dan 280 milyon 211 bin 450 Frank olmak üzere toplam 293 milyon 794 bin Frank; Kuveyt’ten de 3 milyon Kuveyt Dinarı kredi aldı. İSKİ, Maltepe-Adalar isale hattı ve Terkos-Kağıthane 3’üncü isale hattı projelerini de toplam 68 milyon 981 bin 100 dolar dış krediyle gerçekleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!