Kılıçdaroğlu, MİT Yasası ile ilgili konuştu

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu, MİT Yasası ile ilgili konuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2012 12:18

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, NTV’de katıldığı bir televizyon programında MİT yasası tartışmalarıyla ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu ‘TBMM’den geçerse Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz’ dedi. Ayrıca Kılıçdaroğlu, CHP'nin oylarının düşmediğini belirtti ve 'Açık yüreklilikle söyleyeyim belirgin bir artışta yok' diye konuştu.

Haberin Devamı

İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları:

MİT YASASI’NDA DEĞİŞİKLİK

"Suç işlemek için örgüt kurmak, düşmanla işbirliği yapmak, cumhurbaşkanı'na suikast, silahlı örgüt kurmak. Siyasal ve askeri casusluk yapmak suçlarından dolayı savcı MİT personeline dava açamayacak.

Bütün bunlar için Başbakan'ın izni gerekecek savcının dava açması için. Cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlığının bile istisnası var. Yeni teklif hukuk devletine ilkesine aykırı. Biz itiraz hakkımızı kullanacağız. Yasa TBMM'den geçerse Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz.

CEMAATLE KAVGA VAR MI?

Herkesin kendi inancı vardır. Biz ona saygı duyarız. Belli bir inanç grubunun siyaseti yönetmek gibi bir anlayışını kabule temyiz. Elimizde somut bir veri yok. Gazeteler yazıyor. Somut veri olmadığı için çıkıp da bir tarafı suçlayamayız. Ellerinde ciddi belgeler varsa savcıların neden korkuyoruz biz. Bakan bir çam daha devirdi: Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değil diyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bu gayrimeşru devleti meşrulaştırmak için çaba harcamak demektir.

DAHA SOĞUKKANLI OLUNABİLİRDİ

Haberin Devamı

Biz olaya hukukun üstünlüğü açısından bakarız. Hukuk açısından kim mağdursa onun hakkını savunuruz. Hükümet hemen paniğe kapıldı biz bunları yargıdan kurtaralım diye. Oysa daha soğukkanlı olunabilirdi. Giderdi bu arkadaşlar ifadelerini verirdi.

Siz 'şu bendendir, şu benden değildir' derseniz, devletin kurumlarını 'benden yanda, benden yana değil' diye ayırırsınız çatırdama olur.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE GEREK YOK

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması mı gerekir?

Özel yetkili mahkemeler eski sıkıyönetim mahkemeleridir. Sonra adı Devlet Güvenlik Mahkemesi oldu. Sonra da adı Özel Yetkili Mahkeme oldu. Hukuk devletinin olduğu bir yerde böyle mahkemelere gerek yok. Bunlar siyasi otoritenin toplumu baskılamak için elindeki tuttuğu sopalar şeklinde görev yaparlar. Bunlara bir talimat verilir, onlar da talimatın gereğini yerine getirir. Yargı bir bütündür. ÖZel yetkili mahkeme diye farklı bir konumlamaya gerek yok. Yargının bağımsız olması, güçler ayrılığı ilkesinin tam oturması açısından çok önemlidir. Bugün Türkiye'de yargı bağımsız değil. Anayasa değişikliğinden önce de yargı bağımsız değildi. Erkler birbirinden bağımsız olmalı ama birbirlerini denetleyebilmeli.

Haberin Devamı

Hakkınızda bir fezleke var. Yargının önüne çıkmak konusunda kaygı taşır mısınız?

Hayır hiç kaygı duymam. Silivri'deki duruşmaların TV'lerden canlı verilmesini istedim. Vatandaş kanaat sahibi olsun.

BAŞBUĞ'U KİM TERFİ ETTİRDİ

Başbuğ'u Genelkurmay Başkanı yaptınız. Terör örgütünü de Kara Kuvvetleri Komutanıyken yapıldığı söyleniyor? Peki onu terfi ettiren kim? Böyle saçmalık olur mu? Bizim istediğimiz şu: Biz kimse yargılanmasın demedik. Yargı benim aklanmama olanak sağlayan bir mekanizmadır. ama o yargı bağımsız bir yargı olmalı. Kamu vicdanında kabul görmeli. Sorun burda. Özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması lazım. Türkiye'de işler iyi gidiyor. Türkiye iyi yönetilmiyor. Herkes neredeyse terörist. Herkese o gözle bakılıyor. Çin'den sonra en fazla gazeteci bizde hapiste. Basılmamış kitabın yasaklandığı bir düzene hukuk düzeni diyebilir misiniz? İnsanlar hasta. Siz bunları tedavi etmiyorsunuz. Kuddusi Okkır'ı hatırlarsınız. Ergenekon'un kasası diye suçlandı. Kanserden hapiste öldü. Cenazesini İstanbul'a getirecek ailede para yoktu.

Haberin Devamı

BAYKAL'DAN DAHA ÖNERİ GELMEDİ

Tüzük değişikliği konusunda Baykal'a ekip yolladığınız iddia edildi?

Hazırlanan ilk taslağı CHP'nin sitesine koyduk. Örgüt tartıştı. Sonra 81 ilden gelen temsilcilerle tartıştık. Sonra PM ile tartışacağız. Daha sonra tüm vekillerin olduğu bir toplantıda paylaşacağız. Daha sonra tüzük komisyonu bu çalışmaları değerlendirecek. Sayın Baykal da deneyimli bir siyasetçimiz. Kendisinin görüşleri bizim için önemli. Daha bir öneri gelmedi ama ondan da öneri gelecektir


PARTİ KİMSEYE KALMAZ

Önder Sav'ın parti üzerinde etkisi var mı? ''CHP Mustafa Kemal'e kalmadı, Kılıçdaroğlu'na kalmaz'' dedi. Bu sözün etkisi nedir?

Doğru bir söz. Hiçbir makam kimseye kalmaz. Geride joş bir seda bırakıyorsanız bu hoş bir şey. Benden sonra da yeni genel başkanlar gelecektir. CHP sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı köklü partilerinden biri. CHP Türkiye'de büyük dönüşümlere imza atan bir partidir. Sosyal demokrasiyi getirdiler. Demokrasi ve özgürlükleri getirmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

17 Pm üyesinin seçildiği gün CHP üyesi olmadığını iddia etti Önder Sav?
Bende ilk kez duyuyorum. Ben parti üyesi olmadan önce partinin bilim platformunda çalıştım. Çok sonra parti üyesi oldum. Parti için çalışan herkesi bağrımıza basarız.

OYLARIMIZDA GERİLEME YOK AMA BELİRGİN BİR ARTIŞ DA YOK

CHP'nin oy kaybettiği iddiası var?

Bütün anketlere saygım var. Bizim gördüğümüz kadarıyla oylarımızda bir gerileme yok. Ama belirgin bir artış da yok. Beklediğimi,z oyu alamadık. Ama bu çalışmama anlamına gelmez. Daha fazla çalışmalıyız. Neden oylarımızı arttıramadığımızı sorgulamalıyız. Daha fazla halka gitmeliyiz. Van depreminden sonra o bölgeye en fazla giden parti CHP'dir.

Haberin Devamı

DEVRİMCİ BİR PARTİYİZ

CHP cumhuriyeti kuran kadroların kurduğu bir parti. Devrimci bir partidir. Devrimler sancılıdır. Geçmişimizden övünüyoruz. eksiğimiz varsa yanlışımız varsa kabul ediyoruz. Geçmişimizde bir şey varsa oturur hesaplaşırız. Dersim arşivleri konusunda biz Başbakan'a çağrı yaptık. Açın arşivleri.

DİNLEME AKP İKTİDARINDA NORMAL

Danıştay'da böcek bulundu. Parti ya da evinizde dinlemeye karşı önlem aldınız mı?
Evimizde önlem almadık. AKP'nin iktidar olduğu bir yerde normaldir. Başbakan 'Kılıçdaroğlu adım adım izleniyorsun. Nefes alışını bile izliyoruz'' dedi. Kim eleştirdi bunu? Danıştay'a böcek koyan belli."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!