Kıbrıs Rum tarafın saldırı halinde

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Rum tarafın saldırı halinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 13:55

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, "Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıslı Türkleri dünyadan soyutlamak, nefessiz bırakarak boğmak veya teslim olmaya zorlamak için bütün olanaklarıyla saldırı halindedir" dedi.

Haberin Devamı

Erçakıca bugün düzenlediği basın toplantısında, "Rumların 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak tanınmanın kendilerine sağladığı avantajları, Kıbrıslı Türklere kıyasla daha büyük iş olanaklarına sahip olmalarını ve ellerindeki diğer bütün olanakları, Kıbrıslı Türkleri izolasyonlar altında boğmak ve kendilerine teslim olmaya zorlamak için kullandığını" söyledi.
Sözcü, bu çerçevede adanın gündemindeki bazı gelişmeleri değerlendirdi.

TALAT'IN FORMULA 1 GALİBİNE KUPA VERMESİ

Erçakıca, İstanbul'da düzenlenen Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinde birinci gelen Ferrari pilotu Felipe Massa'ya kupasını KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın vermesi karşısında, Rumların "durumu ilgili mercilere şikayet edeceklerini" belirterek "ortalığı ayağa kaldırdığını" söyledi.

Haberin Devamı

Erçakıca, Rum yetkililerinin bu çerçevede yaptığı açıklamaları eleştirerek, gereken yanıtın dün KKTC Cumhurbaşkanlığınca yapılan açıklamayla verildiğini ifade etti.

VODAFONE'UN KKTC TELSİM'İ ALMASI

Erçakıca, İngiliz GSM şirketi Vodafone'un, KKTC Telsim'i resmen devralmasının Rum tarafında büyük paniğe yol açtığını kaydetti.


Rumların bu panik içinde Vodafone'un Rum tarafında bir kamu şirketiyle yaptığı sözleşmeye, şirketin Kuzey Kıbrıs'ta iş yapmayacağına dair hüküm konulduğunun itiraf edildiğini belirten Erçakıca şöyle devam etti:"Rum hükümet sözcüsü Paşardis, Rum Telekomünikasyon İdaresi (ATİK) ile Vodafone arasında var olan anlaşmanın, Vodafone'un KKTC'de bir cep telefonu şirketiyle işbirliği yapmasından kaçınmasını öngördüğünü ve Vodafone'un KKTC'de bulunacağı süre içinde, ATİK'in Vodafone ile aralarındaki anlaşmayı devam ettirmesinin kanunsuzluk olacağını ileri sürdü."

Erçakıca, Paşardis'e en güzel yanıtı, Kıbrıslı Rum avukat Pavlos Angelidis'in verdiğine işaret ederek, avukatın "var olan hükmün kanunsuz olduğunu" gerekçeleriyle açıkladığını söyledi.

KKTC'DE TUTUKLANAN RUM GAZETECİLER

Erçakıca, KKTC'de Lokmacı Barikatında gerekli izni almadan "1. derecede askeri bölgeyi görüntüleme" suçundan tutuklanarak askeri mahkemeye çıkarılan Rum gazeteciler Nikitas Dalitis ve Adonis Pallikarides konusuna da değindi.
"Rumların bu bölgede çekim yapması eğer kasıtlıysa bir provokasyondur, değilse iş bilmezliktir" diyen Erçakıca, Kıbrıslı Rum gazetecilerin, KKTC'de askeri bölge olarak adlandırılan yerlerde çekim yasağı bulunduğunun bilincinde olduğunu söyledi.

Erçakıca, "KKTC'ye geçen Rum gazeteciler Güney Kıbrıs'a geçen Türk meslektaşlarının sahip olduğu sorumluluk ve profesyonellik içinde hareket ederse, bu konuda başka bir sıkıntı yaşanmayacağında inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Lokmacı Barikatında 25 ağustosta askeri yasak bölgeyi görüntülerken yakalanan Rum muhabir ve kameraman, üç gün tutuklu kaldıktan sonra, KKTC'ye geçiş amaçları, suçun işleniş nedeni ve şeklini hafifletici sebep olarak gören mahkeme tarafından 400'er YTL para cezasına çarptırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!