Kıbrıs ikilemi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs ikilemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un başkanlık edeceği toplantı, ‘‘Türk-Yunan-Kıbrıs Rum-Kıbrıs Türk’’ taraflarını biraraya getirdi. ‘‘Ekonomik işbirliğiyle ortak çıkarlar yaratma’’ amaçlanan toplantıya, Kuzey Kıbrıs'a her alanda uygulanan ambargo gölge düşürdü.

Türk, Yunan, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işadamlarının bir araya geleceği bir toplantıya başkanlık etmek üzere dün sabah İstanbul'a gelen ABD Başkanının Kıbrıs Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Holbrooke, toplantının amacının bölgenin insanları arasında ortak anlayış ve daha iyi ekonomik ilişkiler sağlamak olduğunu söyledi.

New York'tan saat 10.15'te gelen Holbrooke, ABD İstanbul Başkonsolosu Carolyn Huggins tarafından karşılandı. Ankara'dan gelen ABD Büyükelçisi Marc Parris'le buluşan Holbrooke, Conrad Oteli'ne geçti. ‘‘Toplantı bu akşam (dün akşam) ve yarın (bugün) yapılacak’’ diyen Holbrooke ve yanındakiler toplantının yeri konusunda bilgi vermekten kaçındı. Holbrooke, S-300 füzelerinin Kıbrıs Rum kesimine gönderilmek üzere gemilere yerleştirildiği ve yola çıktığı konusundaki söylentiyle ilgili soruyu ise ‘‘Bu konuda birşey bilmiyorum’’ diyerek geçiştirdi.

KUZEY KIBRIS’A AMBARGO

Toplantıya katılacak olan Türk işadamlarının Başkanı Vedat Çelik, ticari işbirliği yapmak suretiyle çözümü kolaylaştırmaya çalıştıklarını, ancak Güney Kıbrıs ve tüm dünyanın KKTC'ye ambargo uyguladığı sürece bunun mümkün olmadığını dile getirdi. Yalnız ekonomik anlamada değil, kültürel ve sportif alanda da ambargoya uğradıklarını söyleyen Çelik, ‘‘Bizi ekonomik çöküntüye götürürken, ekonomik işbirliğiyle sorunu çözmeye çalışmaları ikilem yaratıyor. Önce siyasi çözüm ya da en azından birbirimizi eşit taraf olarak tanımamız gerekli’’ diye konuştu. Bu şartlarda böyle bir toplantının fazla işlevi olmadığını söyleyen Çelik, ‘‘Ancak, ümidimi tamamen kaybetsem buraya gelmezdim’’ dedi. Toplantının delegelere verilen dokümanında, 'Ekonomik İşbirliğinde Ortak Çıkar Yatar' ifadesi dikkat çekti.

Katılanlar

Holbrooke'un başkanlığında yapılacak toplantıya katılan işadamlarının listesi şöyle:

Türk işadamları:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asaf Güneri, Türk Ekonomi Bankası'ndan Yavuz Canevi, ENKA Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara, İshak Alaton, Osman Kavala, Selim Egeli, Bülent Ecazıbaşı, Meral Gezgin Eriş, Halis Komili.

Kıbrıslı Türk İşadamları:

Vedat Çelik and Sons Ltd, Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği'nden Engin Arı, Borusan İnşaat Malzemeleri Kıbrıs Ltd. Kutlay Erk, Korman İnşaat Şirketi G.H.Çerkez, Avukat Peyman Erginel, İlkay M.Genç Ltd. Direktörü İlkay M.Genç, Kıbrıs Ticaret Bankası Genel Müdürü Peker Turgut, Ramadan Cemil firmasının direktörü Hasan Cemil, Toros Ticaret Direktörü Fikri Toros, İGS Kıbrıs Ltd. Direktörü Mehmet Küçük, Raşit Grubu Direktörü Mustafa Raşit.

Yunanlı İşadamları:

George Tsavliris, Costas Karras, Athanas Lavidas, Nacos Efthymiades, Symeon Tsomokos.

Kıbrıslı Rum İşadamları:

Phanos Epiphaniou, Stelios Garanis, Athos Pittas, Constantinos Lordos, George Galatariotis, Demetris Ioannou, John Ioannides, Andros Karayiannis, Despo Lefkariti, Iacovos Demetriou, Costas Lanitis, Michael Ioannou.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!