Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyette neler yenir?

Güncelleme Tarihi:

Ketojenik diyet nedir Ketojenik diyette neler yenir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 12:51

Dukan ve Atkins’ten sonra ketojenik diyet de popüler hale geldi. İlk olarak Amerikalı magazin yıldızı Kim Kardashian ile duyulan ketojenik diyetin temeli yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır, bu diyeti uygularken nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Ketojenik kelimesinin ketozis kelimesinden geliyor. Ketozis ise düşük karbonhidrat yüklenen vücudun enerji elde etmek için yağ yakması durumunu ifade ediyor. İlk olarak 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra '90'larda tekrar gündeme geliyor Kökeni 20. yüzyıla dayanan ketojenik diyet ise sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem.

Ketojenik diyeti uygulamak için ilk olarak serbest ve yasak olan yiyecekleri belirlemek gerekiyor. Peki, ketojenik diyette neler tüketilebilir?

Rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalar: Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Popüler olan diğer diyetler gibi ketojenik diyeti de uygularken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. İşte, ketojenik diyetten daha verimli sonuç almanızı sağlayacak ipuçları:

- Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar, ketojenik diyette sık sık tüketilebilir.

Haberin Devamı

- Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.

- Protein tüketimini dikkatli yapın. Ton balığı gibi orta dozda protein besinleri tercih edin.

Ketojenik diyet karbonhidratları sınırlandırıp yağlara yönelim sağladığı için öncelikle herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin uzman görüşü alması lazım. Özellikle diyabet ya da yüksek tansiyon sorunlarınız varsa doktorunuza danışmanız şart

- Yüksek protein alımı bir süre sonra rahatsızlanmanıza ve vücudunuzun yorulmasına neden olabilir. Aşırıya kaçmadan porsiyonlarınızı ayarlayın.

- Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de dikkat etmeniz gereken en önemli nokta günlük su tüketimine dikkat etmek. Çünkü protein ve yağ alımının yüksek olduğu bu diyette vücudun daha fazla suya ihtiyacı olacak.

BAKMADAN GEÇME!