KESK, Kızılay'da sendika yasasınıprotesto etti

Güncelleme Tarihi:

KESK, Kızılayda sendika yasasınıprotesto etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00


Ankara Valiliği'nin günler öncesinde Kızılay'da miting izni verilmeyeceğine ilişkin açıklaması, KESK'lilerle emniyet güçlerini karşı karşıya getirdi. Sabah saatlerinde KESK'in sendika yasasını protesto için düzenlediği mitinge katılmak üzere 7 ilden Ankara'ya gelmeye çalışan yaklaşık 12-13 bin kişi saatlerce barikatlar kurularak durduruldu. Aralarında KESK Eski Genel Başkanı Siyami Erdem'in de bulunduğu yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı. Ancak daha sonra miting için iznin çıkması ve barikatların kaldırılmasından sonra gözaltındakilerin tamamı serbest bırakıldı. Eylem akşam saatlerinde sona erdi.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na üye binlerce memur TBMM'de bulunan ''Kamu görevlileri sendika yasa Tasarısı''nı Kızılay Meydanı'nda düzenledikleri mitingle protesto ettiler.

Başta, 21 Mayıs'tan bu yana İstanbul'dan yürüyenler olmak üzere çeşitli ilerden Başkent'e gelen ve Ankara'ya girişlerine sabahın erkensaatlerinde belli noktalarda izin verilmeyen KESK üyesi memurlar emniyet görevlileriyle yapılan görüşmenin ardından alınan izinle Ankara'ya girdiler.

SAHTE SENDİKA YASASI

Öğle saatlerinde Hipodromda toplanan binlerce memur buradan mitingin yapılacağı Kızılay meydanına yürüdüler.

Kızılay Meydanı'nda toplanan memurlar burada ''Toplu sözleşme hakkımız'', ''grev silahımız'', ''kuş-kurt-arı kahrolsun IMF iktidarı'', ''sahte sendika yasasına hayır'', ''devlet güdümlü sendikaya hayır'', ''bu yasa Meclis'ten geçmeyecek'', ''Ne IMF ne Derviş genel grev genel direniş'' şeklinde attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirdiler ve çeşitli türküler eşliğinde halay çektiler.

Kızılay Meydanı'nda yağan yağmur altında gruba hitap eden KESK Genel Başkanı Sami Evren IMF ve dünya Bankası'nın bu dünyayı gözaltına aldığını ileri sürerek, gerçek demokrasi getirildiğinde Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası'nın göz altından kurtulacağını bildirdi.

TOPLU SÖZLEŞMESİZ SENDİKA OLUR MU?

11 yıldan bu yana sendikal hak ve özgürlükler için mücadele verdiklerini bildiren Evren, her türlü baskı ve zorluğa rağmen sendikakurduklarını ve büyümeye devam ettiklerini söyledi. Sadece sendikal hak ve özgürlükler için değil demokrasi için de mücadele ettiklerini vurgulayan Evren şöyle devam etti:

''Soruyorum toplu sözleşme yapma hakkı elinden alınan grev hakkı bulunmayan sendikaya sendika denir mi? Yasakları güvence altına alan örgütlülüğümüzü zayıflatmak isteyen bir yasaya sendika yasası denir mi? Bu taleplerimiz doğrultusunda bir sendika istiyorum biz toplu sözleşme ve grev hakkı istiyoruz. Biz özgürlükçü ve demokratik bir yasa istiyoruz. Biz yasaksız bir yasa istiyoruz bunun için susmayacağız.

Evren'in konuşmasının ardından Kızılay Meydanı'ndaki grup olaysız bir biçimde dağıldı.

GÖZALTINDAKİLER SERBEST

Öte yandan sabah saatlerinde KESK'e bağlı 19 sendika şubesinden Ankara'ya gelmek üzere hareket eden yaklaşık 12-13 bin kişi bin kişi, 5.5 saat turnike çıkışlarında ve şehir girişlerinde barikatlar kurularak tutuldu. Jandarma yetkilileri Kızılay'da gösterileri Valiliğin yasakladığını bildirerek Ankara'ya girişlerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine otobüslerden inen memurlar kısa bir süre sloganlar atarak otoyol üzerinde yürüyüş yaptı. Sendika yöneticileriyle emniyet güçleri arasında uzlaşma sağlanınca barikatlar kaldırıldı ve KESK'lilerin Ankara'ya girişine izin verildi. Miting başlamadan önce gözaltına alınanların tamamına yakını serbest bırakılırken ''cübeli'' bir kişi ile daha önce aranan 2 kişi gözaltına alındı.(Ankara/aa)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!