Kesintisize Özal çelmesi

Güncelleme Tarihi:

Kesintisize Özal çelmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te önceki gün başlayan ve RP'nin DYP destekli, engelleme taktiği nedeniyle ağır bir tempoya giren 8 yıl maratonuna ANAP gölgesi düştü. ANAP içindeki 8 yıl çatlağı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda su yüzüne çıktı. Toplantının dünkü oturumunda, ANAP'lı muhafazakârların önderliğini yapan Korkut Özal sert bir konuşma yaptı. Konunun, aceleye getirildiğini ve bundan rahatsızlık duyduğunu dile getiren Özal, bunun toplumsal barışı etkileyeceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Çalışmasına önceki gün 14.30'da başlayan komisyon, öneri sahiplerinin yanında, tasarının tümü üzerinde konuşan 38 komisyon üyesini dinledikten sonra dün sabah 03.30'da ara verdi. Sabah 11.30'da yeniden başlayan görüşmeler sırasında komisyon üyesi dışında 76 milletvekilini konuşturan RP'nin, aynı oyalama taktiğini maddelere geçildiğinde de sürdürme kararı aldığı bildirildi. Bu arada RP'lilerin, ‘ara rejim diretmesi' olduğunu savundukları 8 yıllık eğitim tasarısına karşı önerge atağına geçen ANAP'lı muhafazakârlar, ANAP'lı Avni Akyol tarafından engellendi. Görüşmelerin ilk gününde, ANAP'lı Süleyman Çelebi ile Esat Bütün imzasıyla hazırlanan önergede, hükümetle CHP arasında krize yol açan 4. maddenin değiştirilmesi öngörüldü. Kuran dersi ve uygulamalı din eğitiminin ilk ve orta dereceli okullara yaygınlaştırılmasını sağlayacak değişiklik önergesine, ANAP'lı Avni Akyol ile Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay el koydu. Önerge, Akyol ve Uluğbay'ın müdahalesi ile geri çekildi.

Toplantının dünkü oturumunda, konunun aceleye getirildiğini ve bundan rahatsızlık duyduğunu dile getiren Özal, bunun toplumsal barışı etkileyeceğinden endişe duyduğunu söyledi. Özal, 8 yıllık eğitime kimsenin karşı olmadığını belirtirken, karşı çıkılan noktanın kesintisizlik olduğunu kaydetti. ‘Tek tip eğitim' öngördüğünü savunduğu tasarıyı bu haliyle kabul etmesinin mümkün olmadığını bildiren Özal, şunları söyledi: ‘‘Çocuğuna din eğitimi vermek her ebeveynin hakkı, devletin ise görevidir. İnsanların sokağa çıkıp bağırması bundandır. Yaşlı adamlar sokaklara particilik olsun diye inmiyorlar. Dinin kendisini öğretemezsek hurafeler gelir. Toplumumuzu din eğitimi konusunda çaresiz bırakacak şeylere meydan vermemeliyiz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!