Kesinti kaosu

Güncelleme Tarihi:

Kesinti kaosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi'ndan yapilan 'enerji acigi kapaniyor' aciklamalarina ragmen, elektrik kesintileri dun de surdu. Konuyla ilgili kurumlar aciklama yapmazken, pazartesiye kadar kesintilerin sona erdigi soyleniyor.

Yetkililer, enerji sikintisinin pazartesi gunune kadar onlendigini ama havalar sogudugu takdirde durumun belirsiz olacagini belirtti. TEAS tarafindan yeni bir kesinti programi da aciklanmadi. Verilen bilgiye gore ulkeye giren dogalgaz miktarinda artis oldugu surece kesintiler de azalacak. TEAS'tan bir yetkili, acma kapamalar nedeniyle de arizalar meydana geldigini, ariza nedeniyle elektrigin kesilemedigini soyledi.

Gectigimiz hafta baslayan programsiz elektrik kesintileri, onceki gun nihayet bir programa baglanmisti. Istanbul'da bes grup belirlenmis ve her grubun kesinti saatleri basina bildirilmisti. Ancak onceki aksam Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Cumhur Ersumer yaptigi aciklamada, enerji aciginin alinan tedbirler ile kapanmakta oldugunu ve bugunden itibaren elektrik sikintisi kalmayacagini belirtti.

Gercekten de dun Istanbul'un bazi semtlerinde elektrik onceden bildirilen saatlerde kesilmedi. Moda gibi bazi semtlerde aksam elektrik kesintisi yasanmadi. Ancak sabah kesintisi onceden bildirilen saatlerde uygulandi. TEAS yetkilileri, enerji ihtiyaci karsilandikca once aksam kesintilerinin, ardindan da sabah kesintilerinin kaldirildigini soyledi.

Resmi aciklama yok

Bakanlik'tan aldigimiz bilgiye gore, Turkiye'ye giren gaz akisinda artis saglandi. Rusya'nin, gazin buyuk kismini ceken Ukrayna'yi uyarmasi sonucu dogalgaz girisi 950 bin metrekupe ulasti. Yetkililer bu rakamin 1 milyona ulasmasi halinde Turkiye'nin enerji sorunu kalmayacagini savunuyor. Gaz artisi ile Ambarli'daki dogalgaz cevrim istasyonunun bir unitesi calismaya basladi. Elektrik ureten ve dogalgazla calisan termik santraller motorinle calistirildi. Ayrica onceki gun saat 12:00'den itibaren Bulgaristan'dan alinan elektrigin 8 milyon kw saate cikmasi ile de bir miktar rahatlama saglandi. Ancak kesintilerin sona ermesinde en buyuk rolu isinan hava sartlari oynadi. Boylece evlerdeki dogalgaz kullanimi dustu.

Istanbul'da Avrupa Yakasi'ndaki bazi semtler Bulgaristan'dan alinan elektrik ile besleniyor. Buralarda dunden beri elektrik kesintisi meydana gelmiyor. TEAS yetkilileri Bulgaristan'dan gelen elektrigin Sisli-Etiler bolgesine verildigini belirtiyor. Ancak neden bu semtlerin tercih edildigini sordugumuzda,bir yanit veremiyorlar. Kaldi ki Etiler'den sabah saatlerinde elektrigi kesildigi icin bizi arayan okurlarimizin sayisi bir hayli fazlaydi.

Dun elektrik alamayan semtler arasinda Maslak, Levent, Etiler, Kadikoy, Kosuyolu, Acibadem, Balat, Edirnekapi, Fatih ve Alibeykoy bulunuyordu.

Elektrik ile ilgili kurumlar

TEAS

(Turkiye Elektrik Uretim A.S)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi'na bagli bir anonim sirket. TEAS, kendisine bagli termik santrallerde Turkiye'nin ihtiyaci olan elektrigi uretiyor. TEAS'a verilen gunluk gaz miktari 12.5 milyon metrekup. Kisitlama ile 5.5 metrekupe dustu. Bu nedenle meydana gelen enerji kaybi 30 milyon KWH.

TEDAS

(Turkiye Elektrik Dagitim A.S)

Eski adi TEK (Turkiye Elektrik Kurumu) olan bu anonim sirket de Enerji Bakanligi'na bagli olarak calisiyor. TEAS'tan gelen elektrik buradan ortak kuruluslari tarafindan kullanicilara dagitiliyor.

AKTAS

TEDAS'in ortaklarindan olan ozel sektor agirlikli bu kurulus Istanbul'un Anadolu yakasinda TEDAS'tan aldigi elektrigi dagitiyor.

BEDAS

(Bogazici Elektrik Dagitim AS)

Yine TEDAS'in ortaklarindan olan bu sirket de Istanbul'un Avrupa yakasinda elektrigi evlere kadar dagitiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!