Kesinlikle tsunami

Güncelleme Tarihi:

Kesinlikle tsunami
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gölcük'te yaptığı incelemeler sonrasında Hürriyet'e demeç veren ve kenti tsunaminin vurduğundan emin olduğunu açıklayan Amerikalı Prof. Richard Rothaus, ülkesine döndükten sonra da iddialarını sürdürdü. Prof. Rothaus, Gölcük'te kendi çektiği fotoğrafları basına dağıttı ve bu bölgede ‘‘Deprem sonrasında kesinlikle tsunami yaşandı’’ dedi.

Daha önce Hürriyet'e özel bir demeç vererek tüm delillerin tsunamiyi işaret ettiğini vurgulayan Prof. Rothaus, McMaster Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Eduard Reinhardt ile yaptığı çalışmaların sonuçlarını, görev yeri Minnesota'daki St. Cloud Üniversitesi'nde açıkladı. Kendi çektiği fotoğrafları Amerikan haber ajansı AP'ye ulaştıran Prof. Rothaus, Hürriyet'te yayınlanan demecinin bir benzerini de ABD medyasına verdi.

MAVNA ŞAŞIRTTI

Prof. Rothaus ve Dr. Eduard Reinhardt, Gölcük'te inceleme yaparken görüntülediği 70 metrelik bir demir mavnayı uzun uzun anlattı. Amerikalı Profesör, ‘‘70 metrelik demir mavna, deprem öncesinde Gölcük sahilinde bir tersanede duruyordu. Önce suya daldı. Sonra havalanıp iskeleye çarptı. Daha sonra ise, sanki elle konulmuş gibi 100 metre içeriye taşındı ve çimlerin üzerine kondu. Bunu tsunamiden başka hiçbir güç yapamaz’’ dedi.

Şiddeti ve etkilediği geniş alan nedeniyle bu depremin farklı özellikler sergilediğini belirten Prof. Rothaus, ‘Gölcük ve çevresinde defalarca 15-20 metrelik tsunamiler oluştu. Dev dalgalar kıyı şeridini bombalar gibi vurdu. Bu tür doğa olayları ancak Yeni Gine ve benzeri yerlerde yaşanabilir’’ diye konuştu. Amerikalı bilim adamı, Gölcük'te denize gömülen lunapark ile yazlık sitelere de dikkat çekti. Su altında hálá çok sayıda cesedin bulunduğunu da belirten Prof. Rothaus, yaşanan olayın basit bir deprem değil, kendilerini bile çok şaşırtan bir doğa olayı olduğunu vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!