Keşif Gücü'ne Türk komutan

Güncelleme Tarihi:

Keşif Gücüne Türk komutan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 11:36

Türkiye ile Irak arasında sık sık soruna neden olan Kuzey'den Keşif Harekatı'nın komutası Türk komutana geçiyor.

Haberin Devamı

Türkiye, Irak'ı denetim altında tutan bu gücün komutasını devralmak üzere bir kararname hazırladı. Önümüzdeki günlerde İngiltere ve Amerika tarafından ortak kurulan Kuzey Keşif Gücü'nün komutası bir Türk subay devredilecek.

Kuzeyden Keşif Gücü, Körfez harekatının ardından İncirlik Üssü'nde görevlendirildi. Uzun süre 'Çekiç Güç' olarak bilinen bu kuvvet, 1997 yılından itibaren Kuzey Keşif Gücü ismini aldı.

İngiliz ve Amerikan uçaklarından oluşan bu güç, Irak üzerindeki uçuşa yasak bölgenin denetimini yapıyor. Bu güce ait uçakların sık sık "angaje" olduklarını belirterek, Irak hedeflerini vurması Türkiye ile Irak arasında ciddi sorunlara neden oluyordu. Türk subaylar bugüne kadar, bu güç bünyesinde gözlemci olarak görev yaptı.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in kuzeydeki Kürt nüfusuna yönelik samldırılarını engellemek ve Irak uçaklarını bölge dışında tutmak bu gücün görevini oluşuturuyordu.

Türk komutanın göreve başlamasının ardından Keşif Güç uçaklarının muğlak gerekçelerle Irak hedeflerini vurmasının daha zor olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!