Kentte bienal, bienalde kaos var

Güncelleme Tarihi:

Kentte bienal, bienalde kaos var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2006 11:14

1. İFSAK Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali yarın başlıyor. 'Kent: Kaos ve Büyü' konulu bienal kapsamında İstanbul, sanat galerilerinden minibüs hatlarına kadar fotoğrafa ev sahipliği yapacak. Gueoggui Pinkhassav ile Aleksander Rodçenko sergileri bienalin gözdesi.

Haberin Devamı

Artık fotoğraf bienalimiz de var. 20 yıldır devam eden

İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri artık 1. İFSAK Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali olarak yoluna devam ediyor. Yarın başlayacak olan festivalin ana teması 'Kent: Kaos ve Büyü' olacak.

Bienalin merkezi Darphane-i Amire binaları olacak. Buradan da İstanbul dört bir yanına yayılacak. Bakırköy, Kadıköy, Sultanahmat, Taksim meydanleri, Balat ve Nişantaşı Parkı, İstiklal Caddesi, Galata Köprüsü, Kargaart, Taksim Sanat Galerisi, Ziraat Sanat Galerisi, İFSAK, Oda Kule Sanat Galerisi, Milli Reasürans, İstanbul Fotoğraf Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Teutonia Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi, Kadıköy Pendik minibüsleri, Barış Manço Vapuru bienale ev sahipliği yapacak.

İstanbul Fotoğraf Bienali'de öncelik tabi ki sergilerin. İki Rus fotoğrafçının, Magnum Fotoğraf Ajansı'ndan Gueoggui Pinkkhassav'un 'Sightwalk' sergisiyle çağdaş fotoğrafın en önemli temsilcilerinden Aleksander Rodçenko'nun sergisi bienalin gözdeleri.

Bienalde birden fazla küratörün ürettiği projelere yer veriliyor. Haluk Çobanoğlu küratörlüğünde hazırlanan 'Şehir Hayali, Hayali Şehir' projesinde Dario Mitidieri'nin 'Bombay'ın Çocukları', Nicos Economopoulos'un 'Balkanlar', Stanley Greene'nin Çeçenistan, Alexandra Boulat'ın Bağdat, Jonas Bendiksen Doğu Bloku sonrası Moldova ve Gökşin Varan'ın Tarlabaşı fotoğrafları yer alıyor.

Diğer küratörlü projeler ise Fotoğraf Bienali'nin bu yılki kavramsal çerçevesini İstanbul'un kamusal alanlarına yaymayı amaçlıyor. Timurtaş Onan ve Sadık Demiröz küratörlüğünde gerçekleştirilecek 'Parklar ve Açık Alanlar'da, Kadıköy, Nişantaşı, Balat, Taksim Gezi parklarının yanında, Sultanahmet Meydanı ve Tünel Meydanı, sergi mekânlarına dönüşecek. Genç fotoğrafçıların işlerine yer veren ve Ömer Orhun küratörlüğünde gerçekleştirilecek 'Kent ve Ego' da İstanbul'un en sık ziyaret edilen kültür, sanat ve eğlence merkezinde yürürken takip edilebilecek bir sergi fikrinden yola çıkıyor. Murat Germen'in hazırladığı 'Kent ve Aidiyet' isimli proje ise, Galata Köprüsü boyunca takip edilebilecek. Vehbi Koca'nın küratörlüğünde İngiltere'den bir grup fotoğrafçı ise, 'Kent: Kaos ve Büyü' temasını işleyen fotoğraflarıyla ve video çalışmalarıyla Türkiye'deki sanatseverlerle buluşacak. Art Cologne'nin işbirliğiyle düzenlenen '2005 Epson Fotoğraf Yarışması'nda derece alan çalışmalar da bienal nedeniyle Goethe Enstitüsü'nün Teutonia Galerisi'nde sergilenecek. 6-8 Ekim tarihleri arasında uluslararası fotoğraf forumu düzenlenecek. Darphanei Amire binalarında izlenebilecek olan forumda, fotoğraf ve çağdaş sanat tartışmaları etrafında bir dizi sunum, konferans ve panel yapılacak.

İnternet altyapısını Doğan Online'nın yapacağı foruma katılacak fotoğrafçılar ve akademisyenler arasında Michael Ware, David Bate, Sandy King, Victor Burgin ve Laura Padgett bulunuyor. Fotoğraf Bienali kapsamında ayrıca, Keith Gerling, Loris Medici, Sandy King ve Michael Ware gibi fotoğraf sanatçıları, yapacakları atölye çalışmalarıyla fotoğraf birikimlerini sanatseverlerle paylaşacaklar.

Haberin Devamı

Ayrıntılı bilgi için www.ifsak.org.tr/bienal

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!