Kennedy'nin oğlu uçakla kayboldu

Güncelleme Tarihi:

Kennedynin oğlu uçakla kayboldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Suikaste kurban giden ABD eski başkanlarından John F. Kennedy'nin oğlu J. F. Kennedy Jr, dün kuzeninin düğününe giderken kendi kullandığı uçağıyla kayboldu. New Jersey'deki Caldwell Havaalanı'ndan tek motorlu ‘‘Piper Saratoga’’ tipi bir uçakla hareket eden Kennedy Jr'ın dün sabaha karşı Martha's Vineyard Havalimanı'na inmesi gerekiyordu. Havaalanı kulesinde görevli Jamie Gaspar'ın uyarısı üzerine harekete geçen sahil koruma, kayıp uçağı arama faaliyetlerine başladı. Amerikan MSNBC televizyonu, sahil korumanın Long Island civarında bir uyarı sinyali aldığını, sinyalin Kennedy'nin uçağından gelme olasılığı üzerine bölgede geniş çaplı arama başlattığını duyurdu.

EŞİ DE YANINDAYDI

Kennedy Jr'ın havalanmadan önce yetkililere uçuş planını bildirmediği açıklandı. Uçağın içinde kaç kişi olduğu bilinmiyor. Ancak Kennedy'nin yanında eşi Carolyne ve Carolyne’in kız kardeşi Lauren’in de bulunduğu belirtiliyor. Ailenin yakın dostlarından Eddie Martin, Kennedy'nin babası gibi suikaste kurban giden eski senatör Robert Kennedy'nin kızı Rory'nin Hyannisport'taki düğününe gittiğini belirtti.

Balayını Türkiye'de geçirmişti

Sürpriz bir nikahla 1996 Ekiminde evlenen Carolyn Bessette ve John F. Kennedy Jr çifti, balayı için türkiye'yi seçmişti. Önce İstanbul'a gelen çift, Çırağan Palace Hotel Kempinski'de kaldı. Sıradan giyimleri, mütevazı davranışlarıyla 4 gün boyunca kaldıkları İstanbul'da büyük sempati toplayan çift, daha sonra, Türkiye'nin dünyaca ünlü tatil beldesi Kuşadası'na geçti. Carolyn-Kennedy çifti, mavi yolculuğa çıktı.

Bu uçakla uçuyordu

Havacılığa çok meraklı ve aynı zamanda amatör pilot olan John F. Kennedy Jr'la içindekileri taşıyan Amerikan Piper şirketi imalatı tek motorlu 6 kişilik ‘‘Piper Saratoga’’ tipi uçak, saatte 346 kilometre hız yapabiliyor. Menzili ise 1759 kilometre. Toplam 509 kilogram yük taşıyabilen uçak, kabin basıncı ile 6 bin metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Lycoming T10 tipi motorunun kuvveti ise 300 beygir. ‘‘Genel havacılığın Mercedes'i’’ olarak adlandırılan uçak daha çok kendisi uçmayı seven işadamlarınca kullanılıyor.

Ailenin başı dertten kurtulmadı

Kennedy ailesinin başı iki nesildir, suikastler ve kazalardan kurtulmuyor. Ailenin üzerindeki uğursuzluğun içki imalatından kaynaklandığı Amerika'da yıllardan beri konuşuluyor. 1920'li yıllarda alkollü içkilerin yasaklanmasından sonra içki imalatı işine giren büyük baba Joseph Kennedy büyük bir servet yapmış ve bu serveti siyaset sahnesinde nüfuz sahibi olmak için kullanmıştı. Kennedy ailesinin yaşadığı acı olaylar şunlar:

Uçak kazası: John F. Kennedy'nin ağabeyi Joseph Kennedy Jr. 1944 yılında İngiltere'de bir görev uçuşu sırasında öldü.

Joseph Kennedy'nin ardından bir ay sonra kızkardeş Kathleen Kennedy'nin kocası Hartington Markisi, Fransa'da askeri harekat sırasında öldü.

Başkan Kennedy ile eşi Jackie'nin bebekleri Patrick Bouvier, doğumundan iki gün sonra öldü. Jackie daha önce de iki defa düşük yapmıştı.

22 Kasım 1963 tarihinde ABD'nin sevilen Başkanı John F. Kennedy ,Dallas kentinde bir suikast sonucu öldürüldü.

Başkan Kennedy'nin kardeşi ve başkanlığın en önde gelen adayı Senatör Robert Kennedy, 5 Haziran 1968'de ağabeyinin kaderini paylaştı ve Los Angeles'da bir suikaste kurban gitti. Suikasti gerçekleştiren 23 yaşındaki Ürdünlü Siran Siran, ‘‘Vatanım için öldürdüm’’ dedi.

Robert Kennedy'nin küçük oğlu David, 1984 yılında aşırı dozda aldığı uyuşturucudan öldü.

Ölüm bu defa Senatör Robert Kennedy'nin büyük oğlu 39yaşındaki Michael'ı buldu. Küçük oğlunun 16 yaşındaki dadısıyla ilişkiye girdiği iddiasıyla hakkında dava açılan Michael 1997'nin son günlerinde Aspen'de kayak yaparken bir ağaca çarpıp öldü.

Politikaya girmeyen tek Kennedy

JOHN F. Kennedy Junior, Türkçe karşılığıyla ‘‘küçük’’ Kennedy, aile erkekleri içinde politikaya atılmayan tek isim. Küçük John, 1960 yılında babasının Başkan seçilmesinden kısa bir süre sonra dünyaya geldi.

Yakışıklılığı ile genç kızların kalplerini fetheden küçük Kennedy, Brown Üniversitesi'nden mezun oldu. Ardından hukuk okuyan Kennedy Jr, Manhattan bölge savcılığında çalışmaya başladı. Ailesinin öteki bireylerinin aksine siyasete girmemek konusunda ısrarlı davrandı. 1995 yılında ‘‘George’’ adlı bir magazin dergesi çıkardı ve düne kadar da aynı derginin genel yayın yönetmenliğini yürütüyordu.

İstanbul'da balayı

Tüm dünya basınını atlatarak çıktıkları balayını Türkiye'de geçiren çıkan John F. Kennedy Jr. ve Caroline Bessette, Hürriyet objektifinden kurtulamamıştı. Bodrum'da başlayan, İstanbul'da devam eden balayı boyunca Hürriyet'in takibinden kurtulamayan Kennedy ''Türkiye, İstanbul bir harika'' demişti.

DÜNYA ajansları ‘acil’ koduyla geçmişti John F. Kennedy Jr. ve Caroline Bessette'nin sürpriz evlilik haberini. Hepimiz nasıl da kıskanmıştık dünyanın en gözde bekarının kalbini çalan şanslı gelini.

Tüm dünya basınını atlatarak çıkmışlardı balayına. Hiç aklımıza gelmemişti balayını fotoğraflayacak şanslı gazeteciler olacağımız.

Önce Bodrum'da mavi turda yakalandılar Hürriyet objektiflerine. Bütün dünya basınını atlatmıştık. Peşlerini İstanbul'da da bırakmadık. Mavi tur dönüşü Atatürk Havalimanı'nda Hürriyet muhabirlerini görünce çok şaşırdılar. John F. Kennedy Jr. bütün kibarlığıyla baylayında olduğunu, kendilerini rahat bırakmamızı istedi. Ama imkansızı istemişti. Havalimanında bavullarını kendisi taşıdı, sıradan bir taksiye bindi. Yol boyunca birbirlerine bakışıp öpüştüler. Aşıktılar. Balayındaydılar. Hüsnü Savaş ve ben de peşlerinde.

TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVDİK

Çırağan Sarayı'ndaki odalarına yerleştiler. Boğaza karşı içkilerini yudumladılar. Hep el ele, göz gözeydiler. Otelin güvenlik görevlileriyle kovalamaca oynayarak kareledik mutluluklarını. Ertesi gün THY ile New York'a gitmek için havalimanına vardıklarında yine yanlarındaydık. Balayı fotoğraflarının yayınlandığı Hürriyet'i verdik ellerine. Çektirmek istemediği fotoğrafları görünce gülümsedi, çok beğenmişti Kennedy. ‘‘Çok hoş, çok teşekkür ederim.’’ dedi. Hürriyet hakkında bilgi istedi. ‘‘Siz işinizi çok iyi yapıyorsunuz. Tüm dünya basınını atlattık ama Hürriyet'e yakalandık. Tebrikler ’’ dedi. ‘‘Türkiyeyi çok sevdik. Yine geleceğiz’’ diyerek, bir dahaki sefere, röportaj yapmaya söz verdi. Elimi sıktı. Pasaport kontrolünden geçerken, bir kez daha dönüp, ‘‘Güzel ülkenizde tekrar görüşmek üzere’’ diyerek ayrıldı. Türkiye'den gerçek bir centilmen geçmişti. New York'ta peşini kovalayan gazeteciler karşısında zaman zaman konrolünü kaybederek sinirlenen Kennedy, bize tam bir beyefendi gibi davranmıştı. O sadece Başkan Kennedy'nin yakışıklı oğlu değil, aynı zamanda bir entelektüel ve bir centilmendi. Kennedy ailesinin diğer erkeklerinin kaderini paylaşacağına inanmak çok zor.

Hürriyet’e teşekkür etti

John F. Kennedy Jr. ve eşi Caroline Bessette, Türkiye'de geçirdikleri balayı boyunca ''Rüya gibi bir ülkedeyiz'' demişlerdi. Mavi turdan sonra geldikleri İstanbul'da Çırağan Sarayı'na yerleşen mutlu çift Boğaz'a karşı içkilerini yudumlamışlardı (üstte). Kendisini sürekli izleyen Hürriyet muhabiri Meltem Özdemir'in (küçük fotoğrafta sağda), çektikleri fotoğrafları sunduğu Kennedy gülümsemiş ve ''Çok güzel'' diyerek tebrik etmişti. ‘‘Türkiyeyi çok sevdik. Yine geleceğiz’’ diyerek, Türkiye'den ayrılan Kennedy, havaalanında valizini kendisi taşıyacak kadar da mütevazıydı.

Kennedy uçağı ayağı yaralı olarak kullanmış

JOHN Kennedy Jr'ın kullandığı uçağa ait olduğu sanılan parçalar ve bir valiz, Philbin plajında bulundu. Bulunan enkaz arasında, Kennedy'nin baldızı Laureen Bessette'in adını taşıyan bir valizden başka, uçağın iniş takımına ait olduğu sanılan bir lastik, bir halı parçası ve arka koltuğa ait olduğu sanılan baş dayama yastığı bulundu. Uzmanlar, uçağın suya çarpma sırasında ikiye ayrılmış olabileceğini ifade ediyorlar. Bölgeye sevkedilen ve suyun altında en son tekniklerle arama yapabilen bir gemi de sürekli tarama yapıyor. Bu arada John F. Kennedy Jr.'ın, özel uçağını bacağı ya da ayağı yaralı olarak kullandığı öne sürüldü. Fox News televizyonu, John Kennedy Jr.'ın bir süre önce küçük bir kaza geçirdiğini ve bacağı ya da ayağının yaralı olduğunu bildirdi. Amerikalı uzmanlar, John F. Kennedy Jr.'ın kullandığı uçağın herhangi bir teknik arıza yüzünden düşmüş olamayacağını, bu gibi uçakların bu durumlarda planör uçakları gibi yere indirilebileceğini bildirdiler. ABD çapında ünlü pilotların katıldığı televizyon tartışmalarında, uçağın, Kennedy'nin ayağının ya da bacağının yaralı olmasından ve pilot hatasından dolayı düşmüş olabileceği öne sürülüyor.

İlginç tesadüfler

John Kennedy Jr.'nın kullandığı uçağın kaybolması, ilginç bir şekilde iki olayın yıldönümlerine rastlıyor. John'un amcası olan senatör Edward Kenndy bundan tam 30 yıl önce, düğünün yapılacağı Martha's Vineyard'da arabasıyla bir köprüden denize uçmuş ve yanında bulunan 28 yaşındaki yardımcısı Mary JoKopechne kazada ölmüştü. John Kennedy'nin aynen Küçük Prens'in yazarı Antoine de Saint Exupery gibi uçağıyla kayboluşu, TWA uçağının 230 kişiyle Long İsland açıklarında sulara gömülmesinin 3. yıldönümüne rastlıyor.

Martha's Vineyard ABD sosyetesinin tatil yeri

MARTHA's Vineyard, ABD'nin önde gelen yıldızlarının ve siyaset adamlarının gözde tatil beldesi olarak biliniyor. Massachusetts Eyaleti'nde Atlantik Okyanusu'na açılan Martha's Vineyard, ABD'deki ‘‘en pahalı kara parçalarından biri’’ olarak tanınıyor. Su sporları, süper pahalı lokantaları, golf alanları, lüks gece kulüpleri ve tatil yapan yıldızlarıyla bir çekim merkezi olan Martha's Vineyard, Monica Lewinsky skandalıyla da basına yansımıştı. Başkan Clinton, burada tatil yaparken kızı Chelsea'ye hediye almak için bir dükkana girmiş, ancak Washington'da kalan genç sevgilisi Monica'yı da unutmamıştı. Clinton'ın aldığı bu hediyeler skandal patlak verdikten sonra, Monica Lewinsky tarafında Özel Savcı Kennth Starr ve FBI'ye vermek zorunda kalmıştı. ABD'nin en zengin ailelerinin Martha's Vineyard'da tatil konutları bulunuyor.

İşte lanetli aile

KENNEDY ailesinin başı iki nesildir, suikastler ve kazalardan kurtulmuyor. Ailenin üzerindeki lanetin kaçak içki imalatından kaynaklandığı Amerika'da yıllardan beri konuşuluyor.

1920'li yıllarda alkollü içkilerin yasaklanmasından sonra kaçak içki imalatı işine giren büyük baba Joseph Kennedy büyük bir servet yapmış ve bu serveti siyaset sahnesinde nüfuz sahibi olmak için kullanmıştı. Bu tarihten sonra işte Kennedy ailesinin başına gelenler:

Uçak kazası: John F. Kennedy'nin ağabeyi Joseph Kennedy Jr. 1944 yılında İngiltere'de bir görev uçuşu sırasında öldü.

Beyin özürlü kız: Ailenin beyin özürlü kızı Rosemary 1941'den bu yana hastanede.

Sırada enişte var: Joseph Kennedy'nin ardından bir ay sonra kızkardeş Kathleen Kennedy'nin kocası Hartington Markisi Fransa'da askeri harekat sırasında öldü.

Kathleen Kennedy: J.F. Kennedy’nin kızkardeşi Kathleen de kocası gibi Fransa'da bir uçak kazasında can verdi.

Bebekler ölüyor: Başkan Kennedy ile eşi Jackie'nin bebekleri Patrick Bouvier, vaktinden önce doğdu ve babasının öldürülmesinden üç ay önce öldü. Jackie daha önce de iki defa düşük yapmıştı.

Büyük suikast: 22 Kasım 1963 tarihinde ABD'nin sevilen Başkanı John F. Kennedy Dallas kentinde bir suikast sonucu öldürüldü. Lee Harvey Oswald suikast zanlısı olarak tutuklandı. Jack Ruby adlı bir gece klübü sahibi de Oswald'ı vurup öldürdü.

İkinci suikast: Başkan Kennedy'nin kardeşi ve başkanlığın en önde gelen adayı Senatör Robert Kennedy 5 Haziran 1968'de ağabeyinin kaderini paylaştı ve Los Angeles'da bir suikaste kurban gitti. Suikasti gerçekleştiren 23 yaşındaki Ürdünlü Sirhan Sirhan, ‘‘Vatanım için öldürdüm’’ dedi.

Sekreter de kurban: 1969'da Senatör Edward Kennedy'nin Massachusetts'deki Chappaquiddick Island'da kullandığı araba bir köprüden denize uçmuş ve senatörün yanında bulunan 28 yaşındaki sekreteri Mary Jo Kopechne olayda ölmüştü. Edward Kennedy'nin kaza sırasında aşırı derecede içkili olduğuna ve ölen kadınla evlilik dışı ilişkisi bulunduğuna inanılıyor.

Altın vuruş: Robert Kennedy'nin küçük oğlu David 1984 yılında aşırı dozda aldığı uyuşturucudan öldü.

Ağaca çarpıp öldü: Ölüm bu defa Senatör Robert Kennedy'nin büyük oğlu 39 yaşındaki Michael'ı buldu. Küçük oğlunun 16 yaşındaki dadısıyla ilişkiye girdiği iddiasıyla hakkında dava açılan Michael 1997'nin son günlerinde Aspen'de kayak yaparken bir ağaca çarpıp öldü.

Kanserden ayağı kesildi: Edward Kennedy'nin oğlu Edward Jr.sağ ayağı kanser nedeniyle kesildi.

Uyuşturucu tedavisi: Edward Kennedy'nin Temsilciler Meclisi üyesi olan oğlu Patrick uyuşturucu madde bağımlısıydı, tedavi gördü.

Cinsel tecavüz sanığı: Yeğen William Kennedy cinsel tecavüzden yargılandı ve aklandı.

Aileden sadece Caroline kaldı

John F. Kennedy Jr., kızkardeşi Caroline'le babası Başkan Kennedy'nin Beyaz Saray'daki çalışma odası Oval Ofis'te dansediyor. Fotoğrafın çekildiği 1962 yılında Küçük John 2 yaşındaydı (üstte). Küçük John, aynı yıl Beyaz Saray'da annesi Jacqueline'in kucağında (sağda). Bundan bir yıl sonra ise felaketler başladı. 1963’te Başkan Dallas'ta suikasta kurban gitti. 3 yaşındaki John'un babasının cenazesinde selam verirken çekilen fotoğrafları tüm dünya basınında yer aldı. Anne Jacqueline ise Mayıs 1994'te kanserden öldü. John F. Kennedy Jr.'ın uçağıyla kaybolmasından sonra, Başkan Kennedy ailesinden sadece Caroline hayatta kaldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!