Kennedy'nin külleri okyanusa kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Kennedynin külleri okyanusa kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Trajik ölümüyle bütün Amerika'yı ağlatan John F.Kennedy Jr. ile eşi Carolyn ve baldızı Lauren Bessette için, dün Atlas Okyanusu'nda cenaze töreni yapıldı. Üçünün külleri donanmaya bağlı USS Briscoe destroyerinden sulara saçıldı. Küçük Kennedy, bu sularda yelken açarak nice serüvenler yaşamış, hatta batık bir korsan gemisini aramaya bile çıkmıştı.

Oğlunun üçüncü yaşını kutlamasına birkaç gün kala suikaste kurban giden Baba Kennedy bir toplantıda şöyle demişti: ‘‘Bizim kaderimiz okyanusa bağlıdır. İster enginlere açılmak, isterse sadece seyretmek için olsun, okyanusa gittiğimizde, aslında geldiğimiz yere dönmüş oluruz.’’

Başkan John F.Kennedy'nin 1962 yılında Amerika Kupası nedeniyle düzenlenen akşam yemeğindeki konuşması sırasında dile getirdiği bu sözler hiç unutulmadı. Ve Kennedy ailesi, bu konuşmadan bir yıl sonra suikaste kurban giden babanın sözlerinden ilham alarak trajik bir kaza sonucu yaşama veda eden oğul Kennedy'yi okyanusa vermeyi kararlaştırdı.

Geçtiğimiz cuma akşamı kendi kullandığı özel uçağıyla Martha's Vineyard Adası açıklarında Atlas Okyanusu'na çakılan JFK Jr. ile eşi Carolyn ve baldızı Lauren için dün sabah iki aile okyanusta buluştu. Massachusetts eyaleti kıyılarındaki Cape Cod'da son derece ağır, hüzünlü bir hava hákimdi.

Salı gecesi uçağın enkazı içinde bulunduktan sonra önceki gün 30 metre derinlikten çıkarılan cesetler, Cape Cod'a götürüldü ve otopsi yapıldı, ardından krematoryumda yakıldı. Daha sonra da küller, Amerikan donanmasına bağlı USS Briscoe destroyeri tarafından okyanus açıklarına taşındı. Burada top atışı eşliğinde küller sulara serpildi.

Macerayı seviyordu

‘John John’ diye anılan Kennedy Jr'ın son yolculuğuna okyanusta uğurlanmasının bir nedeni de, denizciliğe olan tutkusuydu. Ailenin, aynı kıyılardaki Hyannis Port'taki evinde kaldığı dönemlerde John John yelkenlisiyle enginlere açılır, kayak yapardı.

Dini tören bugün

Kennedy ve eşi Carolyn için, bugün New York'taki St. Thomas More Katolik Kilisesi'nde tören yapılacak. Törene sadece Kennedy ve Bessette ailelerinin üyeleri ve davetliler katılacak. Tören cenaze amaçlı değil, anma amaçlı olacak. Katolik mezhebi, bir törenin cenaze amaçlı olması için cesedin kilisede tabut içinde ve üstü açık bulunmasını şart koşuyor. Başkan Bill Clinton ve eşi Hillary de törene katılacak. Lauren Bessette için yarın bir başka kilisede tören yapılacak. Ayrıca, New York'taki İrlanda cemaati de, JFK Jr. için halka açık bir kilise töreni yapacak.

Enkaz, bilimsel yöntemle bulundu

ABD'nin eski başkanlarından John F. Kennedy'nin oğlu John F. Kennedy Jr'ın düşen uçağının bulunmasında bilimsel yöntemler kullanıldı. Arama çalışmalarını yürüten yetkililer, çalışmalarda radar analizleri ile sonar tekniği kullanıldığını söylediler.

Su altındaki altındaki cisimleri saptamak, bunların dipteki konumunu belirlemek amacıyla kullanılan bir akustik sistem olan sonar tekniği, bugün batık tespitinde, deniz dibi haritalarının yapımında kullanılar bir yöntem. Kennedy Jr'ın cesedinin içinde bulunduğu uçak enkazı da bu yöntemle bulundu. Uzmanlar çalışmayı şöyle gerçekleştirdiler:

UÇUŞ BİLGİLERİ

Araştırmacılar, önce uçaktan düşen parçanın ve çantanın bulunduğu yeri göz önüne aldılar. Uçağın uçtuğu saatte rüzgarın yönünü ve hızını bilen uzmanlar, eldeki bilgileri bilgisayarda hazırladıkları modele uyarladılar. Uçağın 18 saat önce bulunduğu yerle ilgili bilgileri de bilgisayara yükleyen araştırmacılar, bilgisayarda daha sonra birçok alternatifi göz önünde bulundurarak,uçağın katetmiş olabileceği mesafeyi ve diğer koşulları en ince ayrıntılarına kadar değerlendirdiler.

İNSAN YAPISI CİSİM

Bir yandan bilgisayarda bu hesaplar yapılırken, diğer yandan arama gemileri, denizde radar ve sonar teknikleriyle araştırma yaptılar. Gemiler, suyun altındaki insan yapısı cisimleri belirlemeye çalıştı. Bu çalışmalarda, bir batık gemiye ve insan yapısı 18 nesneye rastlandığı bildirildi. Çalışmalarda günde 9 bin 600 ile 12 bin 800 kilometrekarelik bölge tarandı. Sonunda uçağın olası bulunabileceği yer yerin belirlendi.

TARAMA HARİTASI

Yüksek teknolojiyle donanmış ‘‘Rude’’ gemisindeki uzmanlar, önce bölgeyi 9 ayrı paftaya ayırdılar ve her paftayı, sonar ve radar cihazlarıyla karış karış taradılar.

ALAN DARALTILDI

Birkaç gün içinde arama bölgesi, 14 bin 400 kilometrekareden 1000 metrekareye kadar daraltıldı ve sonunda enkazın bulunduğu nokta tespit edildi.

Benzer yöntemlerin 1998 yılında düşen Swissair ve 1996 yılında okyanusa çakılan TWA uçağını arama çalışmalarında da kullanıldığı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!