'Kene virüsünü nasıl yendim'

Güncelleme Tarihi:

Kene virüsünü nasıl yendim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 13:31

Bir hastaya müdahale ederken bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği doktorlarından Tarık Irmak, hastalık belirtileri başlar başlamaz erkenden tedaviye başladıklarını ve iyileştiklerini belirterek, “Şu anda hafif bir yorgunluk dışında bir rahatsızlığım yok. Diğer üç arkadaşım da iyi” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ile Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğinin viral kanamalı ateşi hastalıklarındaki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlediği “Ebola'dan Kırım Kongoya Viral Kanamalı Ateşler” konferansı İstanbul'da başladı.

Konferansa katılan Tarık Irmak KKKA virüsünün nasıl bulaştığını, nasıl bir tedavi gördüklerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.

KKKA hastalığı ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine çevre illerden de olmak üzere günde en az 2-3 vaka geldiğini belirten Irmak, KKKA virüsünün temasla bulaştığını, bu nedenle de hastane çalışanlarına ne tür önlemler almaları gerektiğini konusunda eğitim verildiğini söyledi.

Irmak, çalışanların temas izolasyonunu sağlaması gerektiğini ifade ederek, bunun, virüsü taşıyan hastalara müdahale ederken alınması gereken en önemli tedbir olduğunu kaydetti.

“Geçtiğimiz günlerde hastanenizde bu virüsü taşıyan bir hastaya müdahale ederken siz dahil 4 kişiye bu virüs bulaştı, bu olay nasıl oldu?” sorusu üzerine, Irmak, şunları anlattı:

“Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, bu hastalık konusunda oldukça deneyimli bir klinik, gerekli tedbirleri de aldık ama yine de bulaşma oldu. Gözümüzden kaçan bir nokta olmuştur belki... Hastaya müdahale ederken gözlük, eldiven, maske gibi temas izolasyonunu sağlamıştık. Hastaya kalp masajı yaparken bir şekilde bulaştı. Aslında bu ilk müdahale ettiğimiz bir hasta da değildi. Bunun gibi daha önce bir çok hastaya müdahale ettik. 4 yıldır aynı hastaları takip eden bir klinikte çalışıyorum. Bu kanamalı bir hastalık olduğu için, hastaya kalp masajı yaparken kan sıçramış, ben sıçradığını bile fark etmedim. Yan taraftan gelmiş olabilir. Hastadan sıçrayan kan herhangi bir sıyrık, yaralanma varsa virüs hemen bulaşıyor.”

Tarık Irmak, müdahale ettikleri hastadan kanın sıçraması sonucu virüsün kendisine ve diğer 3 arkadaşına bulaştığından hastalık belirtileri başlayınca emin olduklarını dile getirerek, “Hastalık belirtileri başlar başlamaz erkenden tedaviye başladık ve iyileştik. Şu anda hafif bir yorgunluk dışında bir rahatsızlığım yok. Diğer üç arkadaşım da iyi” dedi.

Irmak, hastane personelinin bu hastalığı taşıyan hastaların tedavileri sırasında ekstra özen göstermesi gerektiğini söyledi.

“GÜNLÜK KENE KONTROLÜ YAPILMALI”

“Halk nasıl önlem almalı?” sorusuna karşılık Irmak, özellikle kırsal alanda çalışan halkın erken müdahale açısından günlük olarak kene kontrolü yapması gerektiğini ifade ederek, şu önerilerde bulundu:

“Her kene ısırığı olan hastaneye koşmamalı. Önemli olan belirtiler başladığı anda hastaneye gelmektir. Her ateş ve kırgınlık gribal enfeksiyona yorulmamalı. O dönemde hastaneye başvurulmalı. Ağrı kesici, antibiyotik ve ateş düşürücülerle geciktirilmemeli.

Kene tuttuğu anda hastanelere koşmak yerine, belirtiler başladığı an gecikmeden, önemli olan gecikmemektir, hastaneye başvurulmalıdır. KKKA ile ilgili belirtiler varsa hemen tedaviye başlanmalıdır.”

Tarık Irmak, kişilerin keneyi bir cımbız yardımıyla kendilerinin çıkarabileceğini belirterek, “Kenenin çıkarılması için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmiyor. Kişi kendi evinde, kolonya dökerek ya da cımbızı ısıtarak değil, keneyi kusturmadan, ip ya da cımbız yardımıyla çıkarabilir. Ateş, kırıklık, eklem ağrıları gibi hastalık belirtileri başlar başlamaz sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene tuttuğu anda hastanelere koşmak, sağlık kuruluşunun iş yükünü artırmaktan başka bir şey değil.”

Erken teşhisin tedavide başarı sağladığına işaret eden Irmak, tedavi olanların da KKKA virüsüne bağışıklık kazandığını kaydetti.

Haberin Devamı

HASTALIK BULAŞAN BİR HASTA BAKICI TEDAVİSİ TAMAMLANARAK TABURCU EDİLDİ

Haberin Devamı

Kayseri'de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bulaşan bir hasta bakıcının tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiği öğrenildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Acil Servisinde hasta bakıcı olarak görev yapan İ.D'de (24), KKKA hastalığı tespit edildiğini söyledi.

Bu kişiye hastalığın bulaşma yolunu kesin olarak tespit edemediklerini bildiren Doç. Dr. Yıldız, şunları kaydetti:

“Bu arkadaş, kendisini kenenin ısırmadığını, kene ısırmasına maruz kalabileceği kırsal bir bölgeye de hiç gitmediğini söylüyor. Ancak bacağında bir ısırık izi var. Isırığın bulunduğu bölgede de iltihaplanma oluşmuş. Acil servise kene ısırması ya da KKKA hastalığı şüphnesiyle başvuran hastalarla da diyaloğu olmamış.

Haberin Devamı

Buna rağmen yapılan kan tahlilleri sonucu hastalık taşıdığı tespit edildi. Enfeksiyon hastalıkları servisinde de tedavisini yaparak taburcu ettik. Sağlık durumu iyi ve şu an raporlu. Bacağındaki iltihap nedeniyle bir süre dinlenmesi gerekiyor.”

Doç. Dr. Orhan Yıldız, KKKA hastalığının her zaman ölüme neden olmadığını belirterek, ölüm oranının yüzde 4-5 civarında olduğunu söyledi.

Hastanenin enfeksiyon hastalıkları servisine bugüne dek 18 kişinin KKKA hastalığı şüphesiyle yatırıldığını belirten Yıldız, “Bu hastalardan 8'inin hastalığı taşıdığı tespit edildi. Sadece Yozgat'tan gelen 1 hastayı kaybettik. Halen 4 hasta servisimizde tedavi görüyor” diye konuştu.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!