Kemal'i bürokrasi öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Kemali bürokrasi öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Geçen şubat ayında, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın iki yakasını ayağa kaldıran iki küçük kahramandan biri, Kemal Saraçoğlu önceki akşam lösemiye yenik düştü. Geçen nisan ayında Kemal'e uygun kan örneği bulunmuştu. Ama bürokrasiye takılan kan, Londra'ya bir türlü gelemedi. Geldiğinde ise artık çok geçti. Öbür küçük kahraman Andreas Vasiliu, yaşıyor.

Geçen yıl ağustos ayında yaşanan deprem felaketleri, Türk ve Yunan halklarını, tarihte hiç görülmemiş biçimde yakınlaştırdı. Bir süre sonra iki halkı yakınlaştıran bir olay daha yaşandı. Kıbrıs Rum Kesimi'nden 7 yaşındaki Andreas Vasiliu ve KKTC'den 13 yaşındaki Kemal Saraçoğlu, ortak bir acıyı paylaşıyordu. İkisi de lösemi hastasıydı ve uygun bir kan aranıyordu. Türkiye'de, Yunanistan'da, Kıbrıs'ta, ABD ve İngiltere'de yaşayan Türkler ve Rum kökenliler, kampanyalara katıldılar. Bir süre sonra Andreas için umut ışığı belirdi. Aranan kan bulunmuştu. Küçük Andreas, ABD'de başarılı bir ilik nakli ameliyatı geçirdi.

Talihsiz Kemal'i ise babası Şua Saraçoğlu, şubat ayında Londra'nın donanımlı Royal Free Hastanesi'ne yatırmıştı. Kıbrıs'ta yaşayan baba oğlunun yaşama şansını artırabilmek için, elinden gelen her şeyi yapıyordu. Küçük Andreas'a ilik bulunduğuna göre, Kemal'in de şansı büyüktü.

UMUT IŞIĞI

Önceleri yetersiz kalan kampanyada, sonraları aranan kan bulundu. Ama bulunan ilik, Kemal'e uymadı. Doğum gününü hastanede kutlayan Kemal, kendisine yapılabilecek ilik nakli için gün saymaya başladı. Aylar süren bekleyiş, geçen 7 Nisan’da son buldu. Bir kan örneği daha bulunmuştu. Ancak umut ışığını söndüren görünmeyen engeller vardı. Türkiye'de bulunan kan, İngiltere'ye bir türlü gelmiyordu. Bürokrasi denilen anlamsız bir el, kanı geciktiriyordu.

40 GÜNDE GELDİ

Araya Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş girdi ve Kemal için bulunan kan, ancak 40 günde İngiltere'ye ulaşabildi. Kanın testlere tabi tutulması gerekiyordu. Bu da ayrı bir zaman istiyordu. Tüm bu anlamsızlıklar yumağı içinde kanser, küçük Kemal'in yorgun vücudunu iyice sarmıştı. İlik nakli için ameliyat tarihi 27 Temmuz olarak belirlenmişti. Oysa ameliyata 10 gün kala, yani 17 Temmuz’da Kemal için yapacak hiçbir şey kalmamıştı.

Küçük Kemal, son saatlerine kadar duygularını hiç belli etmedi ve önceki akşam, sessizce insanların dünyasına ‘‘Elveda’’ dedi. ‘‘Çok kişilikli bir çocuktu‘‘ diyen babası Şua Saraçoğlu Hürriyet'e içini şöyle döktü:

‘‘Kemal'in başına gelenler bir daha yaşanmasın. Dünya Kan Bankası'nda kayıtlı 22 bin 445 Türk’ün kan örneği var. Bu rakam, Türkiye gibi Dünya Kan Bankası temsilciliğinin 2 tane olduğu bir ülke için çok az. Kayıtların çoğu da güncel değil. Önce bulunan kanı THY uçağı getirmedi. Diğer bulunan kan ise bürokrasiye takıldı. 40 günde İngiltere'ye geldi. Bunun için illa ki cumhurbaşkanlarının araya girmesi mi gerekiyor? Ben oğlumu kaybettim, ama gün bugündür. Gelecek için bir şeyler yapalım, başka Kemalleri kurtaralım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!