Kelliğe yeni çözüm

Güncelleme Tarihi:

Kelliğe yeni çözüm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Saçı dökülenlere, ‘‘Kafamda saç kalmadı’’ diyenlere müjde; yeni bir kellik ilacı daha piyasaya çıkıyor. Finasterid etkin maddesini içeren bu ilaç önümüzdeki yıl ortalarında Propecia adı altında Almanya'da satışa sunulacak ve sadece reçeteyle satılacak. Amerika'da ise ilacın piyasaya çıkıp çıkmamasına Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) karar verecek. Yeni ilacın içerdiği Finasterid etkin maddesi bundan bir yıl önce 1500 erkeğin katıldığı bir uluslararası araştırmayla test edildi. Bir yıl sonra yapılan ölçümlerde bu maddenin uygulandığı her erkeğin başında ortalama 107 adet saç telinin bittiği ortaya çıktı. Uzmanlar bu yeni saç tellerini bilgisayarla saydılar.

Yıllardır yapılan bütün araştırmalara rağmen erkeklerdeki saç dökülmesinin kesin nedeni bulunamadı. Bilinen tek şey, her üç erkekten birinin 30 yaşına gelmeden saç kaybına uğradığı. Araştırmalarda göre, kellik kalıtım yoluyla babadan oğula geçiyor. ‘Dihidrotestosteron’ (DHT) hormonu, genetik olarak programlanmış bir saç köküne isabet ettiği anda ‘geniş çaplı saç ölümü’ başlıyor. Önce saç uzaması yavaşlıyor, sonra kıl yerine tüy inceliğinde saçlar bitiyor ve sonunda da kaçınılmaz olarak kel ortaya çıkıyor.

YAN ETKİSİ VAR

Yeni bulunan Finasterid etkin maddesi, erkeklik hormonu testosteronu DHT'ye çeviren ‘5-alfa-Reduktase’ adlı enzimi bloke ediyor. Ama bu arada bazı yan etkiler ortaya çıkıyor. Finasterid uygulanan her 50 erkekten birinde libido düşüyor ve ereksiyon sorunu yaşanıyor.

Bu arada DHT hormonunun ölümcül etkisini neden sadece başın tepesinde gösterdiği ve yanda taç biçiminde kalan saçlara dokunamadığı da çözümlenmiş değil. Alman deri hastalıkları uzmanı Ralf Paus'a göre her saç kökünün, uzama ve duraklama zamanlarını belirleyen bir biyolojik saati bulunuyor. Hormonlar, sinirler ve bağışıklık sistemi ise bu saatin işleyişini etkiliyor. İyi bir kellik ilacının, saç kökü saatini, saçın uzama evresinde durdurması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!