Kelebek operasyonu davası gerekçeli kararı

Güncelleme Tarihi:

Kelebek operasyonu davası gerekçeli kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2007 16:29

Sedat Peker ile 2 ağabeyinin de aralarında bulunduğu 59 sanığın çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı davanın gerekçeli kararında, değişik suçlar nedeniyle cezaevine girip çıkan Peker'in, bu durumun medyaya yansımasının ardından grup oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 162 sayfalık gerekçeli kararda, 108 sanık hakkındaki iddialar ile sanıkların savunmalarına ayrıntılarıyla yer verildi.

Her sanığın hukuksal konumunun ayrı ayrı değerlendirildiği kararda, Sedat Peker'in 22 Haziran 2001 tarihi ve öncesinde bazı suçlara karıştığı ve cezaevine girip çıktığı anlatıldı. Peker'in, bu suçların medyaya yansımasından sonra çevresine adam toplamaya başlayarak grup oluşturduğu belirtilen kararda, grubun zamanla genişleyerek, aralarında hukuksal uyuşmazlık bulunan tarafları baskı, tehdit, sindirme gücünü kullanarak çözüme zorladığı ve haksız kazanç sağladığı kaydedildi.

Davanın müştekilerinden Arif Kandemir'in kaçırılıp alıkonulmasının örgütsel güç gösterisi olduğu ifade edilen kararda, suç örgütünün faaliyetlerinin çeşitlilik ve süreklilik gösterdiği bildirildi.

“ÖRGÜT LİDERİ PEKER”

Dinlenen telefonlardaki görüşmelerin çözümlerinden örgüt liderinin Sedat Peker olduğunun açıkça anlaşıldığı kaydedilen kararda, “Reis” olarak hitap edilen Peker'in mutlak liderliği ve hiyerarşisinin geçerli olduğu anlatıldı. Kararda, “Sedat Peker liderliğindeki bu suç örgütünün, araç, gereç ve üye sayısı bakımından suç işlemeye elverişli, hiyerarşik bir yapı içinde sürekli ve disiplinli iş birliğini öngördüğü, yasalarda suç olarak sayılan fiilleri işlemek amacıyla oluşturulduğu anlaşılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Örgüt üyelerinden İlhan Özbek ile Tuna Erdaş'ın, örgüt faaliyeti çerçevesinde 2 ayrı eğlence merkezine baskı amaçlı olarak ateş ettikleri belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

“Tüm veriler ve örgütün baskı, cebir ve şiddet kullanmayı araç olarak belirlemesi karşısında, örgütün zamanla yasal sınırlar aşılarak ve örgütsel bağlantılar kullanılarak silahlarını ruhsatlandırma aşamasına geldiği, ancak veriler dikkate alındığında örgütün amacı doğrultusunda örgüt üyelerinde birden fazla ruhsatsız silahın da ele geçirildiği, bu durumda örgütün silahlı suç örgütü olarak kabulünde zorunluluk bulunduğu sonucuna varılmıştır.”

Hazırlık soruşturması sırasında sanıkların mal varlıklarına, alacak hak ve eşyalarına tedbir konulduğu, bu malların Hazine'ye devrinin talep edildiği hatırlatılan kararda, sanıkların mal varlıklarının örgütlü suç faaliyeti çerçevesinde edinildiğine dair somut belirleme yapmaya elverişli delil bulunmadığından tedbirin kaldırıldığı anlatıldı.

KARAR

Mahkeme heyeti, 30 Ocak 2007 tarihli duruşmada Sedat Peker'i, “silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün, Yusuf Altay'a karşı ”gasp eylemine teşebbüs” suçundan 4 yıl 2 ay, bu kişiye karşı “kişi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 3 yıl 4 ay, Arif Kandemir'e karşı “kişi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 1 yıl 8 ay ve “evrakta sahtecilik” suçundan 10 ay olmak üzere, toplamda 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, Atilla Peker'i de “silahlı suç örgütü üyesi olmak” suçundan 1 yıl 15 gün, “gasp olayına teşebbüs” suçundan 4 yıl 2 ay, “kişi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 3 yıl 4 ay, “6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet” suçundan da 10 ay hapis cezasına mahkum etti.

Vedat Peker'i “suç örgütü üyesi olmak” suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası ve “etkili eylem” suçundan 370 YTL para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Mecnun Otyakmaz'a da “suç örgütü üyesi olmak” suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi.

Avukat Şirin Berk'i, “gasp olayına teşebbüs” suçundan 2 yıl 1 ay, “kişi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, avukatlar Çağatay Özdemir ile Hakkı Kurtuluş'a “örgüt üyeliği” suçundan verilen 1 yıl 15'er günlük hapis cezalarını ise bu suçu tekrar işlemeyecekleri kanaatiyle erteledi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, diğer 52 sanığı ise “örgüt üyesi olmak”, “örgüte yardım ve yataklık”, “gasp olayına teşebbüs”, “kişi hürriyetinden yoksun kılma”, ”evrakta sahtecilik”, “tehdit”, “etkili eylem”, “yaralama”, “meskun mahalde ateş açma”, “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından 5 aydan başlayan değişik hapis cezalarına mahkum etti.

Bu kişilerden “örgüte yardım” suçundan ceza alan 10 sanıktan 6'sının cezası ertelendi.

Mahkeme heyeti, 39 sanığın ise çeşitli suçlardan beraatını kararlaştırdı.

Mahkeme, 7 sanık hakkındaki “şartlı tehdit” suçundan açılan dosyanın ise görevsizlik kararıyla Balıkesir Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Henüz yakalanamayan Fuat Erdem, Yener Keskin, Boğaç Kaan Murathan ve Hilmi Hanedan'ın dosyaları ise ayrıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!