Kedi savaşları

Güncelleme Tarihi:

Kedi savaşları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dört yılda altı kayıp

Emekli memur İlhan Avcı ile müteahhit komşusu Muharrem Bekar arasında 4 yıl önce başlayan kedi savaşı tüm hızıyla sürüyor. Bu süre içinde birbirlerinden defalarca davacı olan iki taraf, sürdürdükleri savaşta zaman zaman mahkemenin dışında da cephe açtılar. Arada kalanlar ise kediler oldu. 4 yıl içinde Avcı'nın 6 kedisi kayıplara karıştı. Cesedi bulunan Ecem adındaki Van kedisi faili mechul kurbanı. Diğerlerinin ise akibetleri mechul.

Antalya'daki kedi savaşı, İlhan Avcı'nın Almanya'da yaşayan oğlu Haldun Sonkaya'nın müteahhit Muharrem Bekar'dan 1994 yılında ev almasıyla başladı. Arapsuyu Mahallesi'ndeki eve, DSİ'den emekli annesi İlhan Avcı ile kardeşi Gül Avcı yerleşti. Aynı apartmanda oturan Bekar ile yeni komşuları ilk günlerde iyi anlaşıyordu. Bir süre sonra Avcı'nın kedi sevgisi sorun yaratmaya başladı. Yaşlı kadının evinde beslediği 4 Van kedisinden rahatsız olduğunu öne süren Muharrem Bekar, önce bunların evden atılmasını istedi. Sözü dinlenmeyince komşusunun tahliyesi istemiyle Antalya 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Kaybolmalar başlıyor

İlhan Avcı ile Muharrem Bekar arasındaki dava devam ederken, Avcı'nın kedilerinden Ecem kayıplara karıştı. Bir gün sonra Ecem'in cesedi evin yakınlarında bulundu. Perişan olan İlhan Avcı ile kızı Gül, Ecem'e otopsi yaptırdılar. Otopsi sonunda, Ecem'in aldığı darbelerle öldüğü belirlendi.

Bir süre sonra Toro ve Kimba isimli 2 kedi daha kayıplara karıştı. Tüm aramalara rağmen bu kediler ne canlı ne de ölü bulunabildi. Avcı Ailesi, kayıp kedilerin acısını unutmak için yerine yenilerini aldılar. Bir süre sonra kaybolan kedilere Prens, Prenses ve Tarkan da eklendi.

İlhan Avcı'nın kaybolan kedilerini Muharrem Bekar'ın öldürdüğünü iddia etmesi, Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi'ni harekete geçirdi. Dernek Başkanı Sevda Kıraç ile bir gurup üyesi, olay evin önünde gösteri düzenledi. Eylemcilerin ellerinde 'Kedi katili Muharrem', 'Hayvan düşmanı' yazılı pankart taşıması gerginliği iyice artırdı. Müteahhit Muharrem Bekar bu kez 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açıp İlhan Avcı'dan 30, Sevda Kıraç'tan 30 milyon lira manevi tazminat istedi.

Tahliye davası Muharrem Bekar'ın lehine sonuçlandı. Müteahhit Bekar'ın 'Kediler gürültü yapıyor', 'Tırnaklarıyla evin önünde park ettiğim arabamı çizip üzerinde pati izleri bırakıyor', 'Apartmana kötü koku yayıyor', 'Çocukları ürkütüyor' ve 'Bahçedeki çiçekleri parçalıyor' iddiaları karşısında 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, kedilerin tahliyesine karar verdi.

Avcı ailesinin temyiz başvurusu üzerine, Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bu kararı veremeyeceği yönünde görüş bildiren Yargıtay, davayı Antalya 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi. Burada ise 100. Yıl Van Kedisi Araştırma Enstitüsü'nün raporu doğrultusunda kedilerin İlhan Avcı ile kalması yönünde karar verildi. Bu kez Muharrem Bekar kararı temyiz için Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay, Kat Mülkiyeti Kanunu'na dayanarak evde birden fazla evcil hayvan beslenemeyeceğine hükmetti. Davaya yeniden bakan Antalya 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, kedilerin tahliyesine karar verdi.

Mücadeleye devam

Bu arada 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen tazminat davası da sonuçlandı. Mahkeme heyeti, tazminatı redderken, suçlamalar nedeniyle davalı durumunda bulunan İlhan Avcı ile Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevda Kıraç'ın kınanmasına karar verdi. Müteahhit Muharrem Bekar, bu kararı da temyiz istemiyle Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay'ın temyiz kararına rağmen Antalya 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi direndi ve yeniden aynı kararı verdi. Bunun üzerine Bekar, ikinci kez temyiz istemiyle Yargıtay'a başvurdu.

Yargı yolundaki hesaplaşma tüm hızıyla devam ederken, İlhan Avcı ve kızı Gül, kaybolan kedilerinin yerine yenilerini almayı sürdürdü. Yıllardır süren mücadeleden bıkmayan anne-kız, Eros, Canısı, Beko ve Mercan ismini verdikleri 4 kedileri ile yaşamlarını sürdürüyorler ve bu kedilerin de kaybolmamaları için ellerinden geleni yapıyorlar. Kendisini hiç bir şeyin yıldıramayacağını belirten İlhan Avcı, 'Geçimimizi sadece benim emekli maaşım ile sağlıyoruz. Buna rağmen maddi gücümüzü zorlayan mahkeme masraflarını karşılayıp kedilerimizi kurtarmak için çalışıyoruz. Aslında, kedilerimin kimseyi rahatsız etmediğini herkes biliyor. Ancak, komşumuz bu olayı gurur meselesi yaptı'' diyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!