Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 07:54

2 gün önce kayyum atanan Koza-İpek Holding’e ait Bugün ve Millet gazeteleri yeni atamalar sonrası bu manşetlerle çıktı.

Haberin Devamı

Bugün Gazetesi'nin manşetinde Ankara'daki 29 ekim kutlamalarından bir fotoğraf ve 'Cumhur Meydanda' sözleri yer aldı. Yine yönetimine el koyulan Millet Gazetesi'nin manşetinde ise 'Türkiye Tek Yürek' başlığı vardı.

Öte yandan Twitter'da Bugün çalışanları tarafından çıkarılan alternatif 'Özgür Bugün' adıyla bir gazete sayfası paylaşıldı. Özgür Bugün gazetesinin manşeti ise 'Kayyum Kıyımı' şeklinde..

Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı

Dün yapılan Bugün Gazetesi'nin birinci sayfası:

Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı


Dün yapılan Millet Gazetesi'nin birinci sayfası:

Haberin Devamı

Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı

 KÜÇÜK PUNTO İLE YAZDILAR
Kayyum yönetimindeki ilk sayısı çıkan Bugün Gazetesi’nin künyesinde de ciddi değişiklikler yer aldı. Yasal olarak, yayın sahibi ve sahibi kişinin adının yazılması gerekiyor. Bugün çıkan sayıda da, yayın sahibi şirketin (Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Tic. A.Ş.) adı yer aldı. Ancak şirket sahibi H. Akın İpek’in adı, bir önceki sayı ile önemli punto değişikliği yapılarak yazıldı. Bir önceki sayıda görünür bir büyüklükte yazılan Akın İpek’in ismi bu kez oldukça küçük punto ile yazıldı. Yine, bugün çıkan ilk sayıda gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt’un adı yer almazken Yazı İşleri Koordinatörü olarak Oğuzhan Müezzino’nun adı yer aldı. Yine, önceki sayıda yer alan bazı servis müdürlerinin bugün çıkan sayıda yer almadıkları anlaşıldı.

Kayyum atanan Bugün ve Millet gazeteleri bu manşetlerle çıktı


KAYYUM NEDİR?

Şu sıralar sıkça telaffuz edilen 'kayyum' sözcüğü, eski dilde 'cami ve cemaatle ilgili hizmetleri gören görevli' anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük'te ise 'kayyum', "Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" olarak açıklanıyor. Kayyum kelimesi için yasada aynı anlama gelen 'kayyım' sözcüğü kullanılıyor. Arapça kıyam kelimesinden türemiş olan kayyım; "icra etmek, yürütmek, işini görmek, kaim olmak ve yerine geçmek" gibi anlamları içeriyor.

Uygulamada kayyım da tıpkı vasi gibi bir tür kontrol ve denetim mekanizması olarak işlev görüyor. Ancak vasi, vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetmek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atanırken, kayyım sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendiriliyor. Yasada iki tür kayyımlık öngörülüyor, denetim ve yönetim kayyımlığı. CMK 133’de düzenlenen şirket yönetimi için kayyım tayininde aranan şartlar oldukça sıkı olarak belirlenmiş. Kayyım atanması için, CMK madde 133/4’de sayılan suçlardan en az birisi ile ilgili başlatılan soruşturma veya kovuşturma sürecinde, suçun şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğuna dair kuvvetli şüphe gerekiyor. Yasaya göre kamu görevlisi sayılan kayyım, şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması konularında, yönetim ve gözetimi sağlamakla görevli.

BAKMADAN GEÇME!