Kayıp kıta bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kıta bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hint Okyanusu'nun yaklaşık 1.5 km altında 20 milyon yıl önce batan bir kıta keşfedildi. Kayıp kıta, bir zamanlar tür tür bitkilerle kaplıydı ve üzerinde dinozorlar yaşıyordu.

Bilim adamları, Hint Okyanusu'nun tabanında, güney yarımkürede bulunan Kerguelen Platosu'nun 20 milyon yıl öncesine kadar su üstünde büyük bir kara parçası olduğunu belirttiler. Avustralya'nın üçte biri büyüklüğündeki Kerguelen Platosu, bir zamanlar yağmur ormanlarıyla kaplıydı ve üzerinde dinozorlar yaşıyordu.

Kayıp kıtayı okyanusları dolaşarak çeşitli bilimsel çalışmalar yapan ‘‘Jodies Resolution’’ araştırma gemisindeki bilim adamları buldu. Jodies Resolution, 65 kişilik personelinin 50'si bilim adamı olan dünyanın en büyük araştırma gemisi. Bilim adamları, Kerguelen Adaları çevresinde, soğuk sular ve dev dalgalar arasında iki aydır çalışmalar yapılıyordu.

Teksas Üniversitesi'nden Dr. Mike Coffin, yeni keşifleriyle ilgili olarak ‘‘ Okyanus tabanındaki Kerguelen Platasu'nun büyük kısmının bir zamanlar denizin üstünde olduğuna dair bol bol kanıt bulduk. 90 milyon yıllık çöküntü katmanları arasından çıkarılan fosiller içinde tohumlar, çiçek tozları ve ağaç kalıntılarına rastladık’’ dedi.

Bilim adamları, kıtanın birçok volkanik patlamadan sonra okyanusta 110 milyon yıl önce oluştuğu görüşündeler. Araştırmacılar, 50 milyon yıl öncesine kadar tropikal bir iklimin hüküm sürdüğü kıtada dinozorların yaşamış da olabileceğini öne sürdüler. Bilim adamları, 20 milyon yıl önce kıtanın batmaya başladığı kaydederek, dünyanın en ıssız bölgesinde buldukları bu kayıp kıta sayesinde Avustralya, Hindistan ve Antartika'nin neden birbirlerinden ayrıldığını anlayabileceklerini söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!