Katliam gibi kurtarma

Güncelleme Tarihi:

Katliam gibi kurtarma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Erzurum-Bingöl karayolunda kara saplanan yolcu otobüsü, kurtarma çalışmaları sırasında uçurumdan yuvarlandı, 10 kişi öldü 12 kişi de yaralandı.

Kirişli Köyü yakınında buzlanma nedeniyle yol kenarına kayarak kara saplanan otobüsün yolcuları 3 saat yardım bekledi. Yardım gelmeyince otobüsü kendileri kurtarmaya çalıştılar.

Yolcuların büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi olan otobüs 200 metrelik uçurumdan yuvarlandı.

3 saat yardım beklediler

Kazadan yara almadan kurtulan ve Çat ilçesine getirilen, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 2. Sınıf öğrencisi İlyas Şahin, kazayı şöyle anlattı:

"Dün akşam saat 17.00'de Erzurum'dan yola çıktık. 2 saat sonra Çirişli Köyü yakınına ulaştık. Otobüs rampayı çıkarken önünde giden kamyon nedeniyle hızını kesmek zorunda kaldı. Buzlanan yolda kayan otobüs, yol kenarındaki kayalıklara düştü. Aşağı inerek, otobüsü kurtarmak için çalışmaya başladık. Başarılı olamayınca, otobüsün 2. şoförü yardım getirmek için taksiyle Çat ilçesine döndü. 3 saatlik bekleyiş sonrası yardım gelmeyince kendi imkanlarımızla otobüsü kurtarmak için tekrar çalışmaya başladık."

Otobüsün rampayı çıkarken zincirinin bulunmadığını, zincirin daha sonra takıldığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Otobüste bulunan tüm yolcular aşağı inmişti. Yardım gecikince otobüsü kurtarmak için şoför, tüm yolcuların otobüse binmesini istedi. Biz de bindik. Yolcular, ağırlık yapsınlar diye otobüsün arka kısmına yığıldı. Daha sonra, otobüs uçurumdan yuvarlanmaya başladı. Biz orta kapıda olduğumuz için uçuruma yuvarlanan otobüsten atlayarak kurtulduk."

'Camdan fırladım'

Otobüsün camından fırlayarak kurtulan Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Mahmut Karadayı ise yaşadığı dehşet dakikalarını anlatırken, şoku üzerinden atmaya çalışıyordu.

Şoförün, otobüsün uçuruma yuvarlanmaya başladığı anda kendisini dışarı attığını belirten Karadayı, ''Uçuruma yuvarlanırken kapı kenarında bulunanlar atladılar. Ben de otobüs takla atmaya başladığı anda patlayan camdan dışarı fırladım. Aşağıya baktığımda bağıran ve yardım isteyen insanların seslerini duydum. Yaralıları kurtarmak için aşağıya indim. Çok korkunç görüntüler vardı. Askerler gelene kadar, yaralıları otobüsten çıkarmaya çalıştık.''

Ölenler

Otobüsün şoförü Ali Geyik, Karlıova Çamlık Jandarma Karakolu'nda gözaltına alındı.

Kaza yerinde ve hastanelerde ölenlerin kimlikleri şu şekilde belirlendi:

Gülay Arık, Ahmet Mert, Rukiye Akı, Semiha Bayazıt, Necmettin Günecioğlu, Nurten Afşin, Şuayip Bestami Gündüz, Canan Babaoğlu, Fatma Üçel, Fazilet Bayazıt.

Kazada yaralanan Mustafa Bekmezci, Mustafa Keskin, Meryem Gök ve Neval Kesik'in Bingöl Devlet Hastanesi'nde, Mustafa Erenis, Yasemin Demir ve Fatma Bal'ın da Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesi'nde tedavileri sürüyor.

Kimlikleri öğrenilemeyen diğer 3 yaralı ise Bingöl'den Elazığ'daki hastanelere sevk edildi.

Kimlik karışıklığı

Kazada öldüğü açıklanan Atatürk Üniversitesi öğrencisi Esra Ergüvenise Çat Jandarma Komutanlığı'na gelerek, kimlik karışıklığı yüzünden ölenlerin arasında kendi adının da bulunduğunu belirterek, bu durumun düzeltilmesini istedi.

Kazada ölen arkadaşı Semiha Bayazıt'ı gözyaşları arasında teşhis eden Esra Ergüven, "Ben, yolcular arasında değildim. Kimliğim, kazadaölen arkadaşım Semiha Bayazıt'ın çantasındaydı. Daha önceki kimlik tespitinde benim öldüğüm açıklandı. Ben ölmedim, ama arkadaşlarımın ölümü beni kahretti" dedi.
Trafik yasası Meclis'te
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!