Katil zanlısı yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Katil zanlısı yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 13:13

Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast Samsun'da yakalandı. Başbakan Erdoğan Ogün Samast'ın yakalandığını resmi olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Hrant Dink'in katil zanlısı Trabzon nüfusuna kayıtlı Ogün Samast, Samsun'da yakalandı.

OGÜN SAMAST'IN İLK GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYIN

Zanlının fotoğrafının yayınlanmasının ardından yapılan ihbarları değerlendiren polis, katil zanlısının Trabzon nüfusuna kayıtlı Ogün Samast olduğunu tespit etti. Zanlının fotoğraflarını TV'de gören Trabzon Akçaabat nüfusuna kayıtlı Ahmet Samast, oğlu Ogün Samast'ı Hrant Dink'in katil zanlısı olarak gösterildiğini görünce, Trabzon Emniyet Müdürlüğüne ihbar etti.

Yapılan değerlendirme sonunda Zanlı Samast, Samsun Otogarı'nda Trabzon'a hareket etmek üzereyken yapılan operasyonla yakalandı. Zanlıyla birlikte suikastta kullandığı silah da ele geçirildi.

1990 doğumlu ve Trabzon nüfusuna kayıtlı Samast'ın gece yarısı bir uçakla İstanbul'a getirilecek.

ERDOĞAN AÇIKLADI

Başbakan Erdoğan, Hrant Dink cinayeti zanlısı Ogün Samast'ın Samsun'da yakalandığını bildirdi. Erdoğan, AK Parti 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde geç saatlerde konuya ilişkin açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan, beraberinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve diğer partililerle birlikte yaptığı açıklamada, Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast'ın Samsun'da yakalandığını bildirdi.

GÖZALTILAR

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Dink'in katil zanlısının Trabzonlu olduğunun tespit edilmesinin ardından, zanlıyla ilişkisi olan bazı kişilerin gözaltına alındığını söyledi.

Gözaltına alınan kişiler arasında Trabzon'da Mc Donalds'ın bombalanmasına karışan kişilerin de olduğunu belirten Yavuzdemir, “Gözaltındaki kişiler zanlıya yardım ve yataklık edip etmedikleri yönünde sorgulanıyor” dedi. Yavuzdemir, bu kişilerin soruşturma kapsamında sabah saatlerinde İstanbul'a gönderileceğini bildirdi.

Bu arada Trabzon Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan kişilerden birinin pencereye çıkarak, “Komplo var. Bunlar bir oyun” diye bağırdığı görüldü.

FOTOĞRAFLAR YAKALANMASINI HIZLANDIRDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, Hrant Dink cinayeti zanlısının fotoğraflarını basına dağıttı. Güler, zanlıyı gören vatandaşların en kısa sürede kendilerine ulaşmalarını istedi ve halkı duyarlı olmaya çağırdı. Valinin açıklamalarını ve zanlının fotoğraflarının basında yayınlanması katil zanlısının yakalanmasını sağladı.

Haberin Devamı

Vali Güler vatandaşların kendilerine ulaşabilecekleri telefon numaraları ile e-posta adresini şöyle açıkladı:
 
0 212 636 29 50     0 212 636 12 53 
155@iem.gov.tr

İHBAR YAĞDI

Kamuoyuyla paylaşılan saldırganın görüntüleri etkisini gösterdi. Tüm televizyonlarda aynı anda verilen görüntü ve ihbar hattı telefonları sürekli olarak çaldı.  Görüntüdeki saldırganı tanıdığı bazı kişilere benzeten pek çok insan ihbarda bulundu.  2 telefon numarasına, 3 saat içinde 230'un üzerinde ihbar ve protesto mesajı geldi. Aramaların sadece İstanbul'dan değil, diğer şehirler ve yurt dışından da yapıldığı ifade edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünün “155@iem.gov.tr” elektronik posta adresi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün “webmaster.tem@iem.gov.tr” adreslerine gelen mesaj sayısının ise çok az olduğu öğrenildi.

İstanbul Emniyet yetkilileri, telefonların 24 saat aktif olarak ihbarları kaydedeceğini ifade ederken, gelen tüm ihbarlarında mutlaka değerlendireceğini bildirdiler.

Haberin Devamı

Şüpheliye ait görüntülerin CD'ye aktarıldığını ve basına dağıtıldığını belirten Güler, ''CD'de kişinin kaçarken, silahı beline koyarken elde edilen görüntüler var. Vatandaşların yardımcı olmasını istiyoruz. Elimizde başka bilgiler var ama bunu şu anda intikal ettirecek durumda değilim." şeklinde konuştu.
 
İstanbul Valisi Güler, ikinci bir zanlının daha bulunduğu haberleriyle ilgili olarak, "İkinci zanlı ile ilgili iddialar kesinleşmemiştir. Gözaltında kimse yoktur" dedi.

Muammer Güler, Hrant Dink'in kendilerinden herhangi bir koruma talebi bulunmadığını da belirtti ve "Esasen şu an koruma talebi bulunan 18 basın mensubu var. Ancak Hrant Dink'in bizden böyle bir yakın koruma talebi yoktu" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Güler, "Ermeni cemaati ve patrikhaneye de e-mail yoluyla çeşitli tehditler ulaşmıştır. Ermeni Patriği Mutafyan'ın valiliğe resmi başvurusu üzerine bu tehditler değerlendirilmiş ve bir kişi İstanbul, Bursa ve Yalova'da yapılan incelemeler sonucunda gözaltına alınarak tutuklanmıştır. 10 ay ceza almıştır" diye konuştu.

Bursa Emniyeti'nden açıklama

Bu arada İstanbul'da dün genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi binasının önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen gazeteci-yazar Hrant Dinkk'in bir yazısında yer verdiği ve savcılığa başvuruda bulunduğunu belirttiği Bursa'dan gönderildiği öne sürülen tehdit mektubundaki adresin ''gerçekte var olmayan bir adres olduğu'' bildirildi.
 
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, 10 Ocak'taki ''Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği'' başlıklı yazısında ''Bursa'dan gönderilen bir tehdit mektubu aldığını'' belirten Dink'in, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğunu söylediği mektupla ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na şu ana kadar ulaşan belge ya da bilgi bulunmadığını kaydetti. 
 
Dink'in başvurusunun ardından konunun istihbarat ve terör uzmanlarınca araştırılmış olabileceğine işaret eden yetkililer, ''Bu konuda savcılığa yansıyan bir şey yok'' dedi.

Agos Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ermeni Hrant Dink’in katil zanlısına yönelik yapılan soruşturmada İstanbul Emniyeti, önemli yol aldı. Olay gerçekleştiği Osmanbey Halaskargazi Caddesi ve yakınlarındaki tüm görüntüleri toparlayan polis, dün saldırganın net fotoğrafını buldu. Saldırın gerçekleştiği noktayı görüntüleyen Pangaaltı Akbank Pangaaltı Şubesi’nin güvenlik görüntülerinde ise katil zanlısının net görüntüsü ortaya çıktı. Sebat Apartmanin taksim'e doğru sol yanindaki köşe başinda bulunan bankanın kayıtlarında saldırganın en iyi görüntüsünün bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

18-19 yaşlarında 1.70 boyunda esmer, hafif uzun saçlı, 70-75 kilo, açık renk beresi bulunan saldırganın Dink’i öldürdükten sonra silahını beline koyarken görüntüsünü çıkartan polis, bu görüntüyü kendi kayıtlarıyla kıyasladı. Sabıka kayıtlarından yapılan taramada en yakın kişi ise Şırnaklı eski sabıkalı Mehmet P(Paksoy) olduğu anlaşıldı. Bu kişinin görüntülerdeki kişiye benzediğini belirten emniyet yetkilileri, ancak “kesin bir şey söylemek için henüz erken” dediler.

GÖRÜNTÜLER İSTİHBARATÇILARDA

Saldırganın görüntülerinden bazılarının bölgede arama yapan istihbaratçı polislere verildiğini kaydedilirken, dün olay sonrasında Taksim’de gözaltına alınan 2 kişinin görgü tanıklarına gösterildikten sonra serbest bırakıldığı da ifade edildi.

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kurmayları görüntülerin basına verilip verilmemesini tartışıyor. Saldırganın net şekilde gözüken görüntülerinden çıktı alan emniyet yetkililerinden bazıları, “Bu görüntüleri basınla paylaşalım” diyerek saldırganın kimliğinin belirlenmesi için tanıyanların bilgisi gerektiğini savundular.

Ancak bu bilgiye karşı çıkan bazı yetkililer ise görüntünün dağıtılmasıyla ilgili çekincelerini dile getirerek, “Henüz erken. Ekipler çalışıyor. Görüntünün dağıtılması silahlı kişinin kendisini tanıyanlara yönelik saldırısına sebep olabilir. Eğer kısa sürede çözemezsek, o zaman verelim” görüşünü dile getirdiler. Konuyla ilgili kararın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e de danışıldıktan sonra karara bağlanacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!