Karışan işler, güzel bir ölü ve İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Karışan işler, güzel bir ölü ve İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Atıf Yılmaz'ın son filmi Nihavend Mucize'nin çekimleri sürüyor

Kaliteli yapımların izleyiciyi çektiği sonunda farkedilen Yeşilçam'da, sponsor da sağlanarak birbiri ardına film çekilmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören İstanbul Kanatlarımın Altında filminden sonra bu yıl da Eşkiya filminin rekorlar kırarak aylarca gösterimde kalması, hem film yapımcıları için hem de yönetmenler için büyük moral oldu. Bu gelişmeler sponsorluk yapıp yapmamakta kararsız olan firmalar için de ikna edici bir sebep oluşturdu. Geçtiğimiz yıl sessiz sakin 33 filmin çekildiği (nerede çekildi, nerede oynadı ve neden çekildi bilinmez) Yeşilçam'da, şimdi de önümüzdeki sezon gösterilmek üzere çekilen filmlerin telaşı var.

Yılların usta yönetmeni Atıf Yılmaz da uzun süren sessizliğini bozdu ve geçtiğimiz hafta yeni filmi ‘‘Nihavend Mucize''ye başladı. Başrol oyuncuları, Türkan Şoray, Haluk Bilginer, ekranların Beyaz'ı ve Lale Mansur. Son olarak ‘‘On Yönetmen On Film'' projesi için bir kısa film çeken Atıf Yılmaz, temmuz ve ağustos aylarını bu filmin çekimine ayırdı.

Çekimleri İstanbul'da gerçekleşen bu fantastik filmin konusu şöyle: Erol (Haluk Bilginer) yaşamındaki tüm ilişkilerini birbirine karıştırmış, sevgilisiyle (Lale Mansur) babasıyla (Şükran Güngör) ve ortağıyla (Beyaz) ilişkileri kopma noktasına gelmiş bir işadamıdır. Bu karışıklıktan kurtulmanın çaresini ise öbür dünyada arar ve 25 yıl önce ölmüş annesinden (Türkan Şoray) yardım ister. Öbür dünyada da olsa anne annedir! Suzan oğlunun çağrısını görmezden gelemez ve dünyaya geri dönmeye ve oğlunun işlerini yoluna koymaya karar verir.

Filmde kaybolup gitmekte olan İstanbul'u da anlatan Atıf Yılmaz, bu işi Türkan Şoray'ın gözünden yapmak istemiş. İstanbul'a olan duyarlılığından vazgeçemeyen ünlü yönetmen, şimdi, katledilen İstanbul görüntülerinin dozunu iyi ayarlamaya çalışıyor. Çünkü bu konuya ağırlık verilirse filmin bir cinayet filmine dönüşmesi kaçınılmaz. Atıf Yılmaz, yapmak istediğinin çözümleri öbür dünyada arayanlara gerçek çözümlerin bu dünyada olduğunu anlatmak olduğunu söylüyor.

Setten notlar

Nihavend Mucize yaklaşık 650 bin dolara mal olacak.

Fazladan çalışılan her gün daha fazla para anlamına geldiğinden filmin planlanan süre içerisinde bitirilmesine çalışılıyor.

Sette 40'a yakın sinemacı görev yapıyor.

Hızlı çalışma temposuna rağmen, Atıf Yılmaz'ın serinkanlılığı sette karmaşa çıkmasını engelliyor. Bu serinkanlılık setin havasına hakim olmuş.

ilmin çekimleri İstanbul'da, herkesin bulunduğu mekanlarda yapıldığı için halkın yoğun ilgisini sette sürekli hissetmek mümkün.

Film çekimleri sırasında halk tarafından en fazla ilgiyi kuşkusuz Türkan Şoray görüyor.

Beyaz'ın sette olduğunu öğrenen genç kızlar ne yapıp edip onunla tanışmanın yollarını arıyorlar.

Fantastik filmlerin yönetmeni

1950'li yıllarda sinema dünyasına giren Atıf Yılmaz, sanat hayatı boyunca macera filmlerinden aşk filmlerine, epik sinemadan komediye kadar birçok türde çalışma yaptı. Ancak 1985'te ‘‘Adı Vasfiye'' ile başlayan ve ‘‘Arkadaşım Şeytan'', ‘‘Ah Belinda'' gibi filmlerle

devam eden fantastik sinema türünde karar kılmışa benziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!