‘Kardeş’ kavgası...

Güncelleme Tarihi:

‘Kardeş’ kavgası...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremzedeler için başlatılan, ‘‘Kardeş Aile Kampanyası’’ hükümetin iki bakanını birbirine düşürdü. Kampanyayı kendilerinin hazırladığını söyleyen Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, işi Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın sahiplendiğini söyledi.

Depremden zarar görenler için başlatılan ‘Kardeş Aile Kampanyası’ kabinede rahatsızlık yarattı. Kampanyanın Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Çalışma Bakanlığı tarafından organize edilip yürütülmesi, DSP'li Devlet Bakanı Hasan Gemici ile ANAP'lı Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ı karşı karşıya getirdi. Gemici, rahatsızlığını yakın çevresiyle paylaşmakla yetinirken, Okuyan, ‘birilerinin rahatsızlığından’ kendisinin sorumlu olmadığını söyledi. Gemici'nin yakın çevresine, ‘‘Biz benzer bir kampanya ile ilgili zaten bölgede çalışma yürütüyorduk. Ayrıca buna benzer bir kampanyayı da açıklamak üzereydik. Sayın Okuyan işi sahiplendi’’ dediği ileri sürüldü. Bütün başvuruların Çalışma Bakanlığı'na yapıldığını anımsatan üst düzey bir bürokrat şunları söyledi: ‘‘Bu işin sahibi Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı olmalıydı. Ancak iş başladı ve yürüyor. Yarın başvuruların tasnifi, kimin hangi aileye bakacağı gibi konular gündeme gelince ne olacak?’’ Okuyan ise Hürriyet'e kampanya ile ilgili projeyi kamuoyuna açıklamadan önce, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüştüğünü ve ‘olurlarını’ alarak başladığını söyledi.

BABA'YA 100 BİN KARDEŞ AİLE

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, deprem bölgesindeki bir aile ile değil tümüyle dayanışma içinde olacağını belirterek, depremden zarar gören 100 bin aileyi kardeş aile ilan etti. Demirel vatandaşlara da kampanyaya katılmaları çağrısı yaptı. Demirel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ı Köşk'te kabul ederek, başlattığı ‘‘Kardeş Aile Kampanyası’’nı desteklediğini açıkladı. 17 Ağustos depreminin Türk milletinin birbirini çok sevdiğini ispatladığını söyleyen Demirel, ‘‘Acılar kolay kolay unutulmuyor, unutulması da mümkün olmuyor. Birimizin acısı hepimizin acısı, birimizin sevinci hepimizin sevinci ise o zaman toplumumuz gerçekten güçlü bir dayanışmaya sahiptir. İşte, tasada-kıvançta ortaklık dediğimiz, milleti yapan unsur budur’’ diye konuştu. Depremde 100 bin ailenin evsiz kaldığını, 20 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve 30 bin vatandaşın da yaralandığını hatırlatan Demirel, ‘metanet’ telkin etti. Kardeş Aile Kampanyası'nın kendi himayesinde olmasından memnuniyet duyacağını söyleyen Demirel, bütün vatandaşları bu kampanyaya katılmaya davet etti. Deprem bölgesindeki bir aile ile değil, tümüyle dayanışma içinde olacağını belirten Demirel, gerekçesini şöyle açıkladı: ‘‘Çünkü benim, milli birliği, devleti temsil eden bir kişi olarak bir seçme yerine herkesi kucaklamam gerekir. Depremden zarar gören ailelelerin hepsini kardeş aile ilan ediyorum, hepsini kucaklıyorum. Bana düşen ne varsa hepsini yaparım.’’

Gemici hazırladı Okuyan sahiplendi

‘‘Kardeş Aile Kampanyası’’ fikri, Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici'den çıktı. Ama Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan olayı öyle bir sahiplendi ki, konuyla ilgili sadece onun bakanlığı aranılır oldu. Okuyan kampanyaya destek için dün de çeşitli temaslarda bulundu. Köşk'e de çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den aldığı desteğe karşılık kendisine, bakanlığının çalışmalarını simgeleyen bir madenci heykeli hediye etti. Okuyan, Demirel'in ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi ziyaret ederek, ‘Kardeş Aile Kampanyası’na destek istedi. Bahçeli, Okuyan'ı, Başbakanlık'taki makamında kabul ederek, kampanya konusunda bilgi aldı. Ardından Bahçeli kampanyayı yürekten desteklediğini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı da ziyaret eden Okuyan, Özkan ile kardeş aile kampanyası dışında SSK'nın depremde yıkılan veya ağır hasar gören hastane ve dispanserleri yerine yapılacak prefabrik hastane ve dispanserlerle ilgili bir projeyi de görüştüklerini bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!