Kardelenler için Çeşme'deydi

Güncelleme Tarihi:

Kardelenler için Çeşmedeydi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 17:18

Yazar Ayşe Kulin, Çeşme'de, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) geçen yıl vefat eden genel başkanı Prof.Dr. Türkan Saylan'ı anlattı.

Haberin Devamı

Kulin, “Türkan Saylan özel yetenekleri, özel yetkinlikleri olan bir insandı. Hayatını cüzzam hastalığının yok edilmesine adadı. Onun olağanüstü çabaları sayesinde bugün, Türkiye'de cüzzamlı sayısı yok denecek kadar sınırlı” dedi.

Tarihi Aya Haralambos Kilisesi, Sun Express, Kervansaray Boutique Hotel ve Çeşme Marina sponsorluğunda belediye, Ozan Yayıncılık ve Çeşme Aktüel Dergisi tarafından organize edilen Kitap ve Kültür Günleri yedinci gününde yazar Ayşe Kulin'i ağırladı.

Kulin, ‘Türkan Saylan ve İnsan Olmak’ konulu söyleşide kitapseverlere buluştu. ÇYDD'nin vefat eden genel başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile olan anılarını anlatan Ayşe Kulin, söyleşinin konu başlığının kendi önerisi olduğunu belirtti. Kulin, “Ben filozof değilim, toplumbilimci de. Teolog veya sosyolog da. Ben yalnızca bir yazarım. O halde insanı, bir insanın üzerinden anlatabilirim ancak. Buradaki o insan, Türkan Saylan hocadır. Yakın arkadaşı Gökşin Hanım'a yazdığı mektuplar onu yazmama neden oldu. Türkan Saylan ile Gökşin Hanım öğrencilik yıllarından itibaren sürekli yazıştılar. Mektuplar, Türkan Saylan hocanın hayatının çizgisini çok erken yaşlarda belirlediğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Söyleşide Türkan Saylan'ın mektuplarından bölümler aktaran ve yaşamından kesitler sunan Ayşe Kulin, “Türkan Saylan özel yetenekleri, özel yetkinlikleri olan bir insandı. Hayatını cüzzam hastalığının yok edilmesine adadı. Onun olağanüstü çabaları sayesinde bugün, Türkiye'de cüzzamlı sayısı yok denecek kadar sınırlı. Onlar da biliniyor ve tedavi ediliyor” dedi.

‘KARDELEN’ TABLOSU, KULİN'İ DUYGULANDIRDI

Söyleşi sonunda ressam Binnur Okkan tarafından Kulin'e, ‘Kardelen’ tablosu hediye edildi. Hediye karşısında oldukça duygulanan Ayşe Kulin, ‘Kardelen’ konulu bir de resim satın aldı. Ressam Binnur Okkan, Kulin'in seçtiği bir başka ‘Kardelen’ resmini de ÇYDD tarafından yürütülen ‘Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları Projesi’ne katkı sağlamak için bağışladı. Resim, açık artırmayla satılacak, geliri de proje kapsamında kullanılacak.

Haberin Devamı

Kardelenler için Çeşmedeydi

Çeşme Kitap ve Kültür Günleri'ne ev sahipliği yapan tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde eşzamanlı olarak açılan resim sergisinde eserlerini sergileyen Binnur Okkan'ın Atatürk ilke ve devrimleri konusunda ders veren bir öğretmen olduğunu söyleyen Ayşe Kulin, “Bugün burada Türkan Saylan hakkında konuştuk. Çok hoş bir elektrik oldu. Hepimiz hem mutluyduk, hem hüzünlüydük. Binnur Hanım bu resimleri yapmış. Şimdi benim elimde bu günden bir anım var. Kardelen Projesi'ne bir armağan gidiyor. Bana armağan edilen tablodaki bu kız çocuğunu da tanıyorum. ‘Kardelen’ kitabımda yer alan çocuklardan biri. Onun için bende çok özel bir yeri var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ressam Binnur Okkan ise eserlerinde kardelenleri de işlediğini belirterek, “Şu anda görev yapmakta olduğum okulumda, Doğu Anadolu'dan, karların içinden kopup gelmiş, göç etmiş ailelelerin çocuklarının öğretmeniyim. Onlar da birer kardelen. Resimlerimde onlara da yer veriyorum. Duygularımı resimlerimde ifade ederek gerekli mesajları vermeye çalışıyorum. Bir tablomun doğru yere gitmesinden çok mutluluk duydum” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!