Karayolları Genel Müdürü sürücüleri uyardı

Güncelleme Tarihi:

Karayolları Genel Müdürü sürücüleri uyardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, kar ve buzlanma ile mücadelede esas sıkıntılarının, kar ve buzun temizlenmesinden değil, yolları ve araçları yanlış kullanan sürücülerin yolu tıkamasından kaynaklandığını söyledi.

Yiğit, kar ve buzlanma ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kış sezonuna hazırlıklı girdiğini belirtti. Toplam 59 bin 400 km yolda kar ve buzlanma ile mücadele çalışması yapmak üzere, 437 merkezde 5 bin 800 personelin görev aldığını, 6 bin 300 makina-araç parkının bulunduğunu anlatan Yiğit, yolları açmak için 75 bin ton tuz ve 200 bin ton diğer malzemeler kullanılacağını kaydederek, bu mücadelenin devlete maliyetinin 65-70 trilyon lira olduğunu bildirdi.

YOLA ÇIKARKEN ZİNCİR ŞART

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün elinde, yoldaki karı saatte 90-100 km hızla temizleyecek araçlar ve iyi imkanlar bulunmasına karşın, yol ve araçları hatalı kullananların bu mücadele çalışmalarını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Yiğit, şöyle konuştu:

"Asıl sıkıntıyı, karı temizlemekte değil, hatalı kullanım sonucu yolu tıkayan sürücüler yüzünden çekiyoruz. Bu kişiler, uzun süren ve açılması zor olan tıkanıklıklara neden oluyorlar. Ekiplerimiz o noktaya ulaşamıyor. Biz gereken önlemleri aldık, ekipleri oluşturduk. Yine de araçların yüzde 90’ı zincirsiz yola çıkıyor. Zincirsiz yola çıkılınca, istediğimiz kadar donanımlı olalım, böyle mücadeleden başarılı çıkmak mümkün değil. Yola çıkarken mutlaka zincir kullanılmalı."

Özellikle Afyon merkezli yollar üzerinde kayan araçlar yüzünden bu tür sıkıntıların yaşandığını anlatan Yiğit, Afyon-Sandıklı istikametindeki trafik tıkanması tamamen giderilemese de iki yönlü geçiş sağlandığını, ancak biriken araçlar nedeniyle trafiğin normale dönmesinin zaman aldığını, zaman zaman konvoylar oluştuğunu kaydetti.

Dinçer Yiğit, Afyon-Sandıklı, Afyon-Emirdağ, Afyon-Çay-Eskişehir istikametinde, araç kayması ve yolun tıkanması nedeniyle zaman zaman bu sorunların yaşandığını vurguladı.

ANKARA-İSTANBUL YOLU

Ankara-İstanbul yolunun Bolu mevkiinde mevcut yolun duble yol haline getirildiğini, ayrıca bilgisayar destekli yol ve hava durumu haberleşme bilgi destek sistemi oluşturduklarını hatırlatan Yiğit, bu yıl Bolu Dağı’nda bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Yiğit, saat 16.00 civarında, iki kamyonun yanyana geçerken kasalarının takılması nedeniyle bir tıkanma olduğunu, İstanbul yönünde sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Yiğit, söz konusu bilgi destek sistemini, bazı büyük şehirlere ve önemli geçişlere yaygınlaştırmayı düşündüklerini belirtti.

KAPALI YOLLAR, SIKINTI OLABİLECEK YOLLAR

Dinçer Yiğit’in verdiği bilgiye göre, halen Karaman-Bucakkışla, Taşkent-Antalya, Taşkent-Adiller ayrımı-Başyayla, Borçka-Camili arası, İyidere-İkizce-İspir, Bayburt-Çaykara, Dağbaşı-Uğrak, Yurakı Narlı-Bahçesaray, Yüksekova-Dağlıca yolları dışında kar ve tipi nedeniyle kapalı yol bulunmuyor.

Kar yağışlarının pazartesi gününden itibaren iç kesimlere kayması halinde, Afyon-Emirdağ, Afyon-Çay Akşehir, Seydişehir-Akseki-Alacabel geçidi, Karaman-Mut, Ulukışla-Pozantı, Acıpınar Aksaray-Taşpınar, Yozgat-Akdağmadeni arası, Kırşehir-Malatya-Kayseri güzergahında ise kar ve buzlanma bekleniyor. Dereli-Şebinkarahisar, Maçka-Torul-Zigana geçidinde de zaman zaman tıkanmalar olabilecek. Yiğit, gereken önlemler alınmakla birlikte, bu güzergahlara çıkacak sürücülerin mutlaka zincir kullanmaları gerektiğini vurguladı.

AĞIR TAŞITLARIN DURUMU

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, ağır taşıtların trafiğe etkisi konusunda da, şu değerlendirmede bulundu:

"Ağır taşıtların trafiğe çıkıp çıkmaması bizim inisiyatifimizde değil. Hafif taşıtlar bir şekilde kayınca, insan gücüyle de olsa yolun kenarına alınabiliyor. Ağır taşıtların kenara alınması ise büyük araçlar gerektiriyor ve zaman alıyor. Bu nedenle, zorunlu olmadıkça, özellikle tatilin ilk ve son gününde ağır taşıtların, kendi istekleri ile trafiğe çıkmamalarında büyük yarar var."

İçişleri Bakanlığı’nın ağır taşıtların trafik kazaları açısından olumsuz etkisi olmadığını ifade ettiğini belirten Yiğit, "Kayan ağır taşıtların kaldırılması bizim için sorun oluşturuyor. Ağır taşıtlara benim tavsiyem, uygunsuz şartlarda yola çıkarken çok daha dikkatli olmaları, özellikle zincirsiz yola çıkmamaları" dedi.

Bu yıl yaz sezonunda 16 bin km asfalt yol yaparak Karayolları Genel müdürlüğü tarihinde bir rekor kırdıklarını da açıklayan Yiğit, ekiplerinin, bütün tatil boyunca kar ve buz mücadelesi için görev başında olacağını vurguladı.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!