Karayalçın SHP'yi kurdu

Güncelleme Tarihi:

Karayalçın SHPyi kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 11:33

Eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Genel başkanlarından Murat Karayalçın ve arkadaşları, Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) adıyla yeni bir siyasi parti kurdular. Partinin başkanlığına Karayalçın, genel sekreterliğine ise Fikri Sağlar getirildi.

Haberin Devamı

Murat Karayalçın, eski Kültür bakanlarından Fikri Sağlar ve bazı kurucular, saat 10.00'da İçişleri Bakanlığı'na gelerek kuruluş dilekçesini Bakanlık Genel Sekreteri Mülkiye Başmüfettişi Mete Gürbüz'e verdiler.

Karayalçın, alındı belgesi verildikten sonra arkadaşlarına  ''hayırlı olsun'' dileğinde bulunarak, SHP'nin şu andan itibaren halka hizmet vermeye başladığını söyledi.

Karayalçın, ''Partimiz, özellikle çalışan ve emeği ile geçinen insanlarımıza, yoksullarımıza, işsizlerimize, üreticilerimize yeni yatırım yaparak üretim güçlerini artıracak ve istihdam yaratacak girişimcilerimize hayırlı olsun diyorum'' dedi. Karayalçın, SHP'nin 176 kurucusu bulunduğunu bildirdi. 

Fikri Sağlar da SHP'nin beyaz zemin üzerinde yeşil renkli zeytin dalı ve kırmızı renkli insan figürünü amblem olarak kullanacağını, sloganlarının da, ''Yeter, insana oy verin'' olacağını bildirdi.

KARAYALÇIN BAŞKAN, SAĞLAR GENEL SEKRETER

Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin (SHP) genel başkanlığına Murat Karayalçın, genel sekreterliğine de Fikri Sağlar getirildi. 

SHP'nin Park Otel'de yapılan Kurucular Kurulu toplantısında, genelbaşkanlık ve genel sekreterlik için seçim yapıldı. 

Yapılan gizli oylamaya katılan 152 üyenin tamamının oyunu alan Karayalçın, genel başkan oldu. Fikri Sağlar da yine oylamaya katılan kurucu üyelerin tamamının oyunu alarak genel sekreterliğe seçildi.

KARAYALÇIN: SOLDA ÇÖZÜM, BİRLEŞME DEĞİL YENİLEŞME

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, ''solda çözümünün birleşme değil, yenileşme olduğunu'' savundu. Karayalçın, soldaki parçalanmanın seçim öncesi koalisyonla önlenebileceğini söyledi. 

SHP Kurucular Kurulu, Park Otel'deki toplantısında genel başkanlığa Murat Karayalçın'ı, genel sekreterliğe de Fikri Sağlar'ı seçti. Karayalçın, daha sonra kurucularla birlikte basın toplantısı düzenledi. 

Halktan yana ve demokrat insanlar oldukları için partinin adının SHP olduğunu belirten Karayalçın, bunun,''Eski SHP açıldı''  şeklinde görülmemesi gerektiğini söyledi. Karayalçın, ''İsim ve kişi akrabalığıvar ama SHP, tümüyle yepyeni bir parti'' dedi.

Değişik dinler ve değişik etnik kökenlerden gelenlerin de bulunduğu kurucuların ''şöhretler karması'' olmadığını kaydeden Karayalçın, ancak, her kurucunun kendi yöresinde bilinen ve saygın insanlar olduğunu belirtti. Karayalçın, gelecek günlerde partiye yeni kurucuların da katılacağını bildirdi.

Kurucuların kendisine ve Sağlar'a gösterdiği güvene teşekkür eden Karayalçın, ''Böylece İnönü ile  başladığımız yürüyüşü burada noktalıyoruz. Bu vesile ile İnönü'yü en içten sevgilerimle saygılarımla arıyorum..'' diye konuştu. Karayalçın, daha sonra yaptığıdil sürçmesini fark ederek, ''(Anıyorum) diyecek iken ağzımdan (arıyorum) ifadesi çıktı. Aslında onu da geçerli sayabilirsiniz'' dedi.

''DOSTÇA BAŞARILAR...''

Karayalçın, çok daha uzun ve zor bir yürüyüşe başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Sosyal demokrat düşünceleri iktidara taşıyabilmek, iktidarda başarılı kılabilmek için bu uzun yürüyüşümüzde, hem Sayın İnönü'nün, hem de İnönü ile birlikte yola çıkan öteki tüm arkadaşlarımızın desteklerine gereksinmemiz var. Arkadaşlarımızı da SHP'de görev üstlenmeye çağırıyoruz.

Ancak bir biçimde, bu arayış çalışmalarını ayrı olarak sürdürmek isteyen arkadaşlarıma da çok dostça başarı dileklerimi sunuyorum.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karayalçın, bir soru üzerine, önümüzde günlerde SHP'ye, HADEP dahil öteki partilerden veya tarafsızlardan da katılanlar olabileceğini bildirdi.

Karayalçın, İnönü'nün üye olup olmayacağının sorulması üzerine, böyle bir gelişmeden çok büyük mutluluk duyacağını söyledi.

''SHP'nin 44 partiden farkı ne olacak?'' sorusu üzerine Murat Karayalçın, diğerlerinden yapısal olarak farklı olduklarını ve yeni bir siyaset yapma biçimini Türkiye'ye kazandırdıklarını iddia etti. SHP'de genel başkanlık süresinin 7 yılla sınırlandırıldığını kaydeden Karayalçın, ''7 yıl, ilk kurultaydan sonra başlayacak. 3 ayıma sahip çıkmak için bunu söylüyorum'' esprisini yaptı. 

Karayalçın, SHP'de genel başkanlık sultası ve delege kurumunun olmayacağını savunarak, ''Böylece SHP'de genel başkan etrafında kümelenerek siyaset yapmak söz konusu olmayacaktır. Türkiye'de çok yakındığımız hizipçiliğin, çok büyük ölçüde genel başkan çevresinde toplanarak yapıldığını bildiğimiz için bunun altını çizmek gereğini duydum'' dedi. 

''DOĞRUDAN DEMOKRASİ''

Parti siyasetinin, genel başkanın demeçleriyle değil yetkili kurullarla belirleneceğini anlatan Karayalçın kongreler başladıktan sonra ''ekspres üye'' kaydı yapılamayacağını, seçimlerde bütün üyelerin oy kullanacağını belirtti. Karayalçın, ''SHP'de doğrudan demokrasi işletilecektir'' dedi.

Bir başka soru üzerine Karayalçın, yoksulluğu yenme ve sürekli kriz üreten devlet yapısını yenileme iddiasında olduklarını bildirdi.

Karayalçın, ''olası bir seçimde sol partilerin işbirliği için girişimde bulunup bulunmayacakları'' sorusunu yanıtlarken, çözümün  ''birleşme değil, yenileşme'' olduğunu ve solun birleşmeyle değil yenileşmeyle başarıya ulaşabileceğini ifade etti. 

Tek seçeneğin mutlaka aynı çatı altında bulunmak olmadığını anlatan Karayalçın, başka ülkelerden de örnekler vererek ''seçim öncesi koalisyonların mümkün olabileceğini'' söyledi.

KURUCULAR

SHP'nin kurucuları arasında bazı eski bakan ve milletvekilleri de bulunuyor. 176 kişi arasında Mustafa Kul, İbrahim Tez, Mehmet Kahraman, Bahattin Alagöz, Nihat Matkap, Uğur Büke, Mehmet Gülcegün, Yaşar Seyman, Oktay Pirim, Tuğrul Şavkay, Barış Can, Timur Erkman, Ali Rıza Koç, Şükrü Barutçu, Cihan Altınöz, Şule Bucak, Belemir Dalokay, Atilla Kotil ve Nazım Erdoğan (Yılmaz Erdoğan'ın babası) da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!