Karaoğlan dönemi

Güncelleme Tarihi:

Karaoğlan dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP lideri Bülent Ecevit'in bakanlar kurulu, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından onaylandı. Türk siyasetine uzun yıllar damgasını vuran ve ‘‘Karaoğlan’’ olarak tanınan Ecevit, mütevazi davranışlarıyla örnek bir tavır sergiliyor. Ecevit, Mercedes makam aracı yerine de, Renault'u tercih ediyor.

Başbakanlık görevine 20 yıl sonra yeniden gelen DSP Lideri Bülent Ecevit, siyasette her zaman mütevaziliğin simgesi oldu. 1980 öncesindeki tavrını bugün de sürdüren Ecevit, makam aracı olarak Mercedes yerine Renault'u tercih ediyor. Anasol-D hükümeti kurulduğunda, Ecevit'e de diğer bakanlara olduğu gibi son model bir Mercedes makam aracı tahsis edildi. Ancak bu aracı kullanmayı reddeden Ecevit, özel aracı olan Murat 131-Kartal araca binmeye başladı. Bunun üzerine Başbakanlık, Ecevit'in kullanması için Renault Safrane araba alınmasını kararlaştırdı. Ecevit, yerli arabası gelene kadar özel aracı olan Kartal'ı kullandı. Ecevit, birçok geziye de makam aracı yerine partisinin minibüsü ile gitmeyi tercih etti. Kendisine yapılan ‘‘Daha güvenli bir araba kullanın, Mercedes alın’’ önerilerine hep direndi. Ecevit dün hükümet listesini sunduğu Çankaya Köşkü'ne de Renault Safrane marka makam aracıyla geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Ecevit'i 12.30'da kabul edeceği duyurulmuştu. Ancak Köşk'e gelen Ecevit, Demirel'in Ankara Ticaret Odası'ndaki programın uzaması nedeniyle randevunun saat 13.00'e alındığını öğrendi. Ecevit 12.55'e kadar Demirel'in gelmesini bekledi. DSP Lideri, yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından, Köşk'ün çıkışında gazetecilere kabinesini açıkladı ve 13.25'te Renault aracıyla Köşk'ten ayrıldı.

KABİNE TASARRUF YANLISI

DSP'li bakanlar, tasarruf konusunda kendilerinden bekleneni sergileyeceklerini, ancak bunu yaparken gösterişe kaçmayacaklarını belirtiyorlar. DSP'liler, ‘‘Mercedes'e binmemek saygın bir tercihtir. Ancak elinizin altında bu araç varsa, yeniden masraf yapıp bir araba almak tasarruf sayılmaz’’ dediler. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, ‘‘Her konuda genel başkanımızla uyum içinde olmamız doğaldır. Harcamaların disipline edilmesinde en hassas çalışacak kabine olacağımızdan kimse kuşku duymasın’’ yorumunu yaptı. Bostancıoğlu, tasarruf yaparken yeni masraflara yol açmamaya özen göstereceklerini de bildirdi.

Hiç bayan yok

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, 20 yıl sonra başbakanlık koltuğuna otururken, 61 milletvekiliyle tek başına azınlık hükümeti kurdu. Ecevit, kabinesinde, Doğu ve Güneydoğu bölgesini temsilen 2 Gaziantep milletvekiline yer verdi. Kabinen en genç bakanı 35 yaşındaki Aydın Tümen oldu. Başbakan Ecevit, kabinenin en yaşlı üyesi. Kabinede 7 milletvekili ile en çok temsil edilen il ise İstanbul oldu. Meclis grubunda sadece 2 kadın milletvekili bulunan Ecevit, kabinesinde hiç bayan bakana görev vermedi. Aydın Tümen ve Hikmet Uluğbay ile Ankara da 2 bakanla temsil edildi. Kabinesinde bölgesel dengeyi gözeten Ecevit'in, bazı isimleri eşi Rahşan Ecevit'e yakın olan kişiler arasından seçtiği de gözlendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!