Karanlıktan gelen grup

Güncelleme Tarihi:

Karanlıktan gelen grup
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Massive Attack 16 Temmuz'da Açıkhava Tiyatrosu'nda

İstanbul, önümüzdeki çarşamba gecesi, müzik dünyasının çehresini değiştiren bir topluluğu ağırlayacak. Sadece iki albüm çıkarmalarına rağmen yaşayan efsane olarak görülen Massive Attack, aslında bir tür müzik laboratuarı.

3-D, Daddy G ve Mushroom'dan oluşan kemik kadro, hem ilk albümleri ‘‘Blue Lines''da, hem de ‘‘Protection''da Tracey Horn (Everything But The Girl), Tricky, Shara Nelson, Nicolette, Nellee Hooper (Soul II Soul) ve Horace Andy gibi 1990'ların müzik ideologlarıyla çalıştılar. Kemik kadro dışındaki isimler sürekli değiştiler. Takipçileri olan Portishead gibi sabit bir kadroyla çalışmayı hiç düşünmediler. Özellikle turnelerde problem doğacağını söyleyenlere de ‘‘Çalışmak istediğimiz müzisyenlerin çoğu zaten kariyer sahibi. Bağlı kalmayı istediğimiz tek bir sound olmadığı için de, farklı şarkıcı ve müzisyenlerle çalışmayı tercih ediyoruz'' cevabını verdiler.

1980'lerin sonlarına doğru The Wild Bunch'ın çatısı altında temelleri atılan Massive Attack, bu yılki İstanbul Caz Festivali'nin -müzik dünyasındaki etkinlik alanı açısından- belki de en önemli topluluğu. Yaptıkları müzik ‘‘Trip-Hop'' olarak adlandırılıyor. Hip-Hop, reggae, rap gibi farklı ama birbirleriyle komşu kanallardan beslenen bir müzikleri var. Müziklerindeki genel hava oldukça karanlık ve ağır. Ancak, işe yaratıcılık noktasından bakıldığında, Massive Attack pırıl pırıl bir topluluk.

1991'de çıkardıkları ilk albümleri ‘‘Blue Lines'' daha geçenlerde Rolling Stone Dergisi'nin yaptığı bir araştırmada 1990'ların en önemli albümleri arasında gösterildi.

Bu albümde yer alan ‘‘Daydreaming'', ‘‘Safe From Harm'' ve ‘‘Unfinished Sympathy'' (bu muhteşem şarkıya Baillie Walsh'un çektiği klip de gerçekten mükemmeldi) Massive Attack'ın albümle yakaladığı başarıyı perçinleyen 45'likler oldu...

İkinci albümleri ‘‘Protection'' da, ‘‘Blue Lines''ın başarısının sürpriz olmadığını kanıtladı. Şu anda turnede olan ve Milano konserlerinin ardından İstanbul'a geçecek olan Massive Attack'ın festival tarihinin unutulmazları arasına gireceğine eminiz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!