Karanlığa karşı aydınlık mücadele

Güncelleme Tarihi:

Karanlığa karşı aydınlık mücadele
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ümraniyeli kadınlarla elele...

Başdöndürücü bir hızla değişen, ilerleyen dünyaya ayak uydurmak, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, özellikle kadınları zorluyor. İşte ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) de ilçe bazında örgütlenerek, kadınları çağdaş yaşam standartlarına taşımak için savaş veriyor. Kendini geliştirmek isteyenlere yol göztermeyi amaçlayan derneğin yorulmak bilmeden çalışan neferlerinden biri de Ümraniye ÇYDD'nin eczacı başkanı Nihal Gülmez.

Gülmez, Ümraniye'de kendini yeni dünyaya uyarlamak isteyenlere derneği aracılığıyla yardım ediyor ve Türkiye'de kendi ayakları üzerinde durup, ‘‘Ben varım’’ diyen kadınların çoğalması için bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle çalışıyor. Nihal Gülmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye'nin her yanındaki ÇYDD şubeleri gibi Ümraniye'de de Atatürk ilkelerini ve devrimlerini korumaya çalışıyorlar.

Ümraniye ÇYDD'de karanlığa karşı verdiği aydınlık mücadelesini iki yıldır sürdüren Nihal Gülmez, ilçedeki birçok kadının dert ortağı. Gülmez, nüfusunun büyük bir bölümünü, İstanbul'a göç etmiş, tutucu kesimin oluşturduğu Ümraniye'de, kimi zaman çarşaflı kadınların sorunlarını dinliyor, kimi zaman üstüne kuma gelmiş kadınların gözyaşlarına ortak oluyor. Nihal Gülmez'i en çok sevindiren çalışmalar ise Ümraniye'nin çamurlu arka sokaklarındaki çocuklara çağdaş eğitim şartlarını sunarak, ‘‘kendine güvenli, mutlu bireyler’’in yetişmesine destek olmak.

Çağdaş toplumun oluşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Nihal Gülmez, ‘‘Bazı dönemler umutsuzluğa kapılıyordum. Ama şimdi, arkamızda çağdaş dünya yolunda devlet gücü de var’’ diyor.

Gülmez ve dernekteki arkadaşları bulaşık, çamaşır, yemek ve temizlik gibi bitip tükenmez ev işlerinden yorgun olan, okuma yazma bilmeyen kadınları dernek binasına çekmeye, çalışıyorlar. Singer ile birlikte açtıkları kursla kadınların hem yeni el becerileri hem de para kazanmalarını sağlayarak, dünyayı daha iyi tanımalarına yardım ettiklerini belirten Nihal Gülmez, bu kursların yanısıra, çoğunluğu orta yaşın üzerinde olan kadınlara Atatürk ilkeleri, kadın hakları, giyim-kuşam, doğum, çiçek bakımı gibi konularda kurs da veriyor.

Biri üniversite mezunu, diğeri lisede öğrenim gören iki çocuğundan ve eczanesinden arta kalan zamanlarının büyük bölümünü Ümraniye'nin köylerindeki okullarda geçiren Gülmez, ‘‘Ne kadar çok iş olursa o kadar çok işe yetişiyorum. Asla yorulmuyorum. Bu benim için bir tutku’’ diye konuşuyor.

EĞİTİM NEFERİ

Nihal Gülmez, nüfusunun büyük bir bölümünü, İstanbul'a göç etmiş, tutucu kesimin oluşturduğu Ümraniye'de, kimi zaman çarşaflı, türbanlı kadınların sorunlarını dinliyor, kimi zaman üstüne kuma gelmiş kadınların gözyaşlarına ortak oluyor.

HER AY BURS

Bölgede bulunan lise öğrencilerine Bizim Dersane aracılığıyla burslu olarak bilgisayar ve üniversite hazırlık sınıflarına gönderen ÇYDD Ümraniye Şubesi, 14 ilkokul, 6 ortaokul, 42 lise ve 46 üniversite öğrencisine toplam her ay 145 milyon 500 bin liralık burs veriyor.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM

Birlik İlköğretim Okulu'nun, Mebruke Salih Koçak İlköğretim Okulu'nun Atatürk büstünü yaptıran dernek, bazı öğrencilerin sağlık masraflarını da üstleniyor. Gülmez'i en çok sevindiren çalışmalar ise Ümraniye'nin çamurlu sokaklarındaki çocuklara çağdaş eğitim şartlarını sunarak, ‘‘kendine güvenli bireyler’’in yetişmesine destek olmak.

BU MUTLULUK YETER

‘‘Vermiş olduğumuz uğraşın kırsal kesimde cevabını alıyoruz. Onların çağdaş dünyanın gerekleriyle tanışmasını büyük heyecanla izliyorum. Bu mutluluk bambaşka’’ diyor Nihal Gülmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!